Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Késik Kutas fagyis szobra

Sopron - Kutas László szobrászművész és Dömötöri László vállalkozó egy padon ülő kislány és édesanyja szoborkompozícióját képzelte el a Széchenyi térre, a fagylaltozó elé. Az alkotás megszületése egyelőre késik.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Széchenyi tér nyugati oldalán lévő Dömötöri cukrászda előtti kis teret Kutas László szobrászművész kompozíciója fogja ékesíteni. Egy bronzpadon ülő, életnagyságú, bronzból készülő, fagylaltot nyaló kislányt és édesanyját ábrázolja majd az alkotás. Értesüléseink szerint az avatást először anyák napjára, majd gyereknapra tervezték, ám a legújabb hírek szerint – árvita miatt – egyelőre nem lehet tudni, mikor is kerül helyére a szobor.

– Konkrétan sosem beszéltünk pénzről, hiszen jól ismerem Dömötöri László vállalkozót, aki vásárolt már tőlem szobrot – mondta érdeklődésünkre Kutas László szobrászművész, akinek több köztéri alkotása is ékesíti Sopront. – A vállalkozó a Miskolcon korábban felállított hasonló alkotásom mintájára kért tőlem művet a miskolci árának a feléért. Ez egy igen baráti, gyakorlatilag önköltséges árnak tekinthető, de belementem. Abban is megállapodtunk, hogy bronzból legyen a teljes kompozíció, beleértve a padot is. Ez utóbbit időközben kiöntöttük, cizelláltuk, az alkotás ügye azonban megakadt.

Kutas László eddig több mint másfél hónapot dolgozott a fagyis szobron. A befejezés időpontja bizonytalan. A művész kész a megegyezésre.
Kutas László eddig több mint másfél hónapot dolgozott a fagyis szobron. A befejezés időpontja bizonytalan. A művész kész a megegyezésre.

– Még tavaly ősszel beszéltük meg az általam nagyra becsült Kutas László szobrászművésszel a fagyis szobrot, a pad bronzból való kiöntésénél azonban más öntőmesternél is tájékozódtam – mondta mindezzel kapcsolatban Dömötöri László vállalkozó. – Kiderült, ezt a munkát feléért, harmadáért is elvállalták volna. Ezt a művész úrral is közöltem. Hangsúlyozni kívánom, hogy a nézeteltérés köztünk az ominózus pad miatt van, aminek elkészítése – kiöntése – véleményem szerint nem igényel művészi munkát. Mindazonáltal bízzunk benne, hogy sikerül kompromisszumos megoldást találnunk, s hogy a példa nyomán mások is kedvet kapnak a város szépítéséhez, műalkotásokkal való gazdagításához.

Kutas László a felvetésre elmondta, több évtizede dolgozik öntőjével, akinek munkáját nagyra tartja. A szobrászművész az öntést személyesen felügyeli, ellenőrzi. A kiváló munkakapcsolat és a megelégedettség indokolja azt, hogy ne más öntővel végeztesse el a szakipari feladatot. – A magam részéről kész vagyok a megegyezésre, a szobrot szeretném befejezni, bár határidőt jelenleg nem tudok mondani – zárta Kutas László.
A nézeteltérés oka a pad, aminek elkészítése a vállalkozó szerint nem igényel művészi munkát. A művész azonban ragaszkodik munkatársához.

