Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kapós lett a felajánlott téglagyári ingyenmunka

Sopron - Eddig 226 munkaórát dolgoztak térítésmentesen a téglagyáriak közösségi célokért. A Kisalföldben megjelent felajánlást követően több intézménytől is kaptak megkeresést.


– A Kisalföldben ˝Ingyen dolgoznának Sopronnak˝ című, 2009. május 28-án megjelent írás nyomán többen is felhívtak telefonon, hogy közreműködésünket kérjék – közölte érdeklődésünkre a nem hétköznapi ötlettel előállt Hatos László, a soproni téglagyár igazgatója. A szakemberek a hét elején fogtak munkához, s eddig 226 munkaórát teljesítettek ingyen és bérmentve. A téglagyár azon alkalmazottai vesznek részt jótékony célú munkában, akik rendelkeznek az adott feladat elvégzéséhez szükséges képesítéssel, így a minőséggel biztosan nem lesz probléma.

Ugyanakkor senkinek nem kötelező a  részvétel, hiszen az üzemben is akad még munka. A gyárkapun kívüli feladatot azonban eddig mindenki szívesen vállalta.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Wienerberger vezetése a gazdasági válság miatt kialakult helyzetben a második félévig szünetelteti Sopronban a téglagyártást. Az igényeket raktárról biztosítja. Ugyanakkor a téglagyár egyetlen munkatársától sem vált meg, sőt, teljes munkaidőben foglalkoztatja őket. A termelés újraindításáig karbantartási munkákat végeznek. Eközben vetődött fel a gondolat: van szabad kapacitásuk arra, hogy a lakatos- és villanyszerelő-szakmákban ingyen és bérmentve a város szolgálatába álljanak.

Galavits József, Halász Gyula, Vámos László és Varga Dezső a Bástya-gödörben létesítendő Páneurópai Piknik-kiállításért fáradoznak. A háttérben balra Hatos László és Mizser Gyula. Fotó: Gosztonyi
Galavits József, Halász Gyula, Vámos László és Varga Dezső a Bástya-gödörben létesítendő Páneurópai Piknik-kiállításért fáradoznak. A háttérben balra Hatos László és Mizser Gyula. Fotó: Gosztonyi

– Időközben Fodor Tamás polgármesterrel is beszéltünk e témában, hiszen az eredeti felajánlásunk az önkormányzatnak szólt. Ennek eredményeképpen a jövő héttől kezdve több városi intézményben végzünk ingyen karbantartási, villanyszerelői és lakatosmunkákat – tudatta Hatos László.  – Hétfőn a Rozália úton fogunk dolgozni, s a konkrét igények és lehetőségek függvényében valószínűleg még pár héten keresztül folytathatjuk akciónkat, négy-nyolc fős brigádokkal. Természetesen felajánlásunk csak addig tarthat, amíg a Wienerberger központja másképpen nem rendelkezik.

A téglagyáriak ötletére időközben a Doborjáni erdei iskolában is felfigyeltek: a műszaki vezető, Németh László kérésére a tornaterem rekonstrukciójában vesznek részt. Jelenleg ott négyen dolgoznak. A Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány Bástya-gödörben rendezendő nagyszabású kiállításához is kérték a segítségüket.

A Bástya-gödörben pénteken Galavits József, Halász Gyula, Vámos László és Varga Dezső – valamennyien téglagyári alkalmazottak – épp a vitnyédi vállalkozó, Németh Lajos által rendelkezésre bocsátott egykori határőrségi őrtornyot szerelték össze, amely elemenként érkezett a helyszínre.

Mint említették, örömmel vállalják a közösségi munkákat, hiszen amíg nem indítják újra a téglatermelést, ez a másfajta tevékenységük Sopron egészének hasznos.

– A kiállítás létrehozását az ipartestület is támogatja szakiparosai révén  – tette hozzá Mizser Gyula titkár, a projekt ipartestületi koordinátora. – Viszont amikor olvastam a Kisalföldben a wienerbergeresek felajánlását, azonnal felhívtam Hatos László igazgatót, aki jó szívvel fogadta megkeresésünket. Így, többen összefogva hamarabb elkészülünk a munkával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombolán sorsolják ki a házat

Ausztria–Magyarország - Ausztriában egyre népszerűbb a házsorsolás. Az ötlet egyszerű: egy… Tovább olvasom