Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Két év kell a fertőrákosi kőfejtő megújításához

A helyi vállalkozásokat érzékenyen érinti a turisták elmaradása és az önkormányzatnak is presztízsveszteség, ha a község csalódást okoz a látogatóknak.
Két közbeszerzés, azon belül is több eljárás lesz a fertőrákosi Barlangszínház és kőfejtő felújításának az Európai Unió által is támogatott projektjében. Át kellett dolgozni a terveket.

– Az első közbeszerzés során elfogadhatatlanul magas árakkal pályáztak a fertőrákosi Barlangszínház és a kőfejtő felújítási munkálataira, ezért azt az eljárást a soproni önkormányzat eredménytelennek nyilvánította. A kiviteli terveket is át kellett dolgozni és újra engedélyeztetni. A lényeg ugyan nem változott, elsősorban a felhasználható anyagokon módosítottak. Mindez időbe került – magyarázta keddi sajtótájékoztatóján Fodor Tamás polgármester, aki azt hangsúlyozta: az unió által is támogatott projekt nemcsak Soproné és nemcsak Fertőrákosé, hanem országos jelentőségű ügy.

A Barlangszínház és a kőfejtő megújításának újradolgozott tervei engedélyeztetés alatt állnak, az új közbeszerzési eljárást csak ennek birtokában írhatják ki. Miután a színháztechnika, a kertészet, a múzeum és az építészeti munkák egymástól távol álló szakterületek, az önkormányzat úgy döntött, hogy két közbeszerzést, azon belül pedig több eljárást hirdet meg. A megvalósítás két évet vesz igénybe, de az unió lehetőséget ad arra, hogy hosszabbítást kérjenek. Az óra idén áprilistól ketyeg, akkor írta alá ugyanis a város a 1,5 milliárd forintos projektszerződést. Sikeres közbeszerzés esetén Fodor Tamás szerint a Barlangszínház belső munkálatai már ezen a télen megkezdődhetnek.

A fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház felújítására, egy tematikus tanösvény és interaktív bemutatók kialakítására pályáztak. Fotó: Magasi
A fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház felújítására, egy tematikus tanösvény és interaktív bemutatók kialakítására pályáztak. Fotó: Magasi


A polgármester kitért arra is, miért volt a főszezonban is zárva a kőfejtő, annak ellenére, hogy a felújítás még nem kezdődött el. A Barlangszínház üzemeltetőjének (Pro Kultúra kht.) körülbelül tízmillió forintjába került volna, hogy eleget tegyen a biztonsági előírásoknak, ez pedig az átfogó fejlesztés előtt megítélésük szerint kidobott pénz lett volna.

– Azt szeretnénk, ha mielőbb elkezdődhetne a munka – szögezte le Fodor Tamás, akihez Baltigh Márta, Fertőrákos polgármestere is csatlakozott.

Ők még jobban szeretnék ezt, hiszen a helyi vállalkozásokat érzékenyen érinti a turisták elmaradása és az önkormányzatnak is presztízsveszteség, ha a község csalódást okoz a látogatóknak. – A rákosiak abban bíznak, hogy 2014-ben újra látogathatóvá válik a barlang és több vendéget vonz majd, mint valaha – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsüllyedt a kamion Sopronnál

A Bécsi úti határátkelő közelében egy húsztonnás kamion az útpadkára hajtott kedd délelőtt. Tovább olvasom