Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Kiállítás Budapesten a fertődi kastélyról

Fertőd-Budapest - A fertődi Esterházy-kastély belső rekonstrukciós terveiből nyílik kiállítás csütörtökön 17 órakor a Budapesti Városvédő Egyesület székhelyén, az V. kerületi Kossuth Lajos utca 14–16.-ban. A kollekció február 1-ig tekinthető meg. Az anyagot tavasszal Fertődön is bemutatják.
– Baliga Kornél Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, építőművész 2001 óta dolgozik az Esterházy-kastély belső rekonstrukciós tervein – mondta a kiállítással kapcsolatban a kastélyegyüttes miniszteri megbízottja, dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

– Eddig a főépület legfontosabb helyiségeinek tervei készültek el, nyolc terem teljes belsőépítészeti helyreállításának tervei. A tárlat a 2005-ben megrendezett „Eszterháza elveszettnek hitt falburkolatai" című kiállítás folytatása. A kollekció tavasszal, az idegenforgalmi szezon kezdetétől Fertődön is látható lesz.

Az Esterházy-kastély belső rekonstrukciós terveit tavasszal Fertődön is bemutatják.

– A budapesti kiállítás az elmúlt hat esztendő során elkészített belső rekonstrukciós tervek összefoglalója – vette át a szót Baliga Kornél. – A 2001–2005 között feltérképezett falburkolat-maradványok mellett elvégeztük a stukkótörmelék, fafaragvány, kandallótöredék felmérését.

A munka nehézségére jellemző, hogy gyakran ötcentis darabból kellett egy stukkó tervét kikövetkeztetni, újból megalkotni. Nos, ezekre támaszkodva készültek el a nyolc terem rekonstrukciós tervei. A tablókon a valóság illúzióját keltő perspektivikus ábrázolások is láthatóak, így a nagyközönség számára is elképzelhetővé válik, milyen is lehetett Eszterháza a fénykorában.

Néhány terem komplett kiviteli tervét is bemutatjuk. Budapest közönsége a mostani tárlaton láthatja először az 1856-ban leégett eszterházai Operaház tervrekonstrukcióit, valamint a Mária Terézia királynő 1773-as látogatására épített alkalmi kerti pavilon egykori leírások alapján újrarajzolt tervét. A kastély a XIX. században különben sokat veszített fényéből, még ha 1945-ig a belső tér legfontosabb elemei – falborítások, stukkók, freskók, festmények és gobelinek – a helyükön maradtak.

A II. világháború pusztítását furcsa mód az 1958-as műemléki helyreállítás tette teljessé a megmaradt falburkolatok és stukkómennyezetek eltüntetésével. Mostani munkánk a XVIII. század második felében épült barokk kastély eredeti szépségének tökéletes helyreállítását tűzte ki célul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két szélturbinát már felállítottak

Sopronkövesd - Két turbina már áll abból a nyolcból, amelyeket Sopronkövesd és Nagylózs határában… Tovább olvasom