Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kapitányi értékelés - Sopron lakossága nőtt, a bűncselekmények száma csökkent

Sopron rendőrkapitánya szerint a közbiztonság más városokéhoz képest kifejezetten jó, és a számok is ezt igazolják.

A közterületeken elkövetett bűncselekmények száma tavaly 420 volt, előző évben 509, míg az ötéves átlag 480. Ezeket az adatokat nézve igaza van Szabó Jenő rendőrkapitánynak, aki határozottan állítja: Sopron közbiztonsága kifejezetten jó. Ha ezt sokan mégis másképp érzik, annak történelmi és szubjektív okai is vannak.

– A város lakossága évek óta nő, a bűncselekmények száma ugyanakkor csökken. Tisztában vagyok azzal, hogy akihez betörtek, vagy akit becsaptak, azt ez egyáltalán nem vigasztalja. Fel lehet hozni egyes eseteket, hiszen vannak valóban verekedések, lopások, sőt, súlyosabb bűncselekmények is, de ahol több tízezer ember él együtt, ott ez elkerülhetetlen – mondja elöljáróban Szabó Jenő alezredes.

Többször fut be jelzés a kapitányságra, hogy az Akkord áruház környékén lányok álldogálnak, Balogh László Csaba törzszászlós és Nagy Márk zászlós ezért rendszeresen járőröznek a környéken. Fotó: Nyiko
Többször fut be jelzés a kapitányságra, hogy az Akkord áruház környékén lányok álldogálnak, Balogh László Csaba törzszászlós és Nagy Márk zászlós ezért rendszeresen járőröznek a környéken. Fotó: Nyikos Péter


Az egyik kényes és a soproniak számára megszokhatatlan és elfogadhatatlan jelenség a bá- jaikat áruló lányok és futtatóik megjelenése a közterületen. A rendőrség tud róluk és folyamatosan ellenőrzi azt a területet, ahol számítani lehet a megjelenésükre. Rendszeresek az intézkedések velük szemben, felszámolásuk azonban csak akkor lenne igazán eredményes, ha nem lenne rájuk kereslet...

– Nem követ el szabálysértést az, aki ott áll az utca szélén, még akkor sem, ha nagyon kirívó ruhában teszi ezt. Mi csak akkor tudunk beavatkozni, ha jogsértés történik – magyarázza a kapitány. A rendőrség arra különös figyelmet fordít, hogy a prostitúcióhoz kapcsolható egyéb bűncselekmények ne fordulhassanak elő.

Időről időre felbukkannak azok a történetek is, hogy betörőbandák járják a lépcsőházakat különböző indokokkal becsöngetve a lakókhoz, és az ajtókon jeleket hagyva hátra, hová érdemes később visszatérni...

– Ez számomra a városi legendák sorába tartozik, ugyanis egyetlen ilyen esetünk sem volt. Az más kérdés, hogy sajnos minden erőfeszítésünk és figyelmeztetésünk ellenére sokan még mindig beengednek vadidegeneket az otthonukba.

Szabó Jenő
Szabó Jenő


Főleg idősek kárára követnek el ilyenkor lopásokat, akik még pontos személyleírást sem tudnak adni az elkövetőkről. Ez országos jelenség és egyetlen módon lehet kivédeni: óvatossággal. Az sajnos gyakran előfordul, hogy még távoli megyékből is érkeznek bűncselekményt elkövetni szándékozók Sopronba. Ők csak a gazdagságot, a nagy házakat, szép autókat és a rendezett portákat látják. Vagyis a zsákmány lehetőségét. Ez a jólét árnyoldala: vonzza a bűnözőket. Hatalmas energiákat fektetünk abba, hogy megnehezítsük a dolgukat, és vannak is eredményeink.

A kamerarendszer fejlesztése például sokat jelent majd – mondja Szabó Jenő, aki szerint a közbiztonság minőségének szubjektív megítélésében az is szerepet játszik, hogy Sopron az elzártság évtizedeiben védettséget élvezett. Máshol folyamatosan szoktak hozzá a változáshoz, míg itt hirtelen gyorsultak fel és változtak meg a körülmények. De félnivalója a tisztességes városlakónak ma sincs Sopronban! – hangsúlyozza a rendőrkapitány.

Számokban

A nyomozási eredmények a legjobbak közé tartoznak: a közterületen elkövetett bűncselekmények 74 százalékát felderítették (egy évvel korábban 63 százalékos volt az arány). Felére csökkent a rablások száma, 16-ról 8 esetre, s ami egészen rendkívüli, hogy az elkövetők mindegyikét elfogták. Csökkent a garázdaságok száma is: 2013-ban 130, míg tavaly 97 esetet regisztráltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki Mit Tud Sopronban -Tizenhatodszor - fotók

Idén is változatos és színvonalas produkciókkal mutatkoztak be az ifjú tehetségek a Városi Ki Mit… Tovább olvasom