Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Idén jóval kevesebb méz lesz

Megye - A mostani ˝rossz˝, változékony időjárás miatt a nyár végétől jelentősen emelkedhet a méz ára. A repce például még azelőtt levirágzott, hogy kirepültek volna a méhek.


Nagy bajban vannak a méhészek. A gyorsan jött meleg időjárás miatt korábban kezdtek el virágozni a növények. A méhek pedig még a téli pihenőt tartották a kaptárban. A repce esetében a méhek családonként átlagosan tíz kilogramm mézet adtak, most jó, ha ez eléri a három kilogrammot. A másik fontos növény, a facélia kényszervirágzott, az akác éppen most közeleg a végéhez. De ez sem biztat sok jóval.

– Amikor az egyik fontos növény, az akác virágzása elkezdődött, hideg volt az idő – mondta el Koloszár Gábor soproni méhész. – És pont most van meleg, amikor a virágzás a végéhez közeledik. Tanácstalanok vagyunk, mert nem tudunk mit tenni. Az már most látszik: az elmúlt évekhez képest jóval kevesebb méz lesz.

A méhészek szerint nyár végétől jelentősen emelkedhet a méz ára. Felvételünkön Koloszár Gábor méhész. Fotó: Magasi
A méhészek szerint nyár végétől jelentősen emelkedhet a méz ára. Felvételünkön Koloszár Gábor méhész. Fotó: Magasi

A méhész szerint mindez az árakon is meglátszik majd. A várakozások szerint a nyár végén az akác felvásárlási ára kilogrammonként elérheti az ezer forintot, amelyet aztán 1500 forintért vásárolhatunk meg. A vegyes méz kilogrammjáért előreláthatólag 700-at adnak a felvásárlók, s a boltokban 1200-ért juthatunk hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. eskorpio 2009. május 21. 09:23
  „Ebben az országban miden évben, minden mezőgazdasági terménnyel baj van, jó évről igen ritkán hallunk. Vagy csak telhetetlenek vagyunk?”
 • 5. Josh30 2009. május 18. 22:15
  „Talán attól jó egy jó méhész, hogy ügyesen tart egyensúlyt a jó és rossz faktorok között. Ha több a rossz, akkor nehéz jó évet produkálni.
  Mellesleg a méz árát - ahogyan én látom - sokkal inkább befolyásolják a nagybani felvásárlók és a divat. Az akác a legnépszerűbb -ergo a legdrágább - méz, pedig szerintem például a csak ipari mézként eladható repce sokkal finomabb, főleg amikor már zsírszerűvé cukrosodott... :)”
 • 4. miracle 2009. május 18. 21:30
  „Josh30
  Én ezt értem, de ha ennyi mindenen elcsúszhat a dolog, akkor kb minden év "rossz" vagyis hát éppen hogy ez az átlagos megszokott.”
 • 3. Josh30 2009. május 18. 20:01
  „miracle: ne légy cinikus. Apósom méhész, és hidd el, nem olyan egyszerű szakma ez, mint amilyennek tűnik... A méhek 15 fok alatt ki sem jönnek a kaptárból, ha süt a nap, de kevés a csapadék, nem "mézelnek" a növények (nem tudnak belőle gyűjteni a méhek), ha nedves-meleg az idő, jönnek a méhbetegségek, ha az időjárás miatt nagyon gyorsan követi egymást a mézadó növények virágzása, akkor meg nem győzik elszedni és leüríteni a méhészek a kereteket, hogy legyen hely a következőnek és a különböző mézeket ne hordják össze a bogarak... Szóval tényleg ritka a tökéletes együttállás, de apósom ritkán panaszkodik. Idén azonban ő is aggódik.”
 • 2. miracle 2009. május 18. 18:03
  „Mindjárt gondoltam. Méhésznek, mezőgazdásznak sohasem jó az idő. Csak azt nem tudom, ha sose jó, mikor termett meg az a bizonyos átlag, amihez képest 100 éve minden egyes évben el vagyunk maradva...”
 • 1. bobo 2009. május 18. 17:31
  „Müz-müz -müz. Mi az?

  Tolató méhecske..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYME Zalaegerszegen is

Sopron–Zalaegerszeg - A Nyugat-magyarországi Egyetem vállalná a zalaegerszegi műszaki képzés… Tovább olvasom