Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Kísérleti mobilposták

Kísérleti jelleggel már július elsejétől üzemel a mobilposta Répceszemere, Csáfordjánosfa és Csér körzetében – jelentette be hétfőn dr. Horváth Sándor igazgató, a Magyar Posta Rt. soproni regionális igazgatóságán.
A soproni postaigazgatóság területén – Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyékben – 221 település lélekszáma 600 fő alatti. Ebben az évben a tervek szerint kilencvennyolcban vezetik be a mobilpostai szolgáltatást – mondotta dr. Horváth Sándor.

Horváth Sándor, a Soproni Regionális Postaigazgatóság igazgatója szólt azokról a 2005-ig szóló modernizációs elképzelésekről is, amelyeknek a hátterét a hírközlési törvény biztosítja, és amelyek révén a posta megfelelhet az uniós követelményeknek is. E program része az országszerte sok vitát és vihart kavart kistelepülések postai szolgáltatásának technikai módosítása.

Tábla az ajtón

– A postai szolgáltatásokat továbbra is ellátjuk az érintett falvakban – jelentette ki Horváth Sándor. – A lakosságot gyakorlatilag nem éri hátrány vagy kényelmetlenség, mert bezárjuk a fix postahivatalokat. Szerepüket a minden szükséges eszközzel felszerelt postaautó veszi át. Eddig az ügyfél kereste fel a postát, ezentúl a posta házhoz megy. Tévesek tehát azok a híresztelések, hogy esőben, hóban vagy forróságban kell majd várni a postást, aki minden szolgáltatást – kézbesítést, felvételt, pénzfeladást és bankkártyaügyletet – a jövőben is elvégez majd. Természetesen a hét minden munkanapján megérkezik majd a postaautó, a postás pedig kézbesíti a küldeményeket, házanként. A felvételt pedig úgy oldjuk meg, hogy egy táblát kap minden ház, és ha küldeményt szeretne feladni, kiteszik az ajtóra.

Mint megtudtuk, ebben az évben – várhatóan szeptember elseje és november tizenötödike között – kilencvennyolc kistelepülésen vezetik be az új szolgáltatást. Megyénkben tizenkét faluban. Kísérleti jelleggel már július elsejétől Répceszemerén, Csáfordjánosfán és Cséren. Az utóbbi két faluban nem volt posta, tehát emelkedik a szolgáltatás minősége. Persze több olyan (összesen 103) 600 főnél kisebb település van a régióban, ahol eddig egyáltalán nem volt posta, a jövőben ezekhez is eljutnak a postások.

– Győr-Moson-Sopron megyében a kistelepülések egynegyedében már eddig is csak maximum 4 órás volt a hivatalok nyitva tartása – folytatta az igazgató. – Döntésünket alapos elemzések és felmérések előzték meg. Csak egyetlen példát említek: országosan naponta átlagosan 20–40 levélfelvételt regisztráltunk, ugyanakkor 60–80 a küldemények száma a kistelepüléseken.

„ Ahol igénylik, nem zárkózunk el fix posta működtetésétől. Ennek helye lehet az önkormányzat, de akár egy kereskedelmi egység is. Az itteni szolgáltatásért úgynevezett tranzakciós díjat tudunk fizetni. Kérdés persze, hogy a forgalmi adatok ismeretében megéri-e majd egy vállalkozónak postapontot kialakítania üzletében."
Horváth Sándor elmondta, folyamatosan konzultálnak az érintett települések polgármestereivel – tájékoztatták az országgyűlési képviselőket is, pénteken pedig a megyei közgyűlést –, a lakosságot viszont írásban is részletesen tájékoztatják majd. A tapasztalatokat elemzik, és ha szükséges, módosítják a mobilpostai szolgáltatást, amely az igények szerint bővülhet, akár kereskedelmi cikkek árusításával is.

Kapcsolódó cikkek >>

A polgármesterek tiltakoznak a postabezárások ellen (2003-06-05) >>
Félszáz levél a kispostákért (2003-05-29) >>
Megyénkben tizenkét postát zárnak be (2003-05-13) >>
Mozgóposta járná a kisfalvakat (2003-05-07) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a soproni Pannonia Med Hotelben

Az elsődleges megállapítások szerint egy televíziókészülék hibája okozta tegnap este Sopronban, a… Tovább olvasom