Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Jelekkel vagyunk körülvéve...

Sopron - Jelekkel vagyunk körülvéve. Felgyorsult világunkban táblák, piktogramok nyújtanak gyors információt. A legtöbb jel ma már magától értetődő, de olyan is előfordul, aminek jelentésével a többség nincs is tisztában.

Nehéz lenne felsorolni azt a több ezer jelet, ami körülvesz bennünket. Automatikusan vesszük az értelmüket, a szemünk, agyunk hozzászokott a táblák, matricák, piktogramok özönéhez. A közlekedési táblák jelentéseit már megtanultuk az iskolában, tudjuk, hogy a H betű kórházat, a P parkolót jelent. Értjük a piktogramokat, a szimbólumokat, az internet, az SMS rövidítéseit. Nem keverjük össze a nemek szerint megosztott illemhelyeket, jó esetben nem állunk autónkkal a rokkantaknak fenntartott helyekre. Biciklivel a nekünk kijelölt úton kerékpározunk, s azon sem lepődünk meg, ha egy ajtón áthúzott tölcséres fagyi képével találkozunk.

Jó esetben nem állunk autónkkal a rokkantaknak fenntartott helyekre. Fotó: M. D.
Jó esetben nem állunk autónkkal a rokkantaknak fenntartott helyekre. Fotó: M. D.

Szinte mindennek van már jele, még a rendezvényeket is logókkal jelölik, így már szinte minden információt közölni lehetne egy hangos szó, egy leírt betű nélkül is. De igencsak sok táblát kellene felhasználni egy ilyen „jeles" kommunikációhoz.

Bár a jelek jellegükből adódóan könnyen megtanulhatók és a legtöbb magától értetődő is, mégis akad, amivel ritkán találkozunk vagy nem értjük. Ilyen például egy, az autó hátsó szélvédőjén belülről elhelyezett sárga tábla, rajta három fekete ponttal. Így jelölik azt, hogy a jármű vezetője siket, nem hallja a szirénát vagy a dudát, látja viszont, ha villogtatunk rá. (A tábla kihelyezését egyébként jogszabály nem írja elő.)
Ha a pöttyök sárga korongon vannak – ilyen kitűzőkkel is találkozhatunk – látássérültet jelölnek.

Olvasóink írták

  • 1. Tedezse 2008. szeptember 17. 12:52
    „Ezt a cikket még le sem porolták...
    Nincs új téma?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépésről lépésre…

Sopron - A címben szereplő tanácsot tudom ajánlani, ha szeretné megtudni, mekkora önnek vagy… Tovább olvasom