Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kevés a hal a Fertő tóban

Ebben ez évben nyolc őstermelő halász kapott engedélyt a Fertő tavi halászatra.
– A legnagyobb gondunk az, hogy alig van már angolna a Fertő tóban és nem is lehet újakat telepíteni – jegyezte meg egykedvűen Liedtke Alfonz halász. – Az indok: ez a hal tájidegen. Egy évtizede még ötven tonnát is kifogtunk ebből a fajtából, most jó, ha két-három tonna akad a hálóban. Ez jelentette a fő bevételi forrásunkat, tavasztól őszig lehetett halászni, ezt követően álltunk át a pontyra, csukára, süllőre.

Egyre kevesebb a hal

– Sajnos most az aranytartalékhoz kell nyúlnunk, ugyanis angolna híján a korábbiaknál sokkal intenzívebben megyünk rá a ragadozókra. Már májusban elkezdjük a halászatukat. Pontosabban csak próbálkozunk vele, mert egyre kevesebb hal van a tóban. Jelenleg egy kilométer hosszú hálóval alig tíz kilogrammnyi halat emelünk ki, szemben a kilencvenes évek elejével, amikor ugyanennyi mennyiséget fogtunk, de csak százméteres hálóval.

Liedtke Alfonz megjegyezte, nem csak az a probléma, hogy a hal kevés, a kiadások is egyre nőnek: az egy évre szóló területi halászati engedélyhez jön még az üzemanyag és az üzemeltetés költsége. Mindösszesen közel egymillió forint.

Nem heverte ki a tó

A megkérdezett halászok, illetve horgászok szerint a tó még mindig nem heverte ki, hogy tíz évvel ezelőtt négy hónapon át nyitva voltak a zsilipek. Ekkor rengeteg ivadék is kiúszott a Fertőből. A megoldás az lehetne, hogy két évig betiltják – a magyar és az osztrák oldalon egyaránt – a halászatot. Ennyi idő alatt fejlődne annyit az állomány, hogy megérje foglalkozni vele.

Jelenleg tervszerű telepítéssel próbálják fejleszteni a honos halállományt. Ez a feladat 2004 júliusa óta a Fertő–Hanság Nemzeti Parkra hárul, mint ahogy az illegális halászok kiszűrése is. Reischl Gábor, a nemzeti park igazgatóhelyettese elmondta, tavaly ősszel többek között csuka, süllő és nyurgaponty került a tóba, idén pedig compó, süllő, harcsa és nyurgaponty.

Nyolcan kaptak engedélyt

– Erre az évre nyolc őstermelő kapott halászati területi engedélyt – tette hozzá az igazgatóhelyettes. – Pk a tilalmi időn kívül, a méretkorlátozást betartva bármikor halászhatnak. A törvényi előírás szerint a csatornák bemeneténél teljes szélességben nem lehet hálót elhelyezni, valamint a fokozottan védett területek egy részén tilos a halászat. A korlátozásokkal éppen a halállomány védelmét biztosítjuk. Halgazdálkodási kérdésekben egyébként rendszeresen egyeztetünk a tó osztrák oldalán tevékenykedő halászszövetséggel – mondta végezetül Reischl Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több gyűjtősziget lesz a városban

Az öt hulladékudvar egyikét áthelyezik, a gyűjtőszigetek száma pedig emelkedhet – erről is… Tovább olvasom