Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Későn, de még időben szúrták fel a kisfiú fülét

Középfül-gyulladással, lázasan vitte be egy soproni anyuka kisfiát az Erzsébet-kórház fül-orr-gége-szakrendelésére. Onnan először haza akarták küldeni, majd - miután egész délelőtt osztályról osztályra irányították őket - végül délután felszúrták a gyerek fülét. Ha aznap nem kap ellátást a kisfiú, a genny súlyos szövődményeket okozhatott volna. A kórházban kivizsgálják az ügyet.
"Ötéves kisfiamnak hirtelen begyulladt a füle és belázasodott" - mondta el egy soproni fiatalasszony, aki az Erzsébet-kórház-beli kálváriáját osztotta meg olvasóinkkal. - Bevittem a gyereket a kórházba a fül-orr-gégészet rendelésre, ott azonban nem vizsgálták meg, mert nem előzetesen egyeztetett időpontra érkeztünk (hanem sürgős esetről beszélhetünk, hiszen magas láza volt a fiamnak).

Tovább küldtek az orvosi ügyeletre, ahol szintén nem vizsgálták meg, mert ott - mint kiderült - csak felnőtteket vizsgálnak. Innen a gyermekosztályra továbbítottak engem és az egyre nyűgösebb és egyre lázasabb gyereket. Aki már volt hasonló helyzetben, nyilván tudja, hogy milyen kellemetlen órákon át lázasan váróhelyiségről váróhelyiségre járni. A gyermekorvos legalább megvizsgálta, de ő azt tanácsolta, menjünk vissza a fül-orr-gégészetre, mert a gyereknek szakorvosi ellátás kell, mégpedig mielőbb - folytatta az anyuka. - Visszatértünk tehát a gégészetre, ott ismét azt az információt kaptuk, hogy ha "beleférünk" a rendelési időbe megvizsgálják, ha nem, akkor jöjjünk vissza máskor, hátha nagyobb szerencsénk lesz. Én azonban állhatatos maradtam és végigültük a többórás sort.

Végül - a rendelési idő végén - beengedtek. Az orvosnő azonnal felszúrta a gyerek fülét és azt mondta, hogy ha aznap nem látták volna el a gyereket, a genny ráhúzódhatott volna az agyára és súlyos szövődményeket okozott volna.

Szerkesztőségünk felkereste az Erzsébet-kórházat, hogy magyarázatot kapjunk az esetre. Dr. Baranyai Tibor főigazgató titkárságán elmondták, hozzájuk is érkezett hasonló panasz a betegek részéről. Mint fogalmaztak: kivizsgálták az ügyet és minden intézkedést megtesznek, hogy a későbbiekben ilyen eset ne forduljon elő.

A főigazgató elmondta, hogy a sürgősségi betegellátásra történő átállás okozhat fennakadást, de egyedi és nem általános jelenségről beszélhetünk. Az SBO-rendszert úgy alakítják, hogy a betegek minél gyorsabban a megfelelő szakemberhez kerüljenek. A menedzsment mindent elkövet annak érdekében, hogy az új osztály a lehető legmagasabb színvonalon álljon a betegek rendelkezésére.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. andy reality 2008. október 30. 09:55
  „A soproni Erzsébet korházzal kapcsolatban lenne észrevételem, ami számomra furcsa még pedig az a tény, hogy pontosan milyen jogcímen tagadhatja meg egy orvos a felvilágosítást arra a kérdésre, hogyan törhet el egy 60 éves férfinak a válla, aki az osztályon tartózkodott, mint beteg egyéb belső szervi problémák miatt, ami nincs összefüggésbe, a korházba szerzet sérülésével. Én úgy tudtam a korházban gyógyítás, folyik, illetve tünetkezelés, ami időnként nincs összhangba a gyógyítással, de az a tény, hogy valaki úgy jön ki ill., hozzák a korházból, hogy még a meglévő betegségei mellé még tesznek hozzá, na ez már egy kicsit durva!
  Mélységes tiszteletem a nővérkék és ápolok felé, ellenben az orvosokról már nem tudnék hasonlóan beszélni, / illetve akinek nem inge ne vegye magára,/ szálljunk le a magas lóról és próbáljunk meg emberi hangnemben beszélni a hozzátartozókkal, ne játszunk azt / Én az orvos vagyok és engem az alja nép, meg se szólítson / és még sorolhatnám az észrevételeimet, de az túl menne mások megítélésén. Igaz emberek vagyunk, akik nem mentesek a hibáktól, de egy kis oda figyeléssel pár kedves szóval sokkal többre is vihetnék.
  Szeretném, ha a korház vezetése egy picivel több oda figyelést gyakorolna, tudom nagyon nehéz a gazdasági helyzete a mai világban, és ez eredményezhet sok- sok feszültséget, de ez ne befolyásolja a beteg ellátást, az ápolást, a gyógyítást.”
 • 45. régi beteg 2008. október 18. 15:52
  „3000-5000 bocsi”
 • 44. régi beteg 2008. október 18. 15:42
  „nem csak a soproni polgároknak nem tetszik bocsánat!másoknak sem! egyébként ügyes vagy ,hogy maszekban állandóan oda tudod adni a pénzt!tudod ismeretlen..ez nagyon sok ember problémája a környékböl is,a maszek rendelés legtöbbjén 30000-50000ft a minimum!vagy netán tévedek? de van olyan is sopron környékén egy doktörnö akihez már nem szivesen mennek,vagyis mernek menni,ugyanis mindig többet kér!ha bemmennek rendelésre hozzá pedig egyre több az ilyen beteg már,akkor meg kiirja a gyógyszert de meg nem kérdi mi van veled vagy hogy vagy!én soha nem mennék hozzá!!csak az a baj hogy az ilyen orvos nagyon ritka,vagyis nem sok van!”
 • 43. bb100 2008. október 18. 13:30
  „41. Ha az elejét is elolvasnád a szozzászólásoknak megkapnád a választ ...”
 • 42. Ismeretlen 2008. október 18. 13:16
  „Üdv!

