Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

II. Henrik és Becket története

Becket avagy Isten becsülete című Anouilh-színmű soproni premierje nem sikerült abszolút tökéletesre.
Jelenet az előadásból.
A XII. századi angol uralkodó, II.  Henrik és barátjának, a kereszténység lényegére rátaláló Thomas Becketnek izgalmas történelmi históriája komoly, nem utolsósorban lebilincselő darab.  A háromórás előadás során nehéz feladat lehetett hitelesen és hiba nélkül megeleveníteni a hatalom gyakorlása által torzult személyiség szeretetvágyát, és az egykori ivócimborából Isten becsületére rálelő, s ezt az utat a vértanúságig vállaló egyén érzelmi átalakulását.

Nos, a népes szereplőgárdát felvonultató, nagyszabású produkció láttán megállapíthatjuk: az előadás akkor is büszkeséggel töltheti el a Petőfi színtársulatát, ha egyes mellékszereplők képtelenek voltak színvonalban megközelíteni a darab meghatározó karaktereit fölényes biztonsággal alakító Selmeczi Roland, Bregyán Péter, Dóczy Péter, Mécs Károly, Schubert Éva, Makay Sándor kitűnő teljesítményét.  Emiatt palástolhatatlan a hiányérzetünk. 

Ennek ellenére a rendezőt, Csiszár Imrét csak a dicséret szavával illethetjük: szemünknek és fülünknek igényesen komponált, pergő jelenetek uralták a színpadot, sőt: a soproni teátrumban ez alkalommal a meztelen emberi test is a dramaturgia részévé vált.  Finom megoldásnak tetszett a katedrálisokban zajló párbeszédek stílszerű visszhangoztatása, miképpen az egyházi méltóságok tablói és a lovas életképek is élményszámba mentek.  Ugyanakkor véleményünk szerint kevésbé sikerült Becket meggyilkolásának a jelenete: a vértanúság emelkedett pillanatában ugyanis kissé komikusan hat a kínos igyekezet, az imitált kardsuhintások nehogy egy karcolást is tegyenek Bregyán Péteren. . . 

Talán szerencsésebb lett volna, ha a kardok emelése pillanatában sötétül el a színpadkép, s a többit a nézők fantáziájára bízzák.  A szellemesen egyszerű, a gótikát is megidézni képes díszlet Székely László nevéhez fűződik, míg a zenei szerkesztő Herczeg László is hozzájárult ahhoz, hogy szép színházi élménnyel gazdagodjunk. Gosztonyi MiklósA két főszereplőt jutalmaztákA Pro Kultúra Sopron Kht.  a szombati premieren pénzjutalomban részesítette az Anouilh-darab két legkiemelkedőbb szereplőjét.  A díjakat Selmeczi Roland és Bregyán Péter vehette át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új áruházak épülnek Sopronban

A Lackner utcai volt pamutipar épületeinek helyén tízezer négyzetméter alapterületű élelmiszer-áruház építését tervezik. A jogerős építési engedély ellenére sem kezdődhet a beruházás, mert a csarnok bontását megfellebbezték. Úgy tudjuk, a Győri út északi oldalán valószínűleg egy barkács- és egy élelmiszeráruház épül majd a jövőben. Tovább olvasom