Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Kétséges a múzeumok sorsa

Tetőfelújítás miatt bezár a soproni Pékmúzeum, a Fő téri kiállítás pedig csak délután látogatható.
Rájár a rúd mostanában Sopron egykor patinás múzeumaira. A Deák téri Lenck-villa düledezik, egykori néprajzi kiállítását hiába keresik a turisták, bizonytalan ideig zárva feliratú táblába ütköznek. A mai naptól érvénybe lépő szűkített nyitva tartás után félő, hogy hasonló sorsra jut a város szívében fekvő Patikamúzeum is.

Csökken a nyitvatartás

– A Patikamúzeum nem zár be, csak a látogatói szokások és igények figyelembe vételével módosul (csökken) a nyitva tartása – hangsúlyozta Perger Gyula megyei múzeumigazgató, majd hozzátette: a soproni kiállítóterem előre bejelentett csoportokat a szűkített nyitva tartáson túl továbbra is tud fogadni. Az egyéni látogatók számára hétfő kivitelével délután kettőtől hat óráig tartanak nyitva.

Pénzhiány az oka

Az igazgató szerint az intézkedést a múzeumi teremőrök munkabérének szűkössége teszi indokolttá.
A megyében más múzeumi épületeket is érintenek a megszorítások, a döntés Sopronban a legalacsonyabb látogatottságú kiállításokat érinti.

A megyénél maradnak

Walter Dezső polgármester és Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés elnöke korábban elvi megállapodást kötött arról, hogy a megye átadja a városnak a Soproni Múzeum és a levéltár fenntartását (Kisalföld, 2004. szeptember 22. Sopron visszakapja épületeit). A tárgyalások azonban év elején megakadtak (Kisalföld, 2005. február 7. A Soproni Múzeum a megyénél marad), így a tizennégy épületegyüttesben működő Soproni Múzeum továbbra is a megye és az állam tulajdonában maradt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Réti héjakat mérgezték meg

A Fertő–Hanság Nemzeti Park területén ragadozó madarakat mérgeztek meg ismeretlen tettesek a… Tovább olvasom