  Én is nagyon sokat járok sajnos fülészetre és meglepődve tapasztaltam, hogy gyakran 1 vagy másfél HETES a várakozási idő az időpont kéréssel. Úgyhogy mentem inkább magánrendelésre. Jelenleg is beteg vagyok úgyhogy ezt a héten is eljátszottam, inkább kifizetem azt az X összeget de UGYANAZ az az orvos a magaánrendelésén jobban ellát tanácsokkal és emberibben áll hozzám mint bennt a kórházban. Ez már csak így van amióta bejött az új időpontkéréses rendszer. Én nem érek rá egy vagy majdnem két hetet várni míg bekerülök nekem minnél előbb meg kell gyógyulnom dolgoznom kell pénzből élek!!! Nem mehetek el beteg szabira........ Remélem a kórház vezetősége is ide-idenéz a fórumra, hogy a soporni polgároknak nem tetszik a jelenlegi rendszer. Miért nem csinálják meg úgy, hogy minden időpontkéréses között legyen hely egy olyannak aki nem időpontra jött?? Vagy az óra első fele az időpontosoké a második pedig azoké akik előző héten nem tudták, hogy betegek lesznek......
  A sebészet mostanság javult, oda is gyakran járo/ jártam sajnos mivel izgága ember vagyok:) De oda is bekerülni szinte egy örökkévalóság. Ha a kórházba megyek én mindig számolok a várakozással 4-5 órát + az ellátásra...... a sebészeten. Jó ez így???”
 • 41. soproni 2008. október 18. 12:44
  „36.Próbáltad már anélkül? Talán,ha az emberek közt nem az járna szájról-szájra,hogy hálapénzt kell adni és nem az lenne a beszélgetés témája a kórházi osztályokon,hogy ki,mennyit adott az orvosnak akkor nem hinnék azt a betegek,hogy csak tömött pénztárcával a zsebükben állnak szóba velük.A betegeknek lehet egyedül megköszönni,hogy elfogadják egyes orvosok a hálapénzt, mert a betegek szoktatták rá őket és ők azok,akik még akkor is a doktor úr zsebébe tuszkolják a pénzt,ha ő nem akarja elfogadni. Közben hálálkodnak és behódolnak az orvosnak és nagyon elégedettek vele,de csak addig,amig az első ismerősnek nincs alkalmuk elpanaszolni,hogy az a szemét elfogadta a borítékot, a következő ismerősöknek meg már azt mondja,hogy az x.y.orvosnak kell adni,mert különben nem áll szóba velük. A másik: az is meghalhat kezelés és műtét közben,aki előtte vastag borítékot dugott a kezelő orvosa zsebébe ,abban bízva,hogy a "pénz jobban gyógyít"!”
 • 40. valaki2 2008. október 18. 11:06
  „A soproni kórházban egy rendesen működő osztály van ez pedig a gyerekosztály. Többször volt hozzájuk szerencsém, bármikor mentünk este, hétvégén, mindig szívesen fogadtak alapos, teljes vizsgálat volt az orvosok kedvesek, figyelmesek, a nővérek szintén. Viszont ha bármelyik más osztályon járok elborzadom.”
 • 39. Garamvölgyi Beáta 2008. október 18. 07:10
  „Nekem sajnos nagyon sok fülbetegségben volt részem a nagyobbik fiammal,de azon felül,hogy mi is kivártuk az órás sorunkat pedig ídőre voltunk visszahívva,az orvosokra és a nővérekere nem lehetett egy rossz szavunk sem.Sajnos ezt tapasztalatból mondom nagyon rámenősnek és pofátlannak kell lenni....de hát ez van!!”
 • 38. Csaba Zsuzsanna 2008. október 18. 06:24
  „Az időpontkérés azt jelenti,hogy ugyanarra az időpontra több beteget is beírnak, hátha valaki nem megy el,s nem is jelzi,így ezzel is nő a várakozási idő!
  Nos ezen kellene változtatni!
  meg azon,hogy a gégészeti szakrendelésen ne kelljen az orvosoknak otthagyni a rendelést,mert a fekvőbetegrészlegen kell éppen orvos vagy a műtőbe!”
 • 37. kuczine 2008. október 17. 22:14
  „Soproni anyuka!

