Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Idén már körbetekerhető lesz a Fertő tó - fotók

Átadták a Fertő tavi kerékpárút, 19 kilométer hosszan felújított szakaszát hétfőn. Cél, hogy körbekerekezhető legyen a tó.

Hosszú évek óta gondot okozott a Fertő tó, magyar szakaszán megépült kerékpárút rossz minősége. Ám ez már a múlt, ugyanis hétfőn fontos állomáshoz érkezett az összesen 1,1 milliárd forintos felújítási program.

Hétfőn Hegykőn adták át ünnepélyes keretek között a 19 kilométer hosszan elkészült új utat.

Kerékárút átadás - 2014. Hegykő. Fotó: Magasi


Az eseményen részt vettek a konzorciumot alkotó települések polgármesterei, a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai, s nem utolsó sorban Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter az avatás előtt Firtl Mátyással (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselőjelöltjével közösen biciklire ültek és tettek egy kört az új úton.

 A kormány által biztosított összegből így összesen 19 kilométer hosszú újszerű kerékpárút készült el Fertőboz és Fertőszéplak bel- és külterületein, Fertőrákos külterületein (a fertőmeggyesi határátkelőig), Fertőd külterületein (a pomogyi határátkelőig), valamint Hidegség, Fertőhomok és Hegykő külterületein.

Gyakorlatilag a 22 éve épült és azóta erősen leromlott állagú szakaszok újultak meg.

A munkával nem állnak le, ugyanis a cél az, hogy még ebben az évben kiépüljenek a hiányzó szakaszon, és körbekerekezhető legyen a tó.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, a Fertő tavi kerékpárút fejlesztési terveit több ütemre osztották fel. Ebből készült el most az első. A bekerülési összeg 450 millió forint volt.

A további feladatokra pedig 700 millió forintot különítettek el.

Ez utóbbi 85 százalékát uniós forrásokból teremtik elő, a fennmaradó részt pedig a kormány biztosítja.

Kerékárút átadás - 2014. Hegykő. fotó: Magasi


Ebből fedezik többek között a még hiányzó rész, a Fertőrákos-Balf közötti kerékpárút kialakítását. Információnk szerint jelenleg tervezési fázisban van a dolog, de a befejezési határidő, idén év vége.

Ebbe a körbe tartozik még az is, hogy a Fertőrákoson, a hajókikötőhöz is létesül kerékpárút kapcsolat.

 - Átadásra készen állunk; köszönettel tartozunk a kormányzatnak, hogy forrást biztosított a beruházására - kezdte az ünnepi beszédek sorát Reischl Gábor, a nemzeti park igazgatója.

A szót Szigethi István, Hegykő polgármesterre vette át: "nagy adósságot törlesztünk, ezzel a felújítással tartoztunk a Világörökségnek, nemzeti parknak, a Fertő tájnak, az itt élőknek. Mert ezt az út nem csak a turisták számára fontos.

Hegykőn, az elmúlt években többször is szóba került az út rossz állapota, még konferenciát is tartottunk ez ügyben. Tavalyig csak ígéreteket kaptunk, ám Orbán Viktor miniszterelnöknek is hálásak lehetünk, mert sokat tett a most elkészült beruházásért. Abban bízunk most, hogy a párhuzamosan haladó országutat is rendbe teszik".

Firtl Mátyás szintén köszönetet mondott a kormányzatnak. Közlése szerint az, hogy megújulhat a Fertő tavi kerékpárút az annak is köszönhető, hogy Magyarország jobban teljesít.

A képviselő jelölt felidézte: egyelőre nem teljes a Fertő tó körbekerékpározhatósága. Ám ez sem tart sokáig, mert még az idén kiépül a Fertőrákos Balf közötti szakasz is. Ezen a részen a közút mellett mindkét oldalon leburkolják az útpadkát, ahol a kerékpárosok kényelmesen haladhatnak majd teljes biztonságban.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kilenc évvel ezelőtt már tett egy kerékpáros túrát a Fertő parton.

Mint fogalmazott, akkor elzsibbadt a tenyere, ugyanis ennyire rázott az út. Most pedig személyesen is meggyőződhetett arról, hogy milyen jó minőségben készült el a felújítás. Így adottak a biztonságos közlekedés feltételei.

A miniszter kiemelte, ez a terület a világörökség része, rengeteg rejtett kinccsel. A kormány filozófiája az, hogy nyitottá tegye vidékünket, természeti kincseinket a látogatók, turisták számára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Gabriella: le fogom győzni a rákot is!

Orbán Gabriella rosszindulatú daganat miatt az egyik mellét eltávolították, túl van a kemoterápián,… Tovább olvasom