Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kevesebb lesz az elsős Sopronban

Véget értek az általános iskolai beiratkozások: a soproni önkormányzati és egyházi intézményekben 487 elsős ül majd ősszel iskolapadba.

Az elmúlt esztendőben a márciusi beiratkozásokig 527, idén 487 leendő első osztályost regisztráltak a soproni általános iskolák. – Az azt megelőző években 550 körül volt az elsősök száma. A mostani 487-es keret a következő hónapokban a betelepülők miatt még emelkedhet az iskolakezdésig – tudta meg portálunk Palotai Györgytől, a városháza humánszolgáltatási osztályvezetőjétől. A szakember részletezte: évente 50–60 olyan gyereket is számon tartanak, aki elvileg eléri az iskoláskort, de a szülők még egy évig inkább az óvodai ellátását kérik. Mindezt azért, hogy a csöppségek fejlettebb készségekkel kezdjék majd az iskolát. A soproni intézményekben a kevesebb elsős ellenére ugyanannyi osztályt indítanak.

Idén ősszel úgy tűnik, kevesebb elsős ül majd az iskolapadba, mint tavaly. Felvételünk a Fenyő téri iskolában készült, az 1/b osztályban. Fotó: Gosztonyi
Idén ősszel úgy tűnik, kevesebb elsős ül majd az iskolapadba, mint tavaly. Felvételünk a Fenyő téri iskolában készült, az 1/b osztályban. Fotó: Gosztonyi

– Minden egyes utcához, térhez egy-egy iskolát rendelünk, s ez annyit jelent, hogy az adott körzetből kötelező az elsős diák felvétele. Csak ezt követően tölthetik fel az osztályokat a város más negyedeiből, mivelhogy szabad az iskolaválasztás – folytatta Palotai György. – Hogy mindez zökkenőmentes legyen, már tavaly ősztől teszteltük a szülői szándékokat. Ennek ismeretében terveztük úgy a kapacitásokat, hogy az megfeleljen a szülői igényeknek, de ne is legyen üres vagy túlzsúfolt osztály.

A soproni intézményekben a kevesebb elsős ellenére ugyanannyi osztályt indítanak.
– Nálunk szerencsére nem csökkent a létszám, sőt, idén Sopronban hozzánk íratták be a legtöbb leendő első osztályos tanulót, kereken százat – nyilatkozta Barilichné Tóth Rita, a Német Nemzetiségi Általános Iskola – DNÖ igazgatója. – A város német nyelvhez való kötődése, földrajzi elhelyezkedése miatt minden évben nagy érdeklődés nyilvánul meg intézményünk felé. Kétnyelvű nemzetiségi osztályainkban már elsős kortól németül is tanítjuk a készségtárgyakat, a nemzetiségi hon- és népismeretet. Ausztriai partneriskoláinkkal több közös programban veszünk részt. Az alsó tagozatban például a horitschoni Volksschuléval van jelenleg közös projektünk, a másodikosok egy-egy napot tölthetnek el kölcsönösen a másik intézményben. A brennbergi tagiskolánkba három elsős iratkozott be, az önkormányzat döntése alapján ott az elsősöket és a harmadik osztályosokat összevontan tanítjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb a diákmunka

Egyre több tanuló dolgozna, de a válság miatt a diákmunka is kevesebb. Pedig sokan az albérleti… Tovább olvasom