Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kétezer-ötszázan a belvárosi bicikliútért

Több mint kétezer-ötszázan írták alá a kezdeményezést, hogy legyen a soproni belvárosban kerékpárút. A szervező szerdán, az autómentes nap Fő téri kerékpáros rendezvényén adja át e sokaság akaratát kifejező dokumentumot a városháza képviselőjének.
 
Sikerként könyvelte el az aláírás-gyűjtési akciót a szervező, Belencsák Ferenc soproni kerékpáros. Az eltelt hónapok során összesen hat helyen – kerékpárüzletekben és másutt – több mint 2500-an helyeselték a belvárosi kerékpárút-hálózat létrehozásának gondolatát. A kezdeményezőt meglepte, hogy az aláírók között még a 60-as, 70-es korosztály is képviseltette magát.

Belencsák Ferenc – Reméljük, a 2500 biciklis aláíró véleménye meghallgatásra lel a városházán. Fotó: G. M.
Belencsák Ferenc – Reméljük, a 2500 biciklis aláíró véleménye meghallgatásra lel a városházán. Fotó: G. M.

A kezdeményezőt meglepte, hogy az aláírók között még a 60-as, 70-es korosztály is képviseltette magát.
– Kerékpáros-baleset nyomait láttam a napokban a Lackner és a Csarnok utca sarkán, ilyenkor az embert borzongás fogja el – mondta Belencsák Ferenc. – Az ilyen és hasonló esetek is aláhúzzák sokak szándékát, hogy a kerékpárosok biztonságban közlekedhessenek a belvárosban. Ezért ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik aláírták az íveket. Különben nem feltétlenül új kerékpárutakra van szükség, hanem ahol a járdaszélesség engedi, sávleválasztással lehetne a biciklisek érdekét védeni.

