Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Jó ötlet diplomát adni nyelvvizsga nélkül?

A Felsőoktatási Kerekasztal azt javasolta a napokban, hogy bizonyos szakokon töröljék el a nyelvvizsga-kötelezettséget. Akinek probléma a bizonyítvány megszerzése, örül a felvetésnek, a nyelvtanárok viszont – sokakkal együtt – ellenzik ezt.

A felsőoktatást érintő egyik legújabb felvetés enyhítené a diplomaszerzés feltételeit. A Felsőoktatási Kerekasztal azt javasolta, hogy a jövőben ne kelljen feltétlenül nyelvvizsga a diplomához.

Ez csak azokra a szakokra vonatkozna, ahol a munkavégzés szempontjából az idegen nyelv ismerete nem tölt be fontos szerepet. Hogy konkrétan milyen területekre gondoltak, azt egyelőre nem tudni. A nyelvvizsga-követelményeket mindenesetre irreálisnak tartják, ezért szeretnének változtatásokat.

A felvetésről a hallgatók és az oktatók véleménye is megoszlik.

Az Idegen Nyelvi Központban kis létszámú csoportokban foglalkoznak a diákokkal, hogy a nyelvtanulás hatékonyabb legyen.
Az Idegen Nyelvi Központban kis létszámú csoportokban foglalkoznak a diákokkal, hogy a nyelvtanulás hatékonyabb legyen.


„Nyelvismeretre mindenkinek szüksége van, nem értek egyet a változtatással. Aki diplomát szeretne, attól igazán elvárható bizonyos szintű nyelvismeret" – így vélekedik Aranyos Kinga egyetemi hallgató. Dékány Zsigmond, a Nyugat-magyarországi Egyetem Idegen Nyelvi Központjának tanszékvezetője szerint sem elfogadható a változtatás, legalábbis ebben a formában nem.

Azt mondja: „Ha egy diák diplomaszerzés után el is tud helyezkedni nyelvvizsga nélkül, sose lehet tudni, mikor adódik számára egy kedvező külföldi munkalehetőség. A

hhoz viszont már kellene a nyelvtudás, és ezzel a változtatással éppen a külföldi lehetőségeket vennék el a hallgatóktól. Bizonyos szakokon közvetlenül a munkához valóban nem szükséges nyelvtudás, de az idegen nyelv ismerete az élet számtalan területén elengedhetetlen. Ésszerűbb változtatásnak tartanám az említett szakokon a nyelvvizsga szintjének csökkentését, de az eltörlést semmiképp sem gondolom jó lépésnek."

Az Idegen Nyelvi Központ rendszeresen kínál nyelvtanulási lehetőséget a soproni karok hallgatóinak és a kurzusok mellett nyelvvizsgáztat. Jelenleg országosan – és ez igaz a Nyugat-magyarországi Egyetemre is – a hallgatók 20–22 százaléka nem kapja meg a diplomáját azért, mert nincs meg a megfelelő szintű nyelvvizsgája. A változtatással ezt az arányt 15–18 százalékra lehetne csökkenteni a tervezet kidolgozói szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tragikus sorsok ilyenkor a mának is üzennek

Mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából sok tízezren látogatnak ki szeretteik sírjához. Tovább olvasom