Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Kétszáz éves a hazai erdészeti felsőoktatás

Sopron - Egykori oktatóeszközök, a selmecbányai bányász-, kohász- és erdészdiákok emléktárgyai, egyenruhák, dokumentumok százai, s a soproni folytatás tárgyi eszközei láthatók az Erdészeti Múzeum Alma mater kiállításán.
Az NYME Erdőmérnöki Kar – illetve jogelődje – fennállása 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat
nagyszabású kiállítással kezdődött az Erdészeti Múzeumban.

A megnyitón az erdészet hazai reprezentánsai, a Miskolci Egyetem felelős képviselői, illetve a Nyugat-magyarországi Egyetem egykori és jelenlegi erdőmérnök-hallgatói mellett Selmecbánya polgármesterét, Pavel Balzsankát is köszöntötte dr. Faragó Sándor rektor és dr. Náhlik András, az erdőmérnöki kar dékánja. Az „Alma mater (tápláló anya)" című vándorkiállítás a Szlovák Központi Bányászati Múzeum kezdeményezésére jött létre és Selmecbányáról érkezett Sopronba.


A Miskolci Egyetem ajándékát, egy kohászszobrot dr. Gácsi Zoltán miskolci és dr. Náhlik András soproni dékán leplezte le. Fotó: Gosztonyi Miklós

A kollekció október 30-ig látogatható, ezután Miskolcra kerül. Varga Tamás múzeumigazgató hozzátette: az eredeti anyag mind Sopronban, mind Miskolcon helyi érdekességekkel bővül.

A Mária Terézia által 1770-ben akadémiai rangra emelt selmecbányai tanintézményben 1808-ban kezdte meg működését a hazai felsőfokú erdészképzés. (Az akadémia 1919-ben települt át Sopronba, majd 1959-ben a kohó- és a bányamérnöki kart Miskolcra vitték.) A Miskolci Egyetem ajándékát, egy kohászszobrot dr. Gácsi Zoltán miskolci és dr. Náhlik András soproni dékán leplezte le az egyetem botanikus kertjében. Az alkotás eredetije az 1896-os millenniumi kiállítás bányász-kohász pavilonjában állt, később Selmecbányára, majd Sopronba, ezt követően Miskolcra került.

Új távlatok kanadai együttműködéssel
Az NYME Erdőmérnöki Kar jövőjével összefüggésben dr. Náhlik András dékán lapunknak elmondta: együttműködési szerződést kötnek egy kanadai egyetemmel, az aláírás előkészület alatt áll. Ez a lépés megteremti a közös, azonos diploma kiadásának lehetőségét. A párhuzamos oktatás Sopronban is angol nyelven zajlik majd. Oktatók és hallgatók cseréjét is tervezik. Az ebben a formában diplomázó diákok úgynevezett kettős diplomát kapnak, amely mind Észak-Amerikában, mind egész Európában munkavállalásra jogosít. A kar vezetői ettől azt remélik, hogy kiszélesítik a világot hallgatóik előtt, akiket nemcsak hazánkból, hanem a környező országokból is várnak. Az ilyen jellegű oktatás remélhetőleg 2009–2010-ben kezdődhet el.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett a költségvetés

Sopron - Megszületett a 2008-as költségvetés, amit közel ötórás vita előzött meg a csütörtöki… Tovább olvasom