Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Királyi úton jár dr. Boonying

Míg Thaiföldön az óvodában már négyéves korban elkezdik tanítani az írás-olvasást, addig a magyar gyerekek képességeit inkább játékos formában fejlesztik – ezt emelte ki a két ország kisgyermeknevelése közötti különbségként a Thaiföldről Sopronba érkezett dr. Varinthorn Boonying.
– A soproni óvodákban látottak alapján úgy érzem, sok tapasztalattal fogok gazdagodni az óvodapedagógia területén – mondta a Kisalföldnek dr. Varinthorn Boonying, a Naresuan Egyetem Pedagógiai Kara egyetemi docense, aki Ausztráliában szerzett doktori fokozatot. Tudományos munkát végzett már a Harvardon és több ázsiai, valamint európai ország hírneves egyetemén. Ezúttal a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek-karán végez kutatómunkát októberig, s angol nyelven oktat is. A gyermeki érzelmi, szociális és kulturális intelligenciát tanulmányozza s hasonlítja össze a thaiföldivel.

Dr. Varinthorn Boonying és dr. Varga László a Zsilip utcai óvoda gyerekei között. Fotó: Nyikos Péter
Dr. Varinthorn Boonying és dr. Varga László a Zsilip utcai óvoda gyerekei között. Fotó: Nyikos Péter

– Az itteni óvodákban játékos személyiségfejlesztés zajlik, s nagy hangsúlyt fektetnek a népi hagyományokra, a komplex, harmonikus érzelmi személyiségfejlesztésre. Nálunk az óvoda – ahová nem kötelező járni – inkább intézményesített iskola-előkészítő, már négyéves kortól írni-olvasni tanítják a gyerekeket, szigorú központi kerettantervi útmutatással. Ennek egyik oka, hogy a thai nyelvnek több ezer írásjel-kombinációja van – részletezte a tanárnő. Mint azt elmondta, most „királyi úton jár": a XIX–XX. század fordulóján V. Rama thai uralkodó látogatott Magyarországra, s az itt tapasztaltak is közrejátszottak abban, hogy a király megreformálta a thaiföldi felsőoktatást. Így már nemcsak a kiváltságosok járhattak egyetemre, hanem a tehetséges, de szerény körülmények között élő fiataloknak is megadták a lehetőséget. Dr. Varinthorn Boonying úgy gondolja, soproni kutatása révén levont következtetéseit beültetheti hazája óvodapedagógiai gyakorlatába.

Cserediákprogrammal kezdődött
Dr. Varinthorn Boonying magyarországi küldetésének előzménye egy bangkoki diák pár évvel ezelőtti soproni tartózkodásához köthető – tudtuk meg a tanárnő mentorától, dr. Varga Lászlótól, a Benedek pedagógiai kar tudományos és külügyi dékánhelyettesétől. – A thai középiskolás nagymamája egyetemi professzor volt, kisgyermeknevelés szakterülettel. Ő fedezte fel, hogy amely városban unokája tanul, annak egyetemén pedagógiai kar is működik. Nem sokkal később hatfős delegáció érkezett Sopronba az ottani egyetemről, s az akkor kialakított együttműködés eredménye a tanárnő Nyugat-magyarországi Egyetemen való több hónapos jelenléte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire jó az internet? Az év születésnapi ajándéka Fertőszentmiklóson

Rózsi néni nem a Facebook-generáció tagja, most mégis átélhette, milyen több száz köszöntést kapni a születésnapján. Tovább olvasom