Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Iszapkotrás a strandon

Sopron-Fertő tó - Hosszú évek parttalan várakozása után elvben már nincs akadálya, hogy elkezdődhessenek a fertőrákosi öbölben a régóta várt fejlesztések. A strand egy szakaszán kikotorják az iszapot és kaviccsal töltik fel.
Először a vasfüggöny lebontása, majd a rendszerváltás, később uniós csatlakozásunk keltett hiú reményeket azokban, akik remélték, megkezdődhet egy olyan fejlesztési-beruházási folyamat a tó egyetlen hazai üdülőterületén(?), amelynek eredménye egy igazi vízi paradicsom lehet. Nos, nem is olyan régen úgy tűnt, erre még akár éveket, évtizedet is várni kell, mára azonban fordult a kocka. Az első lépés az volt, hogy az önkormányzat és a megyei vízügy „kibékült" egymással, hiszen a kilencvenes évek végén bíróság döntött arról, hogy jogilag csak vízfelület létezik (szárazulatok nem), a magyar állam tulajdonaként, kezelője pedig a vízügy. Kétezertől azonban évek teltek el, mire az elmúlt év nyarán megállapodás született, hogy a soproni önkormányzat az öbölre vonatkozó szabályozási tervet közgyűlés elé viszi. Ez megtörtént még 2007 őszén. Elvben tehát nincs akadálya, hogy a szabályozási terv keretei között elkezdődhessen egy nagyszabású fejlesztési folyamat, akár a magántőke bevonásával is.

Még ebben az évben tanulmányterv készül a strand területének fejlesztési lehetőségeiről.

– Tény, sokáig azért nem történt érdemi előrelépés, mert egyfajta bizalmatlanság volt az önkormányzat és a megyei vízügyi igazgatóság között – mondotta Havas András alpolgármester. – Ez azonban már a múlté, sőt már csak a vízügy részéről vár aláírásra egy előre egyeztetett – esetleg még finomításra váró – megállapodás arról, hogy a vitorlástelep területének tulajdonjogát megkapja az önkormányzat. Ez egy fontos lépés lehet a strand területén tervezett fejlesztések ügyében. S ha már itt tartunk: még ebben az évben szeretnénk elkészíttetni egy tanulmánytervet, amely a konkrét elképzelések alapja lehet.

Itt tart tehát a Fertő ügye, annyi év mozdulatlanság után. Persze ne legyenek illúzióink, bizonyára még évek telnek el, mire a látogatók valami változást tapasztalnak, s kialakul az annyira áhított vízi paradicsom. De legalább valami elkezdődött. Az idei szezon újdonsága az lesz, hogy a nyitásra kikotorják a földnyelv mellett egy szakaszon az iszapot, s kaviccsal töltik fel.

Olvasóink írták

  • 3. Didi 2008. március 02. 15:36
    „Egyszer már beruháztak. Nagyon sikerült! Tengerpartot csináltak, csak az a baj, hogy Horvátra sikeredett.Még sünöket kellene telepíteni.”
  • 2. jucus2 2008. március 01. 21:52
    „Na végre talán lesz változás! Sajnos évek óta szégyenfoltunk a Fertő Tó! Soha ennyi piszokkal..."lelakottságot nem tapasztaltam mint tavaly! Súlyos hibák vannak mintha nemlenne egyáltalán tulajdonosa. Kivéve a Fertő Partyt!Az pozitivum volt számunkra..tiszta wc.k,jó kiszolgálas..és udvariasságot,szervezettséget tapasztaltunk! De hogy a kutyákat engedik fürdeni az első szakaszon az mélységesen felháborított...persze nem csak engem...kosz...gondozatlanság volt tapasztalható!! Pedig virágokkal tisztasággal kicsit fellehetett volna dobni szerintem..ahhoz nemkell annyi pénz véleményem szerint!”
  • 1. realis 2008. március 01. 19:48
    „talán valami itt is elkezdődik, már nagyon vártuk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyargonc és hőbörgővíz: Szómúzeum Sopronból

Sopron - Emlékezetes szavakat, neveket, címeket gyűjtött kötetbe a soproni Hajdu Endre. A Szómúzeum… Tovább olvasom