Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Hűtlen kezelés a fertődi önkormányzatnál?

A soproni ügyészég felügyelete mellett a kapuvári rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen ismételten nyomoz a fertődi önkormányzatnál. Egy ingatlanszerződés lett gyanús.

ÁSZ vizsgálat indította el

A közelmúltban az Állami Számvevőszék átfogóan vizsgálta a fertődi önkormányzat működését.  Ennek végén azt vélelmezték, hogy az egyik adás-vételi- és a hozzá kapcsoló hitelszerződés gyanús lehet. A meglehetősen szövevényes ügyben a kapuvári rendőrkapitányság nyomoz. Az eljárás nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, a Soproni Városi Ügyészség fokozott felügyelete mellett ismeretlen tettes ellen folyik.

Nézzük az előzményeket

A fertődi képviselő-testület még évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy a város megvásárol kettő darab erdős-fás ingatlant, s itt egy szélerőmű parkot hoz létre. A városnak viszont nem volt pénze, így egy magánembertől kértek kölcsönt. A szerződésbe beírták: amennyiben nem tudnak fizetni, akkor a tulajdoni jog átszáll a kölcsönt adójára. Elérkezett a fizetés időpontja, pénz továbbra sem volt, viszont a város az ingatlanhoz is ragaszkodott.

Újabb hitel, de már másvalakitől

Ekkor - 2007. februárban - jött egy újabb megoldási lehetőség: egy másik embertől kértek 7,7 millió forint kölcsönt. Ezzel az előző hitelezőt kifizették, és időt nyertek.

Az új szerződésbe is belefoglalták: amennyiben nem fizetnek, az erdős-fás rész a magánszemélyé lesz. Egy fontos kikötés viszont kimaradt, mégpedig az, hogy ez utóbbi eshetőségkor a tartozás érvényét veszti.

A magánszemély, a hitelen túl, a városnak adott még 1,8 millió forint szabad felhasználású infrastrukturális támogatást.

Telt közben az idő, közeledett a visszafizetés határideje. Ekkor a hitelező ismét jelentkezett, kérte, hogy biztosítsanak számára elővásárlási jogot. Az ingatlan egy részéért cserébe, egy Tolna megyei Bogyiszló községben levő - korábban az általa 300 ezer forintért vásárolt - külterületi ingatlant ajánlott fel.

Egyébként, miután az önkormányzat nem fizetett, az erdőrész automatikusan átszállt a kölcsönt adó magánszemély tulajdonába.

Itt tartunk most. Az ügy több kérdést is felvet, egyebek mellett azt is, hogy a magánszemély miért ajánlott fel egy újabb ingatlant, hiszen a fertődi erdős-fás rész amúgy is az övé lehet?

A tényekhez tartozik, az ügyeletek kapcsán érvényes, szabályszerű képviselő-testületi döntések születtek.

Először lezárták a nyomozást - nincs bűncselekmény

Mint, már említettük, az ÁSZ panasszal élt a Soproni Városi Ügyészségen, majd a nyomozás elrendelését követően kapuvári rendőrkapitányságon folyt az eljárás. Első körben a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

Hozzátették, a szerződésből csupán tévesen maradt ki egy fél mondat, mégpedig: nem fizetés esetén a hitelező az erdős-fás ingatlan tulajdoni jogát megkapja, és a tartozás érvényét veszti.

Fertődöt az ügylet miatt anyagi kár nem érte, ráadásul több mint kétmillió forint plusz bevétele származott belőle - derül a ki számviteli kimutatásokból.


- A nyomozást megszüntető határozatot az ÁSZ megpanaszolta - tudtuk meg Riba Katalintól, a megyei főügyészég szóvivőjétől. - A Soproni Városi Ügyészség hely adott a panasznak, és elrendelte a nyomozás folytatását. A fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló eljárás végén döntenek majd arról, hogy vádat emelnek-e, avagy a nyomozást ismételten meg kell szüntetni.

Olvasóink írták

 • 4. Vita-Max 2010. október 12. 05:50
  „Számomra érdekes felvetést kelt ebben az ügyben,hogy miért nem banktól vettek fel kölcsönt?????????Szerintem ez előre meg volt játszva!!!!!!
  Apa kezdődik,Apa kezdődik:))))))”
 • 3. Julianusz 2010. október 11. 20:20
  „A rendőrség majd megszünteti a nyomozást, és megállapítja, hogy nem okozott vagyoni hátrányt, és az ügy elévült. A polgármesterek így ügyeskednek, ha "jó" a testület,ha haver mind, legalábbis a többség. A következő történt nálunk , amikor beruházási ígéretekért a polgármester 100 azaz száz Ft-ért adott el egy tavat, több hektáros területtel.”
 • 2. Csetneky 2010. október 11. 16:29
  „Nagyobb a füstje, mint a lángja. Újra meg fogják szűntetni.”
 • 1. profi10 2010. október 11. 16:24
  „Az egyik rábaközi faluban a faluközpontban a piaci ár ötödéért juttatták hozzá az egyik (volt) képviselőt több száz négyzetméternyi földterülethez. Ez nem hűtlen kezelés?
  Önkormányzati határozattal támogatták meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól bunyózott - Lackó újabb győzelme

Új egyéni rekordot állított fel a soproni ifj. Tóth László bokszoló: 3 győzelem, 3 KO. Tovább olvasom