Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Idén sokkal kevesebb fekete VOLT: 12 munkavállalót nem jelentettek be a fesztiválon

A munkaügyi felügyelők 1,8 millió forint bírságot szabnak ki a megye legjelentősebb fesztiválján Sopronban, de évről évre kevesebb a fekete munkás a VOLT-on.

"Az illetékes munkaügyi felügyelők Sopronban a VOLT fesztiválon összesen huszonnyolc munkáltatót és a foglalkoztatásukban álló összesen 111 munkavállalót ellenőriztek.

Ebből összesen négy munkáltató, illetve a foglalkoztatásukban álló összesen tizenkét munkavállaló esetében állapítottuk meg, hogy feketén foglalkoztatják őket.

Ez az ellenőrzött munkavállalók 10,8 százalékát jelenti" - kezdte dr. Bérdi András, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója.


A VOLT-on az esetek többségében legálisan árulták a hűsítő söröket - fotó: Magyar Hírlap
A VOLT-on az esetek többségében legálisan árulták a hűsítő söröket - fotó: Magyar Hírlap

Összesen 1,8 millió forint bírságot szabtak ki

"A bejelentés nélkül munkavállalókat foglalkoztató négy munkáltatóra összesen 1.800.000 forint bírságot szabunk ki.

A munkaügyi felügyelők az ellenőrzéseket a biztonsági őrök és a mozgó éttermi szolgáltatás keretében foglalkoztatott pultos, felszolgáló munkavállalók esetében végezték kiemelten, de a színpadok építését és a takarítást végző munkavállalókat is ellenőrizték" - tette hozzá dr. Bérdi András.

Öt év alatt közel tizedére esett vissza a feketén történő foglalkoztatás a megye legjelentősebb fesztiválján

Arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva mutat-e javulást a legális foglalkoztatás megyénk legnagyobb fesztiválján, dr. Bérdi András úgy válaszolt: "a korábbi évekhez képest jól látható tendencia, hogy jelentősen javult a munkáltatók jogkövető magatartása.

2008-ban - közel azonos ellenőrzött munkavállalói létszám mellett - a VOLT fesztivál ideje alatt 102 munkavállaló esetében állapítottuk meg a feketemunkát, 2010-ben 38 fő esetében, míg 2013-ban már `csak´ tizenkét fő esetében, vagyis öt év alatt közel tizedére esett vissza a feketén történő foglalkoztatás.

Az egyik felügyelő munkatársunk mondata jól példázza a helyzetet: `idén sokkal kevesebb fekete VOLT´!".

Minden harmadik ellenőrzött munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatással dolgozott 

"A javuló jogkövető magatartásban szerepe lehet annak, hogy a munkáltatók a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva számolnak azzal, miszerint a fesztiválokat kiemelten ellenőrzi nem csak a munkaügyi felügyelőség, hanem a területileg illetékes adóigazgatóság is, s ezért inkább nem kockáztatnak.

A munkáltatók többségére jellemző, hogy kizárólag a fesztivál idejére foglalkoztatnak munkavállalókat, vagyis a fesztivál négy-öt napjára egyszerűsített foglalkoztatás keretében jelentik be őket az illetékes elsőfokú állami adóhatóság felé.

Az ellenőrzött 111 munkavállalóból összesen 37 munkavállalót - az ellenőrzött munkavállalók 32,4 százalékát, vagyis minden harmadik ellenőrzött munkavállalót - foglalkoztatták egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

A legálisan foglalkoztatott dolgozók között román és szír állampolgárok is voltak

"Érdekesség, hogy a legálisan - munkaszerződéssel és NAV bejelentéssel - foglalkozatott munkavállalók között külföldi, román és szír állampolgárok is akadtak.

A tavalyi évekhez hasonlóan idén is több munkáltatóra jellemző volt, hogy a munkavállalóknak a munkáért az ellenszolgáltatás nem, illetve nem csak munkabér, hanem fesztivál belépőjegy volt.

A munkaügyi ellenőrzések alkalmával a verbális agresszión, vagyis a `beszólásokon´ kívül említésre méltó atrocitások nem történtek" - zárta szavait Bérdi András.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivilágították az aluljárót Sopronban

Közvilágítást kapott a Frankenburg úti kerékpáros- és gyalogos-aluljáró – jelentették be… Tovább olvasom