Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

KAP Sopronban: A lényeg már a színpadra lépés előtt eldől

Azon kevesek közé tartozunk, akiket még nem utálnak azért, mert ˝sztárok˝ lettek - mondta interjúnkban a Dumaszínház humoristája.

Amint arról portálunkon beszámoltunk, az ország első tematikus stand-up estje Kovács András Péter nevéhez fűződik, s törzsanyaga az evolúció. A műsor több száz érdeklődőt csábított a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba is.

A Dumaszínház humoristája a közönség rekeszizmait folyamatos tréning alatt tartotta közel másfél órán át: bicikliző kígyó, kézimunkázó dinoszaurusz, Noé bárkájának biztonsági őre, ősemberek party szokásai, szúnyogok vadnyugati párbaja, s még ezernyi téma került terítékre.

Kovács András Péter
Kovács András Péter
KAP vastapssal vonult le a színpadról az öltözőbe, ahol mosolyogva mesélt nekünk arról, ő hogyan éli meg a produkciókat, mit gondol a soproni közönségről. Azt is megtudtuk, Multigáz című könyvének folytatása ősszel érkezik.

- Jól éreztem magam a színpadon, bár az előadás első felében nagyon izgultam. Annyira féltem, hogy nem mertem improvizálni. Egyszer hibáztam is, mert az agyam már ˝három gondolattal előrébb járt˝. A második ˝felvonás˝ oldottabbra sikeredett, kevésbé ragaszkodtam a ˝törzsanyaghoz˝. Ugyanakkor a tematika természetesen mindvégig adott volt, s a közönség sem vár ebben az esetben más témát - kezdte Kovács András Péter. 

- Pontosan egy éve foglalkozom az önálló esttel, eleinte inkább a fővárosban voltak fellépéseim, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy vidéken nehezebben telik meg a nézőtér egy ember előadásáért. Merőben más ez, mint a Showder Klub, itt egyedül az enyém a munka, s a felelősség, ám a végén a taps is csak nekem szól.

Sopront különösen szeretem, Dumaszínház többi tagjával együtt először
˝Sopront különösen szeretem, már negyedszerre jártam itt, s sosem csalódtam a közönségben.˝
itt kaptunk lehetőséget a bemutatkozásra a vidéki városok közül, a Pro Kultúra szervezésében. Már negyedszerre jártam itt, s sosem csalódtam a közönségben. Erre mondhatnánk azt is, hogy azért, mert még én sem okoztam nekik rossz élményt, de nagyon sokat számít, hogy a nézők mennyire nyitottak, s hogyan fogadják azokat a poénokat, amik megértésében a műveltség is szerepet játszik. Ez a közönség józan és objektív, ugyanakkor nincs köztünk hideg távolságtartás - folytatta.

- Érintett a műsorban celebeket, politikusokat, de nem lehet azt mondani, hogy sokat foglalkozott velük.
- Amennyire érdekli a közönséget, csak annyira. Ezek a témák pegig nem mindig aratnak osztatlan sikert. A mostani előadás során is megfigyeltem, az emberek az ˝itt és most˝ poénokra és a hétköznapokkal kapcsolatos viccekre reagálnak leginkább.

- A klasszikus azonban nem maradhatott el: ˝Luke, én vagyok az apád˝...
- Igen, ez nálam gyerekkori szerelem, s úgy veszem észre, a hallgatóság is kedveli. Három évesen ültem a moziban, s nem tudtam eldönteni, hogy Darth Vadert hallom, vagy apám horkol mellettem a moziban. Nővérem tolmácsolta feliratokat, azóta is nagy kedvenc a film.

- Némi képzavarral élve, meddig tart az Evolúció?
- Tervezem, hogy eladom az anyagot egy tévének, kiadónak. S majd utána jön a következő tematikus est, ami a popkultúráról szól. Moziról, bulizásról, plázákról. Egy humorba ágyazott társadalomkritika várható.
Ettől függetlenül próbálkozom angol nyelven a stand-uppal. Nehezebb is, könnyebb is, de a közönség hálás azért, ha kelet-európai poénokat hall.


- Első könyve, a Multigáz - amelyben a Hálózat, egy telekommunikációs cég, nem más, mint egy álcázott, országos átverés - széles olvasótáborra tett szert. Mi áll a témaválasztás hátterében?
- Nyár elején nekem is volt problémám egy előfizetés lemondásával, szereléssel, ügyfélszolgálattal, stb. Jól ismerem a multi cégeket, sokszor lépünk fel a köreikben. A könyvben szereplő karakterek többségét is az élet mintázta. Egyébként Topor és Csete visszatér, a multik után a média világa következik. Médialom címmel ősszel várható a könyv megjelenése.

- Mit tanácsol azoknak, akik megpróbálkoznának a stand-uppal?
- Az a tapasztalatom, hogy mindenki egy hét alatt akar híressé válni. Ez nem így működik, három-négy év kőkemény tanulás szükséges. A lényeg pedig jóval a színpadra lépés előtt eldől. Ha az életben nem olyan a személyiséged, mint amit a pódiumon mutatsz, akkor hiteltelenné válsz, mert nem tudod megjátszani magad.

- Mennyire tudja kezelni az ismertséget?
- Jól, legalábbis eddig senki nem szólt, hogy rosszul. Azon kevesek közé tartozunk - gondolok itt a többi stand-uposra is - , akiket még nem utálnak azért, mert ˝sztárok˝ lettek.  Nagyon vékony a jég, de egyelőre szeretnek minket, s addig is ebben fürdőzünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skála János: Nincs más alternatíva, mint az SVSE

AZ NBIII-ban megvan a biztos pénzügyi háttér. Amennyiben az SVSE feljut a másodosztálya, akkor… Tovább olvasom