  Én is soproni anyuka vagyok-többszörös, így már több alkalommal beleláttam a gyerekosztályon dolgozók munkájába.Nyár végén, ősz elején a fiammal, majd a lányommal is több napot töltöttem ott, így frissek a legutóbbi emlékeim.Névtelenségbe burkolózva könnyű ilyen kemény kritikát leírni.Minket szeretet és odafigyelés vett körül, biztonságban éreztem a gyerekeimet.A fiamnak pont a fülével volt baj, így egyből a gyerekosztályt és a fülészetet is megjártuk. Csak kedves, lelkiismeretes, gyerekközpontú orvosokkal találkoztam, pedig mindkétszer késő este, ügyeleti időben kellett mennünk a gyerekekkel.A nővérek munkájáról is hasonló a tapasztalatom.”
 • 36. bb100 2008. október 17. 21:08
  „35
  Ha elvárja a pénzt nálam az egyenlő a kérivel. Akkor miről beszélünk....”
 • 35. soproni 2008. október 17. 18:41
  „Igazat adok a 49-esnek,annak ellenére,hogy mindenki őt támadja. Nekem is van két gyermekem,mindkettőnek szúrták már fel a fülét, de csak azután,miután nem segített a gyógyszeres kezelés és a fülcsepp. Először még nem fájt annyira a fülük,hogy szúrtak volna az orvosok,csak napokkal később volt erre szükség,miután a kezelés nem hozott eredményt és rosszabbodott az állapotuk,ami akkora már magas lázzal járt.Egyébként a még beszélni nem tudó gyermekeknél is észre lehet venni,ha probléma van a fülükkel,ha máskor nem is.de fürdetéskor biztos sír a baba,ha a füléhez érnek.(ezt tapasztalatból tudom)
  Más: soha nem értettem,hogy miért háborognak az emberek a hálapénz miatt.Nem az orvosok kérik,hanem a betegek adják,önszántukból és ők azok,akik miatt most már tényleg az orvosok többsége elvárja,hogy borítékot kapjon.Tehát csak a betegeket tudom okolni azért,hogy ide jutottunk! Én soha nem adtam még senkinek egy fillért sem és ennek ellenére mindig normális ellátásban volt részem nekem is és a családom többi tagjának is......hozzáteszem,nem vagyok egészségügyis és a családomban sem dolgozik senki kórházi alkalmazottként,tehát protekció kizárva!Volt arra példa,hogy a kórházban megkérdezték a szobatársaim,hogy én mennyit adtam az orvosnak és miután közöltem,hogy semmit ,nem nagyon hitték el,mert ugyanúgy bántak velem is,mint velük.Számomra csak várakozási idő az egyetlen ami katasztrofális a soproni kórházban.”
 • 34. mentööv 2008. október 17. 18:30
  „nem kell szépiteni a dolgot,pénzt adsz kedvesek,ha nem adsz nem foglalkozik igazán veled! nem tudom hogy az orvos aki zsebre vágja a pénzt nem gondol arra hogy az a szegény szerencsétlen ember ha haza megy vajon miröl kell lemondania? mit nem tud megvenni? na ez az ami nem mindegy!!pedig kedves doktor urak,doktornök,egy kétember társam igen nehéz anyagi helyzetben van,de ezzel mit is törödnek maguk!gyerekeinkért mindent !!s persze magunkért is!!gondolkodjanak csak el!!!”
 • 33. Egy anya 2008. október 17. 18:11
  „Nem értem miért kell időpontot kérni a szakrendelésekre amikor három órát kell várni mire az ember bejut vizsgálatra!!Jólenne ha az igazgatóság ennek is utána nézne!”
 • 32. Csabazs 2008. október 17. 18:09
  „Felesleges pro/kontra vitatkozni!
  Vannak nagyon jó emberorvosok SOPRONBAN!
  BETEGET ÉS NEM CSAK A BETEGSÉGET KELL GYÓGYÍTANI!