Az aláírásgyűjtő íveket a szervező szerdán, az autómentes napon, a délután 4 órakor a Fő téren kezdődő kerékpáros-rendezvény előtt fogja átnyújtani a városvezetés képviselőjének. Addig még van mód arra – akár a helyszínen is –, hogy további aláírók is támogassák a kezdeményezést.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. humer 2010. szeptember 23. 20:45
  „A soproni alárásgyűjtőknek javaslom, hogy a kerékpáros infrastruktúra fejlesztéséhez kérjék ki a Magyar Kerékpárosklub szakembereinek véleményét. Az utóbbi 20 évben Magyarországon rengeteg szakértelem nélküli és használhatatlan+balesetveszélyes városi kerékpárút épült ki: járdára mázolt sárga csík, vagy piros macskakő formájában. Persze jó sok pénzből és vegyük hozzá a pluszban jelentkező baleseteket+ezek költségeit is.
  Nyugaton már a 90-es években felmérték és bizonyították, hogy a járdara terelés a legtöbb esetben csak növeli a balesetveszélyt. (http://en.wikipedia.org/wiki/Segregated_cycle_facilities)
  Többet érne pl. a parkoló sávok megszüntetése és széles utak kialakítása, illetve a parkolóhelyek más helyen való kialakítása (parkolóházak).”
 • 24. canis 2010. szeptember 23. 19:43
  „BsBe - így van, csak egy kicsivel kevesebb gyógyszert kell bevennem:)))”
 • 23. BsBe 2010. szeptember 23. 18:08
  „canis Szerencsére télen egy kicsit nyugodtabb vagyok ebből a szempontból. de ugye csak egy kicsit. Bár télen még ritkábban járok a városban autóval, így mint autós nem, de gyalogosként nagyon sokszor láttam biciklist (nagy hóesésben, és után a keréknyomban) tekerni. Aztán jöhet bármi, autó, autóbusz stb. hát odább nem menne (bár szerencsétlen nem is tud)
  Jobb esetben a járdán, ami nincs minden esetben tisztítva, és szidja a bukdácsoló gyalogost, mert le nem száll akárki jön vele szemben, lehet az idős, gyerekkocsi ...
  Az előny, télen kevesebben vannak, ezért valóban nem kell keresgélni olyan sűrűn a gyógyszeredet (de otthon hagyni sem lehet)”
 • 22. canis 2010. szeptember 23. 17:38
  „Tudom, nem leszek népszerű, mert most a kerékpár a szent tehén, a trendi... Először is: a járda a gyalogosoké, az úttest pedig a tömegközlekedésé, áruszállításé, személyszállításé (azaz az autósoké).
  A járdára festett sárga csíkra elrettentő példa Szombathely. A gyalogos sétál, bámészkodik, cipekedik, (uramisten netán ivott, vagy esetleg szédül, idős, vagy egyszerűen figyelmetlen.) Erre jön a biciklis, nekimegy és fel van háborodva. A számozott - és köztudottan kitűnő állapotban lévő - főközlekedési útjainkon a biciklisek vagy párosával-hármasával csalingáznak, vagy csupáncsak egyedül foglalják el a teljes forgalmi sávot. Ilyenkor aztán ha szembe jön valami, különösen egy kanyargósabb úton, már 60-nál is satufék... A kerékpárosoknak városon belül és kívül kiépített (nem felfestett) kerékpárutakon lenne a helyük. Ez alól tényleg csak azok a lehet, hogy kicsi, ámde hosszú falvak lehetnének a kivételek addig is, ahol egyáltalán nincs tömegközlekedés és szükségből teker a boltba, a postára valaki. Addig pedig vannak külterületek, ahol sportolni lehet. Én - ahányszor elhaladok egy kerékpáros mellett - csendesen mormolok magamban, szuggerálom magam: szeretem a biciklistákat, szeretem a biciklistákat... Szerencsére télen egy kicsit nyugodtabb vagyok ebből a szempontból, ilyenkor nem kell keresgélni olyan sűrűn a gyógyszeremet.:)”
 • 21. máris 2010. szeptember 23. 12:28
  „TEGNAP OTT VOLTAM A BICIKLIZŐK KÖZÖTT, BESZÉLTEM A P... MESTERREL ,VALÓBAN VAN NYERT PÉNZ A K... ÚTRA ! 3138 LETT AZ ALÁÍRÁSOK SZÁMA !”
 • 20. máris 2010. szeptember 22. 10:17
  „ÉN ÚGY TUDOM, ERRE A CÉLRA, PÁLYÁZATON NYERT A VÁROS PÉNZT !”
 • 19. nattomi 2010. szeptember 21. 07:48
  „Ha már belváros a téma, akkor a Petőfi-térnek a mélygarázs és a színház közötti szakaszát átjárhatóvá kell tenni (legalább) kerékpárral, akár kerékpárút építésével, akár másként. Ezzel a Széchenyi-tér - Petőfi-tér - Színház utca útvonal megnyílna a közlekedők egy szegmense előtt.”
 • 18. nattomi 2010. szeptember 21. 07:41
  „barka 2010.09.20. 21:59 : Annál a körforgalomnál indokolatlan volt a kerékpárosok külön útra terelése. Nem tudom, hogy milyen megfontolásból történt, de ezzel csak több lehetőséget teremtettek a konfrontációra, szóval célját nem érte el. Azt, hogy mennyire jól jelzi a tábla, hogy "merre közlekedjenek", inkább nem firtatnám. A legnagyobb rejtély, amit még nem sikerült megoldanam, hogy hogyan tudok a kerékpárosoknak kijelölt infrán a Táncsics Mihály utcára kanyarodni. Remélem mielőbb megszűnik a kerékpárosok kitiltása. Örülök, hogy felhoztad ezt a szakaszt, mert az észtelen kerékpárút-építés iskolapéldája. Reméljük Belencsák úr kezdeményezése nem ilyen utakat eredményez.”
