Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kifogástalan a tavak állapota

Kiváló a Fertő tó és a Tómalom-fürdő vízminősége – állapította meg a múlt heti vizsgálata során az ÁNTSZ.

– A Sopron–fertődi kistérség területén található valamennyi fürdőhelyen a strandszezon előtt helyszíni szemlét tartottunk. Az előzetes kémiai és bakteriológiai vízvizsgálati eredmények alapján megállapítottuk, hogy a környékbeli vizek fürdőzésre alkalmasak – mondta el portálunknak dr. Ács Gabriella, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kistérségi intézetének tisztiorvosa.

Portálunk megtudta: a higiénés feltételeket, valamint a strandokat ellátó víz és a medencevíz minőségét négyhetente ellenőrzi az ÁNTSZ. A medencés fürdőt üzemeltetők jogszabályban előírt kötelessége, hogy a medencék vizének kémiai vizsgálatát hetente, a mikrobiológiai ellenőrzését pedig havonta egy akkreditált laboratóriummal elvégeztesse.

Az ÁNTSZ munkatársai folyamatosan vizsgálják a vizek állapotát, képünkön éppen a Fertő tónál tartanak szemlét. Fotó: Magasi
Az ÁNTSZ munkatársai folyamatosan vizsgálják a vizek állapotát, képünkön éppen a Fertő tónál tartanak szemlét. Fotó: Magasi

Kifogásolt, tűrhető, jó vagy kiváló minősítést kaphatnak a természetes fürdővizek. Fürdőzésre alkalmasnak akkor értékelheti a tisztiorvosi szolgálat a vizeket, ha az elvégzett vizsgálati eredmények a meghatározott határértéken belül vannak.

– Amennyiben a víz nem megfelelő, minősége kockázatot jelent a fürdőzők egészségére, így az üzemeltető köteles haladéktalanul gondoskodni annak helyreállításáról – mondta el a tisztiorvos. Ha ezen kötelezettségét nem teljesíti a fenntartó, a kistérségi intézet fürdési tilalmat is elrendelhet.

Az idei szezonban a régióban ilyen szankcióra – szerencsére – nem volt szükség, a medencés vizek állapota a legutóbbi vizsgálat szerint megfelelő, a Fertő tó és a Tómalom vize pedig kiválóra vizsgázott.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. zeta62 2010. július 31. 19:32
  „27. muskátli 2010.07.27. 10:14

