Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Irány Bamako! Útnak indult a rali

Budapest - Szombat délelőtt 9 órakor elkezdődött a Budapest-Bamako jótékonysági rali, amelynek egyetlen egyetemi csapata a NYME soproni UniversiTeam Toyotája a 66-os rajtszámmal délelőtt fél tízkor gördölt ki a pesti Felvonulási téri starthelyről (a táv mintegy 9 ezer km).
A hétvégén útnak indított IV. Budapest-Bamako rali résztvevői tegnap Bresciából Franciaország és Spanyolország felé vették az irányt. A mezőny Almeiránál száll kompra, hogy Marokkóban lépjen az afrikai kontinensre.

- A IV. Budapest-Bamakón összesen 212 gépkocsi, köztük az egyetlen egyetemi csapat, az NYME soproni UniversiTeam Toyotája, 30 motorkerékpáros, 6 busz és 3 kamion vágott útnak. A több mint 20 ország felségjelét viselő járművekben 45 ország összesen 637 ralisa foglal helyet - mondta érdeklődésünkre Villám Géza, a futam alapítója a pesti rajt előtt.


Szerencse kell...

Útnak indult az eddigi Budapest-Bamako ralik állandó győztes párja, a szlovák Juraj Ulrich és Daniela Ulrichová is. A Nissannal versenyző pozsonyi cégtulajdonos házaspár kérdésünkre, mi kell a győzelemhez, igen tömören válaszolt: szerencse...

Budapestről Olaszországba, Bresciába vezetett a rali útja, majd vasárnap Franciaország és Spanyolország következett. A résztvevők Marokkóban lépnek az afrikai kontinensre, s a tervek szerint január 20-án a mezőny Merzougába érkezik. Marokkóban átlagosan 400-500 kilométer a napi megteendő táv, Foum Zgid, majd Tadalt lesz az útirány. A Nyugat-Szaharában elaknásított területeket is érintenek, Mauritániába pedig 8-10 órás határátlépési időre számítanak. A tervek szerint a rali mezőnye január 31-én gördül be Mali fővárosába, Bamakóba.

 Az összesen kilencezer kilométeres táv megtétele komoly mentális és fizikai felkészülést kíván. A jótékonysági rali - főképp az afrikai szakasza - csupa döntéskényszerből áll majd: mit csinál a versenyző, ha a szavannákon fejre áll az autója, elromlik a rádiója és végképp leszakad a mezőnytől? Vajon mit tesz akkor, ha látja: egyik versenyzőtársa elakad az úttalan utakon? Megáll, segít, vagy integetve továbbhalad? Mi van akkor, ha az amatőr ralis eltéved, elromlik a kocsija, meg is betegszik, s egész nap gyalog kell keresnie a segítséget a Szaharában? Ilyen és ehhez hasonló problémák százai teszik majd próbára a IV. Budapest-Bamako rali résztvevőinek idegzetét, hogy végül a célban, Bamakóban mindenki szétossza a csapatonkénti több százezer forint értékű - vagy milliós nagyságrendű - adományát, ami miatt erre az útra jelentkezett.

A Meszjár András csapatkapitány, Krámli András első tiszt, Szücs Tibor másodtiszt és Lévai Etelka alkotta UniversiTeam egy 1997-es gyártmányú, a fiatalok által feltuningolt Toyota Hilux Double terepjáróval vette irányát Afrikába. Az induláshoz a négykerék-meghajtású dízelkocsit az egyetem vásárolta meg 1,5 millió forintért. A terepjáró teljesítménye 79 lóerő. A rajt előtt találkoztunk olyan hazai csapattal, amely tízmillió forintért vett kocsit a ralira, s további húszmilliót fordított az afrikai körülményekhez igazodó optimális műszaki állapot kialakítására. A soproni csapat mindenesetre szeretne helytállni a verseny során, s küldetésnek fogja fel a karitatív szellemiséget is valló Budapest-Bamako ralin való részvételt.


Víz és dízel

Az UniversiTeam szeretné bebizonyítani, hogy jó ötletekkel, kitartással és elkötelezettséggel az egyetemi hallgatók is részt vállalhatnak a világ legszegényebb országainak megsegítésében" - összegzett a pesti induláskor Meszjár András csapatkapitány.

A rali során - a biztonság mellett - a víz és a dízel kérdése tűnik a leglényegesebbnek. Ügyelnek arra, hogy Afrikában véletlenül se legyenek üzemanyag nélkül. Fényképeken láttak olyan töltőállomást", ahol bodegákban kétliteres PET-palackokban árulják a dízelt. Afrikában csak besötétedésig autóznak a fiatalok, szállásul pedig a magukkal vitt két sátor szolgál. Az UniversiTeam a Bamako-ralira saját felhasználásra közel negyven kiló élelmet - konzervet, babgulyást, halászlét, levesport, tartós kenyeret - és rengeteg szénsavmentes ásványvizet készletezett fel.

Olvasóink írták

 • 13. Ing.Böck 2009. január 19. 11:10
  „A szánalmas részvételre szánt összeget jobb célre is fel lehetett volna használni !”
 • 12. Zsoltika 2009. január 19. 10:15
  „SZERETNÉK LUXUSADÓT FIZETNI!!!!!
  Ha annyi lóvém lenne, hogy azután már luxusadót kelljen fizetnem, elhihetitek, hogy majdnem lesz@rnám.
  Az egyetemista srácoknak sok sikert, az irigykedők pedig jobb ha befogják.”
 • 11. szornyella 2009. január 18. 15:36
  „Kedves matriné!

