Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kistérség: 300 millió forintból gazdálkodhatnak

Az Út a munkához program keretében idén a Sopron-fertődi kistérségben 118 munkára képes, de tartósan munkanélküli személy foglalkoztatása valósulhat meg.
A közelmúltban ülésezett a Sopron-Fertőd kistérség társulási tanácsa. Elsőként társulás idei költségvetését vitatták meg és fogadták el. Világossá vált, hogy 2010-ben a tavalyihoz képest a központi állami támogatások összege mintegy három százalékkal csökkent.

Ezen belül változatos a kép, közoktatási feladatokra a tavalyinál mintegy 16 millió forinttal többet fordíthatnak, ugyanakkor a költségvetési megszorítások miatt szociális feladatokra és az általános kiadásokra kevesebb központi támogatás jut.

Mindezek mellett ésszerű, takarékos gazdálkodással kiegyensúlyozott a társulás idei költségvetése, mely idén mintegy 300 millió forint. A kistérségi gazdaságfejlesztésre, a magyar-osztrák oktatási együttműködésre nyertes uniós pályázatok biztosítanak fedezetet.

A polgármesterek megvitatták és elfogadták Sopron-Fertőd Kistérség Közfoglalkoztatási Tervét. Az Út a munkához program keretében ebben az évben a kistérség településein 118 munkára képes, de tartósan munkanélküli személy foglalkoztatása valósulhat meg.

A települések vezetői megvitatták a tervezett M9-es gyorsforgalmi út ügyét, és annak érdekében, hogy az autópálya a soproni határátkelőtől indulva kistérségünkön haladjon át döntöttek az M9 Térségi Fejlesztési Tanács működésben való részvételről.

Elhangzott: az autópálya megépítése kulcsfontosságú kistérségünk jövője szempontjából. Fontos, hogy a rossz állapotú, balesetveszélyes 84-es főút helyett autópályán juthassunk el a Balaton, illetve az ország déli része irányába. Az autópálya összeköttetést teremtene az ausztriai A3-as autópályához Bécs, illetve Nyugat-Európa irányába is.

Dr. Amberger Erzsébet, az ÁNTSZ Sopron-Fertőd Kistérségi Intézetének vezetője a lakosság egészségügyi helyzetéről tartott beszámolót. Elmondta, az itt élők egészségi állapota az országos és a Nyugat-dunántúli összehasonlításban jónak mondható. Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az átlagéletkor is, ugyanakkor az unióhoz viszonyítva jelentős az elmaradás.

Ide tartozik az is, hogy a közelmúltban alakult meg Sopron-Fertőd Kistérség Egészség Koalíciója, amelyben a tisztiorvosi szolgálat, a kistérségi társulás, a kereskedelmi és iparkamara, az ipartestület, az oktatási intézmények, a vöröskereszt és civil szervezetek képviselői vesznek részt.

A tanácskozás napirendjén szereplő kérdések megvitatását követőn dr. Bihari István irodavezető, az aktuális kistérségi feladatokról adott tájékoztatást a polgármestereknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tél hátráltatta a parkolók építését

Sopron - A Győri úton épült Lidl megnyitóját tavaly őszre tervezték, de még mindig zárva van.… Tovább olvasom