  Okostojás!
  Te költenél a szomszéd házára? Adják vissza Rákosnak, ami az övé, a Kőfejtőtől a Fertő tóig, amit a kommunisták elvettek, és Sopronnak adták. Majd akkor dumálj ilyen okosakat, ha Rákosé lenne, és nem változna semmi.”
 • 27. muskátli 2010. július 27. 10:14
  „akkor most kérdezek: mit is akartál most mondani ezzel a hsz-val? sopron szarik a tóra vagy bele, rákos meg nem hoz össze semmit. hát nem ezt irtam én is?”
 • 26. zeta62 2010. július 26. 21:19
  „24. muskátli 2010.07.26. 15:11
  Ha valamit nem tudsz, inkább kérdezz, úgy nem néznek hülyének! A Fertő tó a gondatlanságtól ilyen gagyi, mert xarnak rá Sopronban. A gondos gazda szeme hízlalja a jószágot, ahogy a régi mondás is taglalja.
  Fertőrákoson legalább a helyi dolgokkal foglalkozik az önkormányzat, nem a pártutasításokat lesi...
  Lett volna befektető is, és pályázat is, mert ott legalább erre nem lusták...”
 • 25. info2009* 2010. július 26. 16:35
  „A soproni vezetoseg teljesen cselekvokeptelen. Itt csak hanyatlas tortent az elmult 20 ev alatt. Fertorakos ugy nez ki mint egy lerobbant kelet-magyarorszagi falu. Meg jo, hogy at lehet bibiklizni vagy setalni a kulturaba (ha nem utnek el a szabalytalanul es nagy gyorsasaggal szaguldo autosok. Fertorakoson nincs egy jo szinvonalu etterem. Balf immar Sopronhoz tartozik es a hires furdo egy fedett 10x10-es medencevel rendelkezik, a kiszolgalo szemelyzet pedig mint egy kommunista hadseregben. Miert nem igenyelt EU penzt Sopron vezetese es nem fejleszti a furdot, tobb szaz embernek tudna munkahelyet teremteni. Miert nincsenenk bicikli utak Sopronban mindenutt? Miert nincs bicikli ut Sopronbol Fertorakosba, Nagycenkre stb. Fertorakso es Balf uton lassan mar ket auto sem fer el, nem beszelve a biciklisekrol. Miert nincsen valaki a vezetesben, aki mer almodni, mer tervezni, mer EU tamogatasert folyamodni? Miert nem terveznek villamosokat, fogaskerekut a Loverekbe, kulturalt Ferto-partot (mint Balatonfured), vilagszinvonalu furdot. Erthetetlen, hogy mit csinal Sopron vezetese, itt az ido, hogy tettre kesz es kreativ fiatalok lepjenek szinre.”
 • 24. muskátli 2010. július 26. 15:11
  „Ha már sopron nem tudja kihasználni idegenforgalom szempontjßából, akkor mi a lóf..t csinálna fertörákos? Kisokos atika? Erre nem gondolsz? Ha sopronban nincs zseton, akkor a kis tanyán hogyan lenne?”
 • 23. atika61 2010. július 26. 11:11
  „Először is vegyen már elő mindenki egy város térképet! Aki megtalálja rajta a FERTŐ tavat kap egy piros hangszórót!
  Úgy gondolom, hogy az egész témához egyszerűen csak a szó... megy!!!
  Sopronnak mi köze a Fertőhöz??? El kéne takarítani a vízmű pereputtyot, aztán jogos tulajdonosának, azaz Fertőrákosnak adni a tó Magyar szakaszának kezelését. Valszeg minden másképpen működne.
  Én sem ugatok át a szomszédba.
  Ennek az egésznek még mindig vörösnarancsos a szaga!!! Pfujjjjjjjjjjjjjjj.”
 • 22. muskátli 2010. július 26. 07:31
  „Sorpon egy elnyomott város. Györ elnyomja, és magától Sopron semmire sem képes. Sajna ez igy van. Új és értelmes vezetöség kellene ide hogy Sopron fejlödésnek induljon. Szerintem az hogy Sopronba nem vezet jó minöségü út, ez is összefügg a tehetetlen vezetéssel. Más keletre lévöbb kisvárosok fejlettebbek, jó útjaik vannak, mivel a város/községvezetöség harcol, kiharcolja a neki járót. Sopron csak ül és vár a csodára. De úgy kell neki, nem csinálták volna a baromságot 1921-ben akkor most mi lennént Eisenstadt. Sopronból soha sem lesz semmi. Nézzétek meg a Tiszántúli városokat, ahol már évek óta vannak üzletek (tesco, obi, stb.... sorolhatnám) Sopron az utolsó nagyváros ahova ezek az üzletek beköltöztek. Szégyen ez a város már!!!!!!!! Azon kivül, hogy a várkeren párévenként megváltoztatják a forgalom irányát, szinte semmi sem történik. Ja de igen, a Lild épül már lassan 1 éve, ami röhej. Nyugaton az ilyen bolt fel van állitva és müködik 6 hónap alatt. De miért is tart itt ennnyi ideig? Mert nem tudják, hogy mit csináljanak az úttal a hülyéji. Csináltak volna egy körforgalmat oda, már rég készen lehetnének. Persze ha nem a szinesbörü útkészítö cégeket alkalmaznák! Röhej ez az egész város. A várkeren bezárnak a butikok, mert az árak megfizethetetlenek, már a külföldiek számára is. Nincs egy több munkahelyet adó üzem, vagy akármi sem. Ez a város egy nagy nulla, ha az ember megnéz más városokat. Sajnálom de itt ilyen vezetés mellett nem lesz más.”
 • 21. egysoproni_ 2010. július 25. 21:48
  „20. szépjóreggelt!
  Na, igen, uszoda és a 980 Ftos jegy... Ugyanakkor a múltheti 50%-os napok után azt nyilatkozta a Havas András, hogy veszteség volt nekik mert nem sokan voltak az iuszoda strandján. Ugyanakkor én feltenném neki szívesena kérdést, hogy vajon hányan lettek volna ha nem 50%-os a jegy pár napig...?”
 • 20. szépjóreggelt 2010. július 25. 20:39
  „12 egysoproni!

