Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Kirántják alólunk a megélhetést

Farkas Tamás 1991-től őstermelőként gazdálkodott, de egy sikeres pályázat reményében 1999-ben mezőgazdasági vállalkozó lett. Növénytermesztéssel foglalkozik. Pinnyén 150 hektárt művel. Nem titkolja, aggodalommal várja uniós csatlakozásunkat.
– Egy 200 négyzetméteres terménytárolóra pályáztam, 1999-ben ezért lettem őstermelőből mezőgazdasági vállalkozó – mondja Farkas Tamás.

– Sem előtte, sem utána nem pályáztam. Túl nagy lett volna a kockázat, mert kicsi az ágazat jövedelmezősége – folytatta Farkas Tamás vállalkozó. – Ezért dolgozom még mindig régi, 20–25 éves erő- és munkagépekkel. Az idei év az én meglátásom szerint rendkívül nehéz lesz. Az osztrák és német gazdák évente és hektáronként 135 ezer forint körüli támogatást kapnak. Nekünk 35 ezer forintot ígértek – ebből 17 ezer az uniós támogatás –, de még így is százezer forintos az elmaradásunk. Ami aggasztó, hogy a jelenlegi helyzetben nem látjuk biztosítottnak a hazai kiegészítést sem, tehát valószínűleg csak az uniós forrással számolhatunk.

A versenyképesség a tét

Tetézi a bajt, hogy az említett uniós földalapú támogatást csak decembertől kezdik kifizetni így ebben az évben pénzre már nem nagyon számíthatunk. Ez pedig azt jelenti, hogy továbbra sem leszünk versenyképesek, hiszen az uniós gazdák a terményeket – a támogatásnak köszönhetően – akár az önköltségi ár alatt tudják értékesíteni. Így könnyen kiszoríthatnak bennünket a hazai piacokról is.
Farkas Tamásnak eddig nem okozott problémát a búza, a kukorica, az árpa és a cukorrépa értékesítése, amihez hozzájárult az elmúlt évek szárazsága is, de ha jó év lesz az idei, akkor könnyen gondba kerülhet. Ezért aztán inkább csak álom számára, hogy fejlessze gazdaságát.

Tartanak az osztrákoktól

– Tudom, hogy szükség lenne korszerűbb gépekre, de az a probléma, hogy nincs meg a szükséges saját erő, illetve kockázatos lenne a beruházásra költeni. A gép nettó árának negyven százaléka támogatás, a többit és az áfát – amit előre ki kell fizetni – magunknak kell állni vagy hitelből finanszírozni. Én a mai körülmények között nem merek hitelt felvenni. Egyelőre kivárok, már csak azért is, hogy meglássam, május elseje után milyen tülekedés lesz a magyar földek bérletéért. Véleményem szerint sok külföldi akar majd itt gazdálkodni, hogy megőrizzék előnyüket arra az időre, amikor majd a magyar termelők velük azonos nagyságrendű támogatást kapnak. Ennek az a veszélye, hogy megkétszereződhet vagy -háromszorozódhat a földbérlet ára, így mi teljesen ellehetetlenülünk, kirántják alólunk a megélhetést.
Farkas Tamás félelme nem alaptalan, hiszen a 150 hektárból csak tíz az övé, a többit bérli. Napjainkban még tudja biztosítani négytagú családja megélhetését, de tervezni csak óvatosan mer. P is, mint oly sok társa, kormányzati segítséget vár, hogy ne csak jelene, hanem jövője is legyen a magyar mezőgazdaságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák invázió a pirulákért?

Májustól eláraszthatják a magyarországi gyógyszertár-
tárakat az osztrák vásárlók. Az ok… Tovább olvasom