Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Jubilál a Civitas Pinceszínház

A soproni Civitas Pinceszínház hamarosan a Felvidékre indul: a szlovákiai magyar kisebbség által lakott településeken mutatják be Hrabal műveiből összeállított új műsorukat.

Három évtizede kezdődött...

– A Külügyminisztérium felkérésére májusban Szlovákiába, a magyarok lakta településekre visszük legújabb darabunkat – mondja érdeklődésünkre Kövesi György, a színtársulat alapítója, a Civitas főrendezője. – Az előadás Hrabal három – a Bambini di Prága, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, illetve a Táncórák idősebbeknek és haladóknak – művéből készült.
– Harminc évvel ezelőtt a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégium tagjaiból és más irodalomszerető fiatalokból hoztuk létre a Civitast – folytatta Kövesi György. – A Templom utcai színházunkba – amely eredetileg a Fiatal Alkotók Klubja volt – 1979-ben költözhettünk be, az ifjúsági ház támogatásával. 1987-ben váltunk önálló egyesületté. A minimális központi támogatások miatt kényszerből választottuk az önállósulás útját.

Évente négy bemutató

– Szerencsénkre legalább egy tucat vállalat és magánszemély karolja fel irodalmi vállalásainkat. Könnyebség az is, hogy nem kell bérleti díjat fizetnünk, viszont a karbantartás a mi gondunk. Hárommilliós költségvetésünknek közel a duplájára lenne szükség, hogy föllélegezzünk. Pályázatokat nyújtunk be, hogy talpon maradhassunk: tavaly egymilliót kaptunk az önkormányzattól, idén még nem részesültünk juttatásban. Amire büszkék vagyunk: repertoárszínházként játszunk pantomimot, drámát, komédiát, kabarét, abszurdot. Évente négy bemutató, s 150–170 színházi este fűződik nevünkhöz. Munkánk elismeréseként a színházi szakma tíz éve Országos Nívódíjjal jutalmazott minket.

„ Szigorú táncórák Bambinival Prágában"

A Civitas Pinceszínház pénteken este 8-kor a győri Tagione Színházi Alapítvánnyal közös munkában létrehozott „Szigorú táncórák Bambinival Prágában" című zenés groteszk premierjét játssza. A nyilvános főpróbára ma este kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehén szúrta meg a gazdát

Újkéren a faluvég egyik portáján szarvával egy tehén a gazdája szájába szúrt. A 75 éves embert… Tovább olvasom