Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Ki fizet a Lomb utcában?

Sopron - A Lomb utcánál az útépítés nem várt gondokat okozott: az építendő csapadékvíz-elvezető árokba kerülnének a korábban lefektetett Telecom- és UPC-kábelek. Az áthelyezés pénzbe kerül. Ki fizeti a költségeket?
A Lomb (és a Rozsondai) utcában megkezdődött a lakossági kezdeményezésű útépítés. A Lomb utcánál most kiderült, hogy a 2005-ben és 2006-ban elhelyezett Telecom-, illetve a UPC-kábelek az út leendő csapadékvíz-elvezető árka helyén húzódnak.

Nyilvánvaló, hogy a kábeleket arrébb kellene helyezni, az 5,8 milliós költséget azonban úgy tudjuk, sem a szolgáltatók, sem az önkormányzat nem akarja magára vállalni. – Vajon ki hibázott? – veti fel a kérdést a lakók nevében Horváthné Lőrincz Eszter.

A Telecom- és UPC-kábelek az út csapadékvíz-elvezető árkába kerülnének – panaszolja a Lomb utca lakói nevében Horváthné Lőrincz Eszter gyesen lévő kismama.
A Telecom- és UPC-kábelek az út csapadékvíz-elvezető árkába kerülnének – panaszolja a Lomb utca lakói nevében Horváthné Lőrincz Eszter gyesen lévő kismama.

– Két évvel ezelőtt fogtam az út és a vízelvezető árok tervezéséhez, az előkészítés az előírásoknak megfelelően történt és az egyeztetések is lezajlottak – nyilatkozta Freiler László tervező.

– Ezt követően a beruházó feladata, hogy az útépítés gyakorlati részeit – beleértve a dokumentáció mellékleteiben előírt közműkiváltásokat – az adott műszaki feltételek mellett megvalósítsa. Ugyanakkor véleményem szerint esetünkben is a mostani gyakorlat, a rendszer a hibás: először az utat kellene megtervezni, ehhez igazítva később helyrajzilag a közműveket.

Egyetért mindezzel Horváth Péter, az útépítő közösség vezetője, aki hozzátette: ez esetben a város a beruházó, hiszen az út elkészülte után önkormányzati tulajdonba kerül.

Irány tehát a városháza, ahol arra a kérdésünkre, konkrétan ki hibázott, nem kaptunk választ. Kerekes Attila főmérnök ugyanakkor elmondta: azt már sikerült tisztázni, hogy a T-Com-kábelek az engedélyezett helyre kerültek. A UPC képviselője elismerte, hogy néhány szakaszon nem a terv szerinti helyre került a kábel, így az áthelyezés költségének felét vállalja. A másik fele valószínűleg marad az önkormányzatra, mivel az egyre nagyobb esőzések miatt nagyobb keresztmetszetű csapadékvíz-elvezető árok építésére lesz szükség. Ennek kivitelezését már megrendelték a Sopron Holding Zrt.-nél. Szaktervező mérnököt bíztak meg a munkák helyszíni irányításával, hogy a későbbiekben az ilyen tévedések ne forduljanak elő. Hozzátette: mindez nem menti fel az ott lakókat a szabálytalan csatornabekötések megszüntetésének kötelezettsége alól.

Olvasóink írták

 • 6. Kulacs 2008. augusztus 08. 08:37
  „Az utcában lévő lakók fizetik a csapadékviz elvezetést.”
 • 5. miracle 2008. augusztus 06. 20:18
  „Árok általában nem divat, csak manapság a sok eső miatt mindenki lelkesen ígérgeti, hogy lesz ám az is. Gondolom itt se igazán volt betervezve, csak most slágertéma, ezért vígan telepítették a közműveket a helyére anno, a lakók majd szépen befüvesítenek fölötte, árok úgyse kell a globális felmelegedésben a 40 fokos száraz nyarakban.
  Amúgy jó kis építési engedélyeket adtak ki a kép szerint: aszfaltút, vízelvezetés, közvilágítás (bár ezt nem tudom kivenni) nem feltétel, tulajdonképpen a kerek erdő 4 sarka is megfelelne a feltételeknek. Újabban divat még kimondottan vasút mellé is kiadni, utána reklamálni, hogy a vasút miért használja a síneket, meg amíg az árvíz nem volt slágertéma, addig meg az ártérbe, löszfalra, ilyesmi. Aztán ki lesz a hülye: a lakó, a többiek meg egymásra mutogatnak.”
 • 4. Egy Ember 2008. augusztus 06. 11:07
  „NA AZ BIZTOS, HOGY A UPC NEM!!!

  ARRA NE IS SZÁMÍTSANAK!!!

  DE KI ENGEDÉLYEZTE AZ ÁROK HELYÉN A VEZETÉK TELEPÍTÉST??

  AZTÁN MEG CSODÁLKOZNAK, HOGY AZ ESŐVÍZ MINDEN ELMOS, ELÖNT!!!”
 • 3. mindigatutit 2008. augusztus 06. 09:34
  „magyarország 2008.megy majd a mismasolás,ha meg akarnak utat a lalók úgyis megfizettetik velük,mert addig nem fog út épülni.vicc”
 • 2. /joco1 2008. augusztus 06. 07:45
  „"konkrétan ki hibázott, nem kaptunk választ" tehát majd fizet az ott lako? " A T-Com -kábelek az engedélyezett helyre kerültek",oda ahová a csapadékelvezetö árok kerülhetne? aki engedélyezte a T-Com kábeleket nem tudta, hogy arra a helyre csapadékelvezetö "szokott" kerülni?”
 • 1. FREDDY/S 2008. augusztus 06. 06:41
  „A hosszútávú fejlesztési terv hiánya mindig megbosszulja magát, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem adta fel magát a gázoló rendőr

Burgenland - Mégsem adta fel magát a gázoló osztrák a rendőrségen, miután elgázolta a 19 éves… Tovább olvasom