  Tényleg sajnos ez volt a tapasztalat. Pedig nem úgy indultam, hogy a hibát keressem. Jól éreztem magam, de az a társaságnak volt köszönhető :)

  Még valami: míg a Balatonon akár az 500 ft-os belépőt is tudtam üdülési csekkel fizetni, fennakadás nélkül. A Fertő tavon nem sikerült. Sajnos. Másrészt az már az uszodában is tapasztaltam, hogy sajnos nem túl rugalmasak. pl hiába mentem szombaton 18 órakor úszni, akkor nincs úszójegy, csak 980 ft-os. Apró dolgok, de gondolom nem csak nekem számítanak.”
 • 19. Odenburg 2010. július 25. 20:02
  „Igen és itt a hangsúly az osztrák falvak! és nem megyei jogú városok.!!!
  Soroljam kirándulásaink során hány kisvárosi strandon voltunk, egytől egyig új építésű vagy mai kornak megfelelően kibővített, felújított, szép fürdőhelyek.
  Mint Celldömölk, Ajka Pápa stb.. jó lenne, ha a városvezetés elgondolkodna , olyan sok EU-s pályázati lehetőség van ,amit Burgenland maximálisan ki is használt. Sopronnak nem érdeke?”
 • 18. csokipudingakedvencem 2010. július 25. 19:04
  „Szerintem az elmúlt hetek forró napjain, a környező osztrák falvak strandjain, csak minden tizedik ember lehetett osztrák, a többi mind soproni. Ha nem lenne a magasabb színvonal, szinte fel sem tűnne, hogy már nem Magyarországon vagyunk. A Fertő tavat viszont nagyon sajnálom és nem értem, hogy a városvezetés miért hagy egy ekkora lehetőséget kiaknázatlanul. Legfeljebb a balatonparti városoknak adatik meg ugyanez a lehetőség, mint Sopronnak, de ott ki is használják. Itt miért nem lehet??? Akár Siófok, vagy Füred szintjén is lehetnénk, egy minden téren felújított, csúszdás, medencés igényes stranddal. És persze megismertetni országos szinten, hogy nemcsak a Balaton létezik( elvégre a Fertő tó csak kicsivel kisebb annál), programokat vinni a strandra. A Fertő party pl egy jó kezdeményezés volt szerintem. Érdekes, hogy az osztrákok a Fertő tavat a bécsiek tengerének hívják, Sopronban meg mindenki csak a száját húzza, ha a Fertő szóba kerül.

  Jó lenne ha a városvezetés is olvasná ezeket a hozzászólásokat...., számomra teljesen érthetetlen, hogy Sopron talán a legnagyobb idegenforgalmi vonzerejét nem használja ki egyáltalán.”
 • 17. muskátli 2010. július 25. 15:54
  „Én gyermekkorom óta undorodok a Fertötöl. Gusztustalan a viz, a trutyi az ember lába alatt, és persze a vizisiklók az emberek közt. Tavaly újra elvoltam a fertön (kb 15 év után) de soha-soha többé. Még ha fizetnek érte sem teszem bele a lábam abba az undorító koszos vizbe. Nem értem meg azokat az embereket akik ide járnak fürödni. Horgászni, vagy hajózni OK, de fürödni???????????
  MInt irta már elöttem valaki, pár km-rel arrébb gyönyörü tiszta viz! Hát az osztrák oldalon az nem a Fertö???”
 • 16. roberta 2010. július 25. 15:28
  „Annyi változott a 10 évvel ezelőttihez képest, hogy költséget nem kímélve jól körbe kerítették, nehogy sétálni lehessen vagy csak üldögélni a parton, ha már a víz látványa nem éppen csalogató a fürdésre, legalábbis a szélén.

  Forró nyári napon 18 órakor kimentünk, hogy elmegyünk fél órás hajóútra és a legnagyobb megdöbbenésünkre már bezárt a hajóállomás, mert ha jól emlékszem 17 óráig vagy 18 óráig van nyitva júliusban!!!!!
  Nem csak mi voltunk ott, többen is csalódottan távoztak.
  Ki érti ezt? Nyáron nem lehetne 20-21 óráig hajókázni??