  Mint tapasztalt többgyerekes anyuka és nagymama mondom,hogy a fülgyulladás gyorsan jön!
  Egy jó tanács: minden kisgyermeknél este fürdetésnél egy picit meg kell nyomni a gyerek fülét,ha fájdalmasan reagál,akkor már jó ha gyanakszunk!
  Ez a gyerekeimnél és az unokáimnál is "sajnos" bevált!”
 • 31. 49. 2008. október 17. 18:02
  „A cikket idézve ,,Az orvosnő azonnal felszúrta a gyerek fülét és azt mondta, hogy ha aznap nem látták volna el a gyereket, a genny ráhúzódhatott volna az agyára és súlyos szövődményeket okozott volna."
  95%-ban előre tudtam, hogy másnap a gyermeket fül-orr-gégészetre fogom vinni, mert fürdetésnél nem nyúlhattam a füléhez.
  A gennyes középfül-gyulladásnak különböző stádiumai vannak, és jellemző tünete a tartós és erős fülfájás, amelyhez magas láz, a bágyadtság, és az elesett állapot is társulhat.
  A kezdeti stádiumában még alig okoz panaszokat a betegség.
  A következ? stádiumban a beteg er?teljes fájdalmat és jelentős mértékű hallásromlást panaszol.
  A végkifejlet állapotában a dobüreget, illetve az egész középfület genny tölti ki. Ez már nagyon veszélye, mert ha nem történik megfelelő orvosi kezelés, vagy a dobhártya sem szakad át, akkor agytályog, és agyhártyagyulladás is kialakulhat, de ez egy több napos folyamat.
  Ha igaz, amit a doktornő mondott, akkor a 21. hozzászólásomat most is fent tartom.”
 • 30. pitafuti 2008. október 17. 17:34
  „szerintem”
 • 29. manovary 2008. október 17. 17:34
  „Az a nagy baj az "egeszsegyugyben",hogy korrupt!penzt kell adni a "portastol-a kezelo orvosig".ha adsz akkor jo beteg vagy es ellatast is kapsz...ha nem akkor ...sajnos levagy irva...Ez jellemzi Ma a Mai Magyarorszagi allapotokat.
  a vizsgalat sajnos olyan,hogy helyben tortenik helyi "szakemberekkel"...azaz...egyenlo a nullaval.Miert?!
  Mert nincs olyan "hollo "amelyik kivajna a sajat fajtarsa szemet....
  Ki van kiert?!Beteg az Orvosert?!vagy Az Apoloert?!
  Az Orvos mit gyogyit:beteget vagy betegseget?!
  Sok-sok kerdest lehetne feltenni es azt tisztazni!!!!
  Az ALAPOKKAL van baj,de nagy!”
 • 28. tinatin 2008. október 17. 17:33
  „hiába higyje el mindenki lesik a pénzt,ha nem adsz akkor nem törödik veled!soproni kórházról van szó,,nagyon jó lenne ha az igazgatóság leállitaná ezt a pénz dolgot,azért is mert alig lehet megélni hisz már,akkor még a gyógyszer kiváltása az úti költség!!kérem sos......”
 • 27. titáti 2008. október 17. 15:48
  „Amikor én a gyerekemet orvoshoz vittem fájó füllel és enyhe hőemelkedéssel, az orvos csak annyit kérdezett: és mióta náthás a gyerek?
  Tényleg: ez a gyerek nem volt náthás előtte?”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abdai Géza: Intézményeket segítünk pályázatokkal

Sopron - Soproni oktatási intézményeket segítünk több millió forinttal, ezáltal a családok is… Tovább olvasom