Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Kevesebben választanak osztrák iskolát

Magyarország–Ausztria - Kevéssel, de visszaesett az ausztriai iskolákba járó magyar tanulók létszáma. Aki mégis ingázik, sok helyen tandíjat fizet. Ha van magyar „befogadó iskola", a tanuló részesül az itthon járó juttatásokból is.
Szeptember elsejével Ausztriában is kezdetét veszi a 2008 /09-es tanév. A megkérdezett osztrák és magyar iskolában egyaránt azt mondják,
kevéssel, de visszaesett a határ túloldalán tanulni szándékozó magyar diákok száma.

– Összesen három magyar állampolgárságú tanulónk van, mindegyikük az ötéves képzésünkön vesz részt – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Elvira Pfeiffer, a kismartoni (Eisenstadt) Handelsakademie titkárságvezetője. – A korábbi években hat-tíz magyar diák is választotta iskolánkat. Döntésükben főként a nyelvgyakorlás és a későbbi osztrák továbbtanulás lehetősége játszott szerepet. Azoknak a tanulóknak, akik rendelkeznek bejelentett ausztriai lakcímmel, nem kell tandíjat fizetniük.

Elvira Pfeiffer hozzátette, a könyveket a tanév első két hetében osztják ki. A tanulóknak körülbelül 12 tankönyv jár, ezekért összesen 15–20 eurót (3600–4800 forint) kell fizetniük a különböző támogatásoknak köszönhetően.

Az eisenstadti iskola tanulói az első két hétben vehetik át a tankönyveiket Elvira Pfeiffertől. Fotó: Magasi
Az eisenstadti iskola tanulói az első két hétben vehetik át a tankönyveiket Elvira Pfeiffertől. Fotó: Magasi

A kinti tanulás iránti érdeklődés visszaeséséről számolt be Barilichné Tóth Rita, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója is. – Körülbelül tízzel csökkent a külföldi iskolát választók száma – mondta el az igazgató. – Jelenleg kevéssel harminc feletti azok létszáma, akik ezért szüneteltetik intézményünkben a tanulói jogviszonyukat. A visszaesés – a tandíjon kívül – talán annak tudható be, hogy most már a magyar intézményekben is meglehetősen jó a nyelvoktatás, és táborok, foglalkozások, kulturális és sportesemények keretében így is lehetőség van hosszabb-rövidebb időre Ausztriába utazni.

Lapunk megtudta, ha a diáknak van magyar befogadó iskolája, ahol kérelmezi a tanulói jogviszonyának szüneteltetését, részesül az itthon járó kedvezményekben. Kap tehát diákigazolványt, tanulóbuszbérletet, részesül az iskolaorvosi ellátásban, egyébként ezektől elesik. Ha később úgy dönt, hogy mégis itthon folytatja tanulmányait, akkor vagy onnan folytatja, ahol itthon abbahagyta, vagy pedig osztályozóvizsgát követően a felsőbb évfolyamtól.

Olvasóink írták

  • 2. diák 2008. szeptember 03. 13:20
    „A tapasztalatom nem ez, mivel meg kell nézni a reggeli vonatokat, hány magyar diák utazik iskolába”
  • 1. eperke81 2008. szeptember 02. 09:24
    „Én éppen pont ebbe az iskolába jártam, akkoriban sem volt itt több 4-5 magyar diáknál (én 2000-ben végeztem), aztán utána volt egy kisebb hullám, úgy látszik, most megint visszaállt minden a régi kerékvágásba, ami szerintem nem is baj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetel a falugazdászi ügyfélfogadás

Győr-Moson-Sopron - Átmenetileg szünetel a falugazdászi szolgálat települési szintű ügyfélfogadása.… Tovább olvasom