Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Idén eddig 69 esküvő volt és 62 válás

Hatvankilenc esküvőn és közel ugyanennyi váláson vannak túl a soproni önkormányzat anyakönyvvezetői. Év végére azért „győznek" a frigyek, melyek között egyre gyakoribb a külső helyszín – esetenként a fegyintézet.

Százhetvenhét előjegyzésből eddig 69 menyegző dokumentált „igenjei" kerültek be a soproni városháza házassági anyakönyvébe. A házasulandók több mint fele pénteki, azaz kisebb szabású eseményen kötötte össze életét szíve választottjával – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Wirth Éva anyakönyvvezető.

A kisesküvők népszerűsödésére többféle indok is elhangzik: kiterjedt rokonság esetén egyik nap szűk körben tartják meg a polgári szertartást, majd másnap a templomi menyegzőt már nagy násznép előtt. Akik a második-harmadik, esetleg negyedik frigyüket kötik, általában szintén kisebb eseményt tartanak. – Előfordult, hogy banki hitel felvéte-
léhez volt szükség a házassági anyakönyvi kivonatra, vagy előrehaladottabb terhesség indokolta a kisesküvőt. Utóbbi esetben még a harmincnapos kötelező várakozási időtől is eltekint a hivatal – tette hozzá az anyakönyvvezető.

Sopronban 2009-ben 338, 2010-ben 293, míg 2011-ben 323 pár esküdött örök hűséget egymásnak. Rita és Balázs április 20-án mondta ki a boldogító igent. Fotó: Csigó Gergely
Sopronban 2009-ben 338, 2010-ben 293, míg 2011-ben 323 pár esküdött örök hűséget egymásnak. Rita és Balázs április 20-án mondta ki a boldogító igent. Fotó: Csigó Gergely


A frigyek mintegy 40 százaléka továbbra is nagyszabású, és jellemzően szombati. Ehhez egyre gyakrabban vesznek igénybe külső helyszínt: 2009-ben 5, tavalyelőtt 7, tavaly 12 kültéri esküvőt tartottak. Ezek java része hagyományos lagzi volt, de emelkedik a fegyintézeti és nemritkán a kórházi házasságkötések száma is, mely szintén kiszállást igényel.

A soproni házasságkötések száma évről évre változik. 2009-ben 338, 2010-ben 293, míg 2011-ben 323 pár esküdött örök hűséget egymásnak. Az anyakönyvvezető szerint a 2010-es visszaesést a Fő tér felújítása és az ezzel járó kellemetlenségek okozták. A válások számában szembetűnő változások nem figyelhetők meg, évente mintegy 140 frigy felbontására kerül sor, idén eddig 62-nél tartanak az anyakönyvvezetők. Wirth Éva elmondása szerint jellemzően a '90-es években köttetett frigyek érnek véget mostanában, de egyre gyakoribb, hogy egy-két éve esketett párok válóperi határozatát kapják kézhez.

 Erre van lehetőség. Sopronban a polgári esküvői szertartáson igény szerint orgona-, gitár-, illetve fúvószene választható, továbbá szavalatra van lehetőség. Ezenkívül kedvenc zeneszámot is lehet vinni, ami a szülők köszöntését festi alá. Népszerű a gyertyagyújtás, a pezsgős koccintás, a rendezvény utáni állófogadás, valamint újabban a homokszórás is.


– Fontos, hogy a leendő házaspár nálunk kezdje a készülődést, hiszen az időpont ismeretében van csak lehetőség az esküvő részleteinek szervezésére – mondja Wirth Éva. – Az esküvői naptárunkat mindig a tárgyév előtti novemberben nyitjuk meg. Ennél korábbi időpontkérés nem szerencsés, hiszen előfordult, hogy az esküvő előtt másfél évvel jelentkezett be a pár, akik a lefoglalt időpontban már nem is voltak együtt. Ha a pár valamelyik tagja külföldi, akkor hazájából be kell szerezni egy papírt, amivel bizonyítja, hogy még nem házas. A külföldön kötött házasságkötést – legyen szó Ausztriáról, Las Vegasról vagy Mauritiusról – mindenképpen be kell itthon is jegyeztetni, soproni polgárok esetében ebben is a soproni anyakönyvi hivatal az illetékes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Vitéz, Rakonczay Gábor hajója

Szeremley Huba borász vontatta volna haza Rakonczay Gábor hajóját, de a Vitéz nevű kenu felborult,… Tovább olvasom