  Rossz hírt kell veled közölnöm, mert Gyurcsányt nem viszem sehová sem. Ahogy ,,felvörösök" hozzászóló írta, ha nem lenne Gyurcsány nem lehetne kit szidni, ezt pedig nagyon nem szeretném...:-)

  Egyébként a szegényeknek nem erre van szüksége, hanem Demokráciára és Jogállamra!
  Én azt gondolom, hogy a szegénység megszüntetéshez stabil, biztos gazdasági háttér kell, ahol a ,,közösségi" érdek előrébb való az egyéni érdekektől. Ebben az országban demokrácia van, ha jól tudom, de a szegénység ettől függetlenül itt is megtalálható. De bizonyára tévedek, elvégre nekem ,,hobbisnak" erről fogalmam sincs.

  Persze nektek hobbisoknak arról fogalmad sem lehet, hogy mi fán terem.”
 • 10. Fedayn 2009. január 18. 11:06
  „Luxusadót bevezetni az ilyen f..ságokat csinálók ellen!”
 • 9. jirzi1 2009. január 18. 08:58
  „Szépek vagytok . Inkább szorítanátok nekik ,de nem .Miből honnan miért pont nekik.?Jártatok volna utánna .Hátha Ti is csinállhatnátok.Az irigység a legszebb dolog amit tudtok érezni?”
 • 8. felvörösök 2009. január 17. 20:40
  „szerintem hagyják itt gyurcsányt mert akkor kit mocskolnátok mindig, magatokat biztos nem mert tökéletesek vagytok :)
  barmooooooooooooooooooooooool”
 • 7. maclover 2009. január 17. 19:13
  „Magyarázza már el nekem valaki az itt hozzászólók közül, hogy mióta milliomosok ezek az egyetemisták.
  Ha valamiről nincs információjuk, akkor talán nem kéne össze-vissza beszélni.
  Ők nem egy 15 milliós terepjáróval indultak el, hanem egy vízműtől kiárusított 12 éves járgánnyal, amit saját maguk újítottak fel az egyetem támogatásával. Ezen kívül több hónapos utánajárással a szponzoroktól sikerült összegyűjteniük azt a minimális összeget, amivel meg lehet csinálni ezt a versenyt. Nem a kapható legdrágább GPS-t viszik magukkal és nincs náluk por-, víz- és ütésálló notebook, félmilliós műholdas internet modem, vagy sok tízezres sátor és hálózsák. Nem az ötcsillagos szállodákban fognak megszállni és nem is azok svédasztalos reggelijét fogyasztják, hanem egy hónapig konzerveken fognak élni a sivatagban. Tessék! Lehet irigykedni!!!
  Szóval hol itt a milliomos hobbi?
  Már többször leírtam itt, hogy arra amit ők összehoztak, mindenkinek megvan a lehetősége, csak tenni kell érte. Mögöttük sem állnak milliomos szülők. De egyszerűbb irigykedve siránkozni itt és porig alázni őket.
  Leginkább a szabadság nevében számtalan néven írogató önjelölt cseke péterre gondolok, akinek az intelligenciájából csak annyira telik, hogy ugyanazt a két mondatot ismételgeti folyton. Ja nem, tud még valamit; mindenkit lef..szozni. Hiába... nem mindenki kap ilyen isteni tehetséget...”
 • 6. Intel 2009. január 17. 18:18
  „Szeretnék egyetemista lenni, mert akkor milliomos hobbim lehetne:)

  Mindenki legyen egyetemista, mert akkor milliomosok lehettek!
  Kár, hogy szegényeknek sokszor, csak műanyag flakonos bórra tellik csak:)))”
 • 5. matriné 2009. január 17. 17:37
  „Kedves szornyella! Vigyétek el a Gyurcsányt is Ő már mutatja a példát! Segíti a miniszterelnöki gázsijával az egyre szaporodó szegényeket! E rovat hozzászólói szerintem felhívják a figyelmet a bohóckodó milliomos hobbijaira ! Egyébként a szegényeknek nem erre van szüksége, hanem Demokráciára és Jogállamra! Persze nektek hobbisoknak arról fogalmad sem lehet, hogy mi fán terem.”
 • 4. Intel 2009. január 17. 17:36
  „Hajrá Fiúk!

  Na és sok szerencsét!”
 • 3. 13.István 2009. január 17. 17:31
  „1-2 ES jobb lett volna ha velük megy, úgy nem kellene
  irigykednie . A moderátornak javaslom ,az ilyen hozzászólásokat
  töröljön.

  Köszönöm”
 • 2. szornyella 2009. január 17. 16:45
  „Kedves "patria-libertate" hozzászóló!

  Ha már írsz, akkor legalább próbálj meg odafigyelni a gépelési illetve helyesírási hibákra!
  Másrészt pedig a futam résztvevői adományokkal, ajándékokkal támogatják a szegényeket. Te mivel segíted őket? Előbb mutass példát, aztán beszélj (pontosabban írj demagóg, "világmegváltó" dumát)!”
 • 1. patria-libertate 2009. január 17. 15:44
  „VISSZAJÖTTÖK MÉG ZUSCHLAG MÁSOLATOK??

  KÁR!!!!

  MARADJATOK AFRIKÁBAN ÉS MENTSÉTEK MEG AZ ÉHHALÁLTÓL MEG A BETEGSÉGEKTŐL AZ MEBEREKET A MAGATOKKAL VITT ÍRÓESZKÖZÖKKEL!!

  NEM HIÁNYOZTOK ITT SENKINEK-TRÓGEREK!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülés a pofonok elől

Sopron - A családon belüli erőszak elleni törvény tervezete szerint akár az intézkedő rendőr is… Tovább olvasom