  ,,Az elmúlt években lendületesen növekedett a magyar turisták száma Burgenlandban, mára Magyarország jelenti a második legnagyobb külföldi piacot a tartomány idegenforgalma számára - mondta az MTI-nek adott interjúban Mario Baier, a burgenlandi idegenforgalmi szövetség igazgatója." Vg.hu”
 • 15. levi-levi 2010. július 25. 14:47
  „A bevételt fejlesztésre fordítanák, lehetne Sopronnak is legalább Balaton minőségi és színvonalú strandja, akkor nem az osztrákhoz járnánk fürödni.
  Ilyen rövid kis partszakaszt nem lehetne minőségűre fejleszteni.?
  Minden évben sajnos csak egyszer megyünk ki , mert minden évben azt tapasztaljuk, hogy itt megint semmi remény igényes vízpart kialakítására, biztos vagyok benne, hogy több lenne a forgalom, mert a soproni embernek és az idelátogató turistának is igénye van kulturált szép fürdőhelyre , ami Sopronba már sosem lesz.
  Hiába van Fertő tavunk, Tómalmunk, ezek a természet ajándékai, amiből a város csak hasznot akar húzni!
  Az osztrák meg jól jár velünk, mert oda visszük a pénzünk.
  Készítettek már felmérést ,hogy egy forró nyári napon hány magyar megy át fürödni? -érdemes lenne, sokan meglepődnének az eredménytől..”
 • 14. Csetneky 2010. július 25. 13:59
  „A Fertő tó iszonyú hitvány hely volt 10 évvel ezelőtt, mert akkor voltam ott utoljára. De ahogy olvasom, semmi sem változott.
  Tómalomra régebben rendszeresen jártunk, akkor nem volt semmi probléma, bár mostanában ott sem voltam.
  Ha az Antsz-nek annyira kiválóak ezek a helyek, járjanak oda sokat.”
 • 13. MotorosPista 2010. július 25. 13:31
  „Ha mindenki ilyen jól informált akkor minek mentek oda ?”
 • 12. egysoproni_ 2010. július 25. 13:16
  „10. szépjóreggelt!
  Látom részben ugyan azt a tapasztalatot írtad le amit én is a 2. hozzászólásomban. Ezekszerint idén sem változott meg a tavalyi ..... trend... :-(”
 • 11. beleptem 2010. július 25. 13:10
  „nem a tómalom vízminőségével van baj, hanem a te szervezeteddel. sajnos napjainkban már mindenre allergiások az emberek”
 • 10. szépjóreggelt 2010. július 25. 10:51
  „Szerintem is nagyon gáz. Sokáig kerültem, de most megint megpróbáltuk a strandot. Hattyúfos és piszok. Amúgy a víz kellemes hőmérsékletű lenne, de a part piszkos. Kellemetlen addig is, míg eljutunk a zuhanyzóig. Ezzel a kerítés dologgal meg csaknem oda lett a varázsa az egész Fertő tónak.

  Kicsit többet kellene költeni rá és nem csak a bevételt várni. Egyszer az autónak parkoló jegyet venni, aztán belépőt...

  Egyébként szerintem a stand kihasználtsága is a minőség miatt ilyen gyatra. Alig-alig fordultak meg emberek a strandon. Gondolom én is kibírok néhány évet megint, hogy a közelébe menjek.”
 • 9. Odenburg 2010. július 24. 23:20
  „Kimentünk a gyerekekkel a Fertőre, sötét, gusztustalan víz, közvetlen a víz melletti part, gazos rendezetlen, elvétve kavicsos és földes, tele dobálva cigaretta csikkekkel, szeméttel, szemét tároló ott nincs, .
  A vízből kijövet nem éppen kellemes érzés vizes lábra rátapad a sok szemét.
  Pár km-rel odább, rendezett szép park, homokos strand, nem drágább belépő!
  Miért nem lehet itt is?
  Rövid partszakaszt a víz mellett is homokkal vagy apró kaviccsal felszórni, támfalat lefesteni és ülőkének használni, ahonnan a szülő is rá tudd nézni gyermekére, szemetest kihelyezni és rendszeresen üríteni.
  Több padot kihelyezni

  A tó szélét ahol sekély a víz kikotorni, megtisztítani és homokkal feltölteni, máris kellemesebb élvezetesebb lenne a fürdés.
  Így több látogatója is lenne a strandnak. Talán ezután jöhetne csak a kerités .
  Mi nem fürödtünk meg aznap és nem is megyünk ki többet.
  Nagyon csalódott vagyok, hogy Sopron városa nem tudd egy kulturált szép fürdőhelyet produkálni.
  Körülnézünk, a környező városokban minden hol van már, szép mai kornak megfelelő fürdőhelyek.
  Hívjuk a turistákat , de a kánikulában hogy jól érezzék magukat ausztriában kell átvinni strandolni, hát nem szégyen?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térköves járdák épülnek

Térkőburkolatra cserélik újabb két utca régi járdáit Zsirán. A fejlesztést saját forrásból végzik és… Tovább olvasom