 • 17. BsBe 2010. szeptember 21. 06:11
  „Elmegyek, aláírom. Remélem ha végül is megépülnek, akkor kerékpárossal csak kerékpár úton lehet majd találkozni és nem kell pl. a zsúfolt buszmegállóban, járdán félre-félre ugrálni egy-egy száguldozó kerékpáros miatt. Nem kell majd attól tartani, hogy az addig járdán bicikliző egyszer csak, gondolva egy merészet (de gondolkodás nélkül) egy hirtelen kanyarral az úton terem - keresztbe.
  Mert ha a kerékpárutak megépítésével sem változik a helyzet, csak pénzkidobás.
  Nem igazán a biciklisekkel van bajom, hanem azokkal akik kiszámíthatatlanul, össze-vissza mennek. Az egyik pillanatban még a járdán van, azt hirtelen balkanyar és már az úton. Lát maga előtt egy pocsolyát vagy bármit és máris nagy kanyarral - körülnézés nélkül - kerül, nem gondolva arra (és mindegy hogy úton, vagy járdán) ezzel másokat sodor balesetveszélybe.
  Lehet biciklisként az autósokat gyalogosokat szidni, de azt azért el kell ismerni, hogy nagyon sok biciklis felül a kerékpárra, és "haddszóljon...." valami majd lesz, és ezen a kerékpár utak sem fognak segíteni, mert azokat is csak azok a kerékpárosok fogják használni, akik eddig is figyelve - magukra és másukra is - közlekedtek. (mint ahogy ezt az autósoktól, motorosoktól is elvárják)”
 • 16. zhall 2010. szeptember 21. 02:42
  „Az ingyensört is legalább ennyien aláírnák,na és?!”
 • 15. Csetneky 2010. szeptember 20. 23:10
  „A kerékpárút jó dolog, csak nem akkor, amikor egyszerűen sárga festékkel "építik". Viszont egyébként meg drága. Szóval nem egyszerű, pedig jó lenne.”
 • 14. karakter 2010. szeptember 20. 22:43
  „12. hozzászólás barka 2010.09.20. 21:59 "A Kossuth utca végén, a "nagy" körforgalomba tilos behajtani a kerékpárosoknak."
  Az Újteleki utca felöl érkezve gyakran nem lehet a kijelölt sávba lemenni, mert a parkoló autók elállják a lehajtót.”
 • 13. barka 2010. szeptember 20. 21:59
  „A Kossuth utca végén, a "nagy" körforgalomba tilos behajtani a kerékpárosoknak. Ezt jól láthatóan tábla is jelzi. (Mint ahogy azt is, merre közlekedjenek. A nekik kijelölt sávban.) Hiába! Naponta többször járok arra autóval. Még nem volt olyan nap, hogy ne kellett volna kerülgetnem tilosban - kényelmesen - biciklizgető nénit/bácsit/ifjú hölgyet/fiatalembert... A (vágyott) kulturált közlekedéshez az autósokon kívül a kerékpárosok is kelle(né)nek!”
 • 12. karakter 2010. szeptember 20. 21:19
  „Nekem legjobban a Csengery utca és a Győri út között hiányzik a kerékpárút. Ott mikor lesz?”
 • 11. pantani86 2010. szeptember 20. 19:38
  „Soproni!
  Frankenburgi úton sem működik a "gyalogos és kerékpáros egy járdán" történet...egyszerűen nem figyelnek oda a festésre! :/”
 • 10. soproni 2010. szeptember 20. 18:57
  „Jó ötletnek tartom,hogy ahol szélesek a járdák,ott egyszerűen csak válasszanak le egy sávot a bringásoknak. Ez nem hiszem,hogy olyan nagy befektetés lenne és elképzelhetőnek tartom,hogy lennének olyanok,aki önként elvállalnák a segítséget. Mi bicajosok is nagyobb biztonságban lehetnénk és az autós forgalmat sem hátráltatnánk.Azon én nem csodálkozom,hogy 60-70 évesek is aláírták,mert közülük sokan aktívabban bicajoznak ,mint a fiatalok :)”
 • 9. cherry 2010. szeptember 20. 18:17
  „Szerintem nekünk autosoknak is minden tekintetben sokkal jobb lenne.. ha lenne kerekpärut.
  Mäsreszt:
  Remelhetöleg kevesebben közlekednenek a järdän is-ami elvileg a gyalogosoke...”
 • 8. ssmd 2010. szeptember 20. 18:06
  „Városvédők kerékpáros programja:
  http://sopronivarosvedok.hu/programunk/javaslat-a-kerekparosokert.html

  Ami a forrást illeti: százmilliós nagyságrendű összeget költ a város kommunikációra - ebből lenne forrás a kezdeményezett kerékpárútra.

  Somogyi Miklós, Városvédők”
 • 7. viktorred 2010. szeptember 20. 14:18
  „Ezt az ötletet mindenki támogatja !

  De miből lesz elkészítve? A város idei költségvetédi hiánya 7 milliárd Ft!!! A következő években vagy nem építünk semmit, vagy bekerülünk az adósságspirálba. Vagy jön Orbán király és csodát tesz. Persze nem kétkeréken jön majd!”
 • 6. pantani86 2010. szeptember 20. 13:13
  „www.bringazzsopron.hu”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerészek randevúja Sopronban

Idén a soproni tudományos konferencia szombaton zajlott, a 100 éves Arany Kígyó gyógyszertárat is megünnepelték. Tovább olvasom