Olvasóink írták

 • 14. Nagy Tamás 2008. június 01. 14:20
  „A városvezetésnek általam is jónak tartott elképzelése,hogy minéltöbb terasz legyen a városban.Mindenki létesithet akinek az üztetéhez van közterületi kapcsolat.Saját pénzén beruház.sőt még a közterület foglalási pénzt is fizeti,ami több százezer forint is lehet.A közgyülés idén a teraszok esetén felére csökkentette a dijat,hogy ezzel is ösztönözze az elképzelést.Ismerek olyan várost.ahol a beruházás összegének felét le lehet lakni a közterüle foglalási dijból.Tehát senkisem ingyen kapta a lehetőséget és mindenki élhet vele.A szobrásszal való megállapodást nem ismerem,valóban szerencsésebb lett volna a legelején tisztázni a pénzügyi dolgokat mindkét félnek.Abban is egyetértek"semlegessel",hogy a cikk túl korai időpontban született.”
 • 13. c1 2008. június 01. 08:29
  „12
  Egyszerü:DÖRMÖGÖ DÖMÖTÖR akart reklámot, hogy a tér máikvégét is megkaphatja.”
 • 12. semleges 2008. május 31. 22:56
  „Kedves Nagy Tamás!
  Bocs, de itt nem erről van szó, ne maszatoljunk!
  Dömötöri lehet jó csóka, de itt és most piti alak volt.
  Ha sokalja a pénzt, a megállapodás előtt tisztázza le, ha ezt nem teszi, ne rendeljen semmit, vagy utána ne reklamáljon!
  Kutas nem olcsó, de minőségi és igényes munkát csinál.
  Ezen a szinten ezt nem kéne.
  Kiváncsi lennék, hogy lett ebből cikk?!”
 • 11. lokálpatrióta 2008. május 31. 22:35
  „Ne bántsuk Dömötöri urat, de azért könnyeket se hullajtsunk érte. A képviselő úrnak is mondom, hogy azért nem sokan kaptak annyit e várostól, mint Ő és perkovátz úr a Széchenyi téren. Lassan saját tulajdonuknak tekintik, fagyis szoborral vagy anélkül.
  Ami a szobor vitáját illeti a művész úrral, hát az adott szó ma már semmit sem jelent?”
 • 10. Nagy Tamás 2008. május 31. 22:02
  „Szeintem meg kell becsülni azokat akik saját pénzéből olyan beruházásokat végeznek, amitől szebb lesz a városunk.Azon siránkozunk,hogy nem szépül a városunk,nincsenek teraszok,ha valaki meg beruház,szépit, azt meg piszkáljuk.Többek között ezért tart itt az országunk!Az meg,hogy körülnéz a piacon,az nagyon is normális.Itt nem fillérekről,hanem milliókról van szó,s pont azért mert tudja,hogy honnan jött nem szórja a pénzt,mint az ujgazdagok.Örüljünk egymás sikereinek,s akkor talán képesek leszünk felzárkozni szomszédainkhoz.”
 • 9. csabazs 2008. május 31. 18:12
  „Didi(8)!
  nem mindenkinek volt lehetősége/tőkéje, hogy vállalkozzon! Neki volt, csak az a baj ezekkel az újgazdagokkal, hogy elfelejtik honnan jöttek, nem kell annyira felvágni!
  A dolgozói nélkül meg a dömötöri(sic) sem menne semmire!”
 • 8. Didi 2008. május 31. 17:08
  „Stef!

  Már nem kell gyüjteni! De volt idő, mikor szivesen vette volna. Én még nem felejtettem el azt az idöszakot, mikor megcsinálta a Szentgyörgy utcai fagyizoját. Az ipari áramot kölcsönböl vezette, mert akkor 300 ezer került. Most irigykedtek mert bejött? Mindenkinek adott a lehetöség, van akinek bejön, van akinek nem. Dolgozni kell. Akkor talán még az adót is be lehet fizetni.

  Nem rokonom, csak ott voltam az indulásánál, mint szakember aki segítette az üzletét kialakitani!”
 • 7. c1 2008. május 31. 15:23
  „stef
  Belépek a gyüjtéshez.
  Van
  van

  an 50Ft-om rá, de pappirból!!!! Dömötörnek egál eltenné ezt is. hi hi”
 • 6. csabazs 2008. május 31. 09:52
  „Az apuka és a kisfiú hol marad? Apukák is szokták agyereküket fagyizni vinni és a kisfiuk is szeretnek fagylaltot nyalni:-)))!
  Szerintem egy művésznek meg kell adni azt a jogot, hogy azzal öntesse ki a teljes szobrot akit ismer, akivel hosszú idő óta együtt dolgozik!
  Amit Dömötöri kivogásol az pitiánerség!
  A cukrászdák előtti székek elég nagy helyet foglalnak el a gyalogosforgalomtól! Minek oda még egy életnagyságú szobor is? Reklámnak???
  Elég nagy hely van a Széchenyi téren ahova "önzetlenül" szobrot lehet/lehetne állítani! Mondjuk más témában a művésztől!!!”
 • 5. Szemes Marika 2008. május 30. 09:26
  „Szia!

  Na mit szólsz hozzá?

  Puszi,

  Ildi”
 • 4. creat 2008. május 30. 09:09
  „Gondolom, még a szoborkészítésben is működik a piacgazdaság. Ha a Dömötöri úr tud olcsóbbat, és az neki megfelel, akkor azt kell választani.”
 • 3. stef 2008. május 30. 08:51
  „szervezzünk jótékonysági gyüjtést szegény Dömötörinek, he-he”
 • 2. Jakab Janos 2008. május 30. 04:01
  „"Kiderült, ezt a munkát feléért, harmadáért is elvállalták volna."

  Az elvallalas es elkeszites oriasi kulonbseg.”
 • 1. brrrr 2008. május 30. 02:47
  „Sak-pad :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térségi tornacsarnokot építenének

Lövő - Mintegy négyszázmillió forintból térségi tornacsarnokot építenének Lövőn. A tervek… Tovább olvasom