Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Kisiskolák Sopron környékén - se gyermek, se pénz az újranyitáshoz

Újra kinyitná a korábban bezárt kisiskolákat a kormány. Az alacsony gyermeklétszám és a finanszírozási gondok azonban továbbra is aggodalommal töltik el a polgármestereket.


Újra gyerekzsivaj tölthetné meg azokat a kis települési iskolákat, amiket létszámhiány és finanszírozási gondok miatt korábban bezártak. A kormány 2011-es költségvetése 300 millió forintot különít el erre a célra.

A portálunk által megkérdezett polgármesterek azonban továbbra is aggódnak: az elmúlt időszakban igen alacsony a gyermekszületési arány a településeken, s gazdasági szempontból is több segítségre lenne szükségük, ha újra megtelnének az iskolapadok.

˝Und lakóinak és vezetőinek komoly lelki traumát okozott, amikor 2008-ban be kellett zárnunk az iskolát. A szülőkkel egyeztetve olyan racionális döntést hoztunk, amit az évek óta tartó alacsony gyermeklétszám és az anyagi problémák indokoltak˝ - mondta portálunknak Guzmits Ferenc undi polgármester.

˝Egyelőre nem látom át, hogy mekkora összegből gazdálkodhatnánk egy esetleges újranyitás során, de azt biztosan tudom: a létszámhiány továbbra is fennáll, az elmúlt évben egyetlen gyermek sem születtett a faluban, s idén is talán egy-két gyerkőcre van kilátás. Továbbá az árván álló intézmény felújítása is szükségessé vált, amit ugyancsak finanszírozni kellene˝ - folytatta az undi polgármester.

Guzmits Ferenc végezetül elmondta: az undi gyerekeket a szülők legnagyobb megelégedésére falugondnoki busszal - kaputól kapuig - szállítják a sopronhorpácsi iskolába, állandó felügyelet alatt.

Üresen állnak az iskolapadok Und, Újkér és Fertőendréd intézményeiben is. Fotó: Illusztráció.
Üresen állnak az iskolapadok Und, Újkér és Fertőendréd intézményeiben is. Fotó: Illusztráció.

Újkér polgármestere, Hettlinger Károly úgy gondolja, sok jóval nem kecsegtet az a 300 millió forint, amit a kormány a kisiskolák újbóli kinyitására különített el a költségvetésben, kevésnek tartja az összeget.

˝A gazdasági problémák mellett a nagyobbik baj, hogy tavaly egyetlen egy gyermek született a faluban, s jelenleg is csak 8-10 kisiskolásunk van. Az oktatási intézményünk soha nem működött teljes kihasználtsággal, az elmúlt években ráadásul drasztikusan csökkent a gyermeklétszám˝- tudatta portálunkkal a polgármester.

A 2008-as tanévtől újkéri gyermekek nagyobbik része a Sopronkövesdi Általános Iskolában végzi tanulmányait, ahova iskolabusszal szállítják a nebulókat.

Rádler István, Fertőendréd elöljárója megkeresésünkre elmondta, hogy örülnének ugyan annak, ha ismét helyben tanulhatnának a kisiskolások, de osztályonként 1-2 gyermekkel ez aligha lenne megvalósítható.

A település oktatási intézménye fiatal épület, 1993-ban adták át, így igencsak szívfájdító az üres tantermeket látni. A községben csakúgy, mint Undon és Újkéren, a gyermeklétszám évről-évre alacsonyabb.

A fertőendrédi alsósokat Petőházára viszi az iskolabusz, míg a felsősök Fertődön tanulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WWF Panda: Előre bukfenc – hajóval

Vitorlás hajóval felborulni nem kellemes dolog. Orral előre, hosszanti irányban átfordulni pedig még… Tovább olvasom