Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Két év az utazó bűnözőnek

Sopron - A Soprontól mintegy 430 kilométerre fekvő Újkígyóson lakott az a 23 éves fiatalember, aki idén januárban betöréssorozattal hívta fel magára a figyelmet Sopron egyik kertvárosi lakónegyedében. Elfogták, hétfőn ítélkezett fölötte a soproni bíróság.

Kéz- és lábbilincsben hozták a fegyőrök azt a 23 éves újkígyósi (Békés megye) illetőségű fiatalembert, aki – a dr. Illés Ilona ügyész által felolvasott vádirat szerint – betöréses lopásokat követett el. (Az illető korábban az ország más településein is hasonló bűncselekmények miatt ütközött össze a törvénnyel.) Az ˝utazó bűnöző˝ idén január második felében Sopron egyik kertvárosi lakónegyedében vendéglátóhelyre és családi házakba tört be. Arany-, illetve ezüst ékszereket, mobilt, videokamerát, órát és minden mást ellopott, amit pénzzé tehetett. Az értékes holmikat zálogházba vitte. De nem mindig kísérte a szerencse: megtörtént olyan is, hogy a rongálási kár – 250 ezer, illetve 150 ezer forint – jóval nagyobb volt a zsákmánynál. Pechjére két házban is otthon voltak a háziak, akik arra ébredtek, rugdossa valaki a teraszajtót. Mert többnyire olyan házakat szemelt ki magának, amelyek teraszrészét nem láthatták az utcáról.

Dr. Gajdos Anikó bíró kérdésére a vádlott részletezte: barátnője Ausztriában dolgozott konzumnőként. S mivel Sopronban lakott albérletben, őt meg-meglátogatta, közben itt munkát is keresett – állította. Ugyanis a fiatalember se munkahellyel, se rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik. Mindenesetre a hasonló bűncselekmények miatt már büntetett előéletű férfi Sopronban felkészülten, csavarhúzóval, nejlontáskával és fehér cérnakesztyűben indult a portyákra. A fehér cérnakesztyű lett a veszte. A munkába induló egyik sértettnek feltűnt a környéken bóklászó, különös szerelésű fiatalember – megjegyezte az arcvonásait, így fényképről felismerte a gyanúsítottat. Akkor reggel még nem gondolta volna, hogy később szüksége lesz a jó memóriájára... A tárgyaláson a vádlott mindent beismert, s megbánó magatartást tanúsított.

A vádlott védője, dr. Erdei Sándor ügyvédjelölt kérte a bíróságot, hogy különösen enyhítő körülményként vegyék figyelembe a fiatalember származását, neveltetését, szociális helyzetét, az ebből fakadó enyhe személyiségzavarát. Dr. Gajdos Anikó bíró – mérlegelve az enyhítő és súlyosító szempontokat – végül két év börtönnel sújtotta a vádlottat. Kötelezte a károk megtérítésére, s a 192 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. A vádlott háromnapi gondolkodási időt kért, hogy eldöntse: enyhítésért fellebbez-e vagy sem, így az ítélet nem jogerős.

Olvasóink írták

 • 4. Lézerman 2009. augusztus 05. 09:51
  „3-asnak:
  Tökéletesen igazad van!!!!

  Egyébként másra nem is lennének képesek,hiszen generációkon keresztül ezt lkátták a szüleiktől!!!!!
  Tisztelet a dolgozó etnikai kisebbségnek.....Tudjátok miért kisebbség?? Mert a többség bötönben van.Aztán csodálkoznak,ha őket emlegeti egy egész ország,azt gondolom,hogy busásan megdolgoznak a hírnévért.
  Nem véletlen a sok támadás sem....”
 • 3. cherry 2009. augusztus 04. 13:34
  „..a törtenet vege..hogy "betörö barätunk" vegezetül mehet a börtönbe, ahol nem kell dolgozni, ingyen lakhat, ehet, toväbbtanulhat, olvashat, rädiot hallgathat, tv-t nezhet..
  Mindezt a mi penzünkböl..., akik nap mint nap dolgozni indulunk..”
 • 2. cherry 2009. augusztus 04. 13:26
  „Meghogy munkät keresett:))...aki akar dolgozni Sopronban taläl is munkät.

  Amugy meg mi lenne ha mindenki igy gondolkodna, mint ez a ficko... Sajnälom a kärosultakat akik valoszinü evek kemeny munkäjäval kerestek meg amit ö ellopott tölük.”
 • 1. ittahola 2009. augusztus 04. 11:49
  „különösen enyhítő körülményként vegyék figyelembe a fiatalember származását, neveltetését, szociális helyzetét...
  lefordítva: roma származása, putriban letöltött évei, dögtelepi játszótársaival elkövetett betörései, jövedelem nélküli életvitele enyhítő körülménynek számít...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívsebész a táborban

Sopron - A Rákóczi Szövetség soproni helyi szervezetének nyári Turul tábora szerdáig várja… Tovább olvasom