Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kánikulában a szökőkutak fürdésre csábítanak

A nyári hónapokban – különösen kánikulában – a díszmedencéknek, szökőkutaknak fontos szerepük van: párásítanak és hűsítik a levegőt. Az „élményfürdőzés" azonban veszélyes is lehet, a szökőkutak vize megbetegedést okozhat.

A nyári hőségben évről évre egyre többen használják fürdőzésre, mosakodásra a város szökőkútjait és medencéit. Különösen a Deák téren található patakmedence és szökőkút az, amely pancsolásra csábít.

A helyzetet tovább súlyosbítja, ha a kutyákat is a szökőkutak közelébe engedik a gazdák. A hűsítő móka bizonyára nagy élményt jelent, azonban a veszélyeibe csak kevesen gondolnak bele.

A szökőkutak vize vegyszerekkel kezelt, ezért nem biztonságos bennük a fürdőzés – figyelmeztetnek a szakemberek. Fotóillusztráció: Magasi
A szökőkutak vize vegyszerekkel kezelt, ezért nem biztonságos bennük a fürdőzés – figyelmeztetnek a szakemberek. Fotóillusztráció: Magasi


A Várkerület Hűségkútja, az Ógabona téri szökőkút, a Jereván-lakótelepen található vízlépcső és ivókút, a Petőfi tér zenélő szökőkútja, valamint a Deák téri díszmedencék mind olyan látványosságai a városnak, amelyeknek különösen fontos szerepük van a nyári hónapokban a levegő hűsítésében, párásításában és a hőség kezelésében. A szökőkutak automatikus vízforgató rendszerben működnek, teljes vízcserét a szűrők megtisztítása esetén alkalmaznak.

 Az állatok hőgutát kaphatnak. Kánikula idején ügyeljünk rá, hogy állataink számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől el tudnak bújni. Az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani. Ne feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre, késő délutánra időzítsünk.


– Minden szökőkút vize vegyszerekkel kezelt, ezért ivásra és fürdésre egyaránt alkalmatlan. Ennek veszélyeire táblákkal is felhívjuk a lakosság figyelmét, de sajnos ezeket gyakran megrongálják – mondta Kocsis Ágnes, a Sopron Holding Zrt. kommunikációs munkatársa, aki nyomatékosította: nem ajánlott az élménymedencékben, szökőkutakban való fürdőzés, mert megbetegedést, bőrirritációt okozhat.

A szökőkutakat ugyan folyamatosan ellenőrzik és heti rendszerességgel karbantartják, ez azonban nem jelenti azt, hogy a víz minősége emberi fogyasztásra, fürdésre alkalmas lenne. Főként a vízbe hulló faleveleket, gallyakat, valamint a kutyák és galambok okozta szennyeződéseket távolítják el.

Megoldás a párakapu. A Soproni Vízmű a Széchenyi téren állította fel július elején a párakaput, amit hőség esetén biztonsággal használhatunk. A berendezés egészen nyár végéig a mostani helyén marad és nagy meleg esetén üzemel. A párakapu speciális fúvókái a hideg víz porlasztásával apró szemcsés permetet hoznak létre, ami melegben elpárolog, ezáltal csökkenti a környezeti hőmérsékletet, így hozva felfrissülést mindenkinek, aki áthalad alatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütköztek a Volkswagenek Sopron-Balfon

Az anyagi kár több százezer forint. Személyi sérülés szerencsére nem történt. Tovább olvasom