Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Huszonöt éve a bírói pályán

A soproni régióban az elmúlt évtizedek során több ügyük, egyszersmind nehezebb dolguk lett a bíráknak – mondta a bíróság napja alkalmából dr. Becher Rezsőné elnök, aki negyed évszázada vette át bírói kinevezését.
Dr. Becher Rezsőné, a Soproni Városi Bíróság elnöke
Országszerte július 15-én tartják a bíróságok napját, a társadalom figyelme ilyenkor az ítélethozók munkája felé fordul. Dr. Becher Rezsőné, a Soproni Városi Bíróság elnöke, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja negyed évszázada kezdte bírói pályáját.

– Huszonöt éve, júliusban kaptam kézhez bírói kinevezésemet, azt megelőzően öt évig közjegyzőként dolgoztam a soproni bíróságon – mondta el az elnök asszony.
– A pálya elején a tárgyalásokra – ugyanúgy, mint a mai kezdők – magam is minden esetben jegyzeteket készítettem a paragrafusokból, hogy az eljárást maradéktalanul a törvény szellemének megfelelően folytathassuk le – mondja az elnökasszony. – A gyakorlat megszerzése után erre már nem volt szükség, egészen mostanáig. Ugyanis idén július elsejétől módosult a büntetőeljárásjogi törvény, a bírák pedig – legalábbis egy ideig – ismét jegyzetekkel felszerelkezve mehetnek a tárgyalóterembe.

– Mi változott a büntetőeljárásban?
– Egy kívülálló a tárgyalás során ebből nem sokat érzékel: fokozottan ügyelünk a tanúk, a vádlottak és különösen a sértettek jogaira. Márciusban pedig módosították a büntetőtörvénykönyvnek azt a részét, amely az ítélethozatal általános szigorítását célozta. Például ha egy adott bűncselekmény elkövetőjét egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, automatikusan a három évtől kezdődő börtönbüntetés kiszabása volt az elvárás. Ezt a bírói kar úgysem fogadta el teljes mértékben. Minden szempontot figyelembe véve, differenciáltan hozunk ítéletet.

– Melyik volt a legsúlyosabb ítélete?
– Tíz év fegyházbüntetés. Ezt egy többszörösen büntetett férfivel szemben szabtam ki, erőszakos nemi közösülés minősített esetéért. Az elítélt most is rács mögött van.

– Megfenyegették-e már Önt vagy a bíróságot munkája miatt?
– Nem.

– A vádlott személyisége menynyiben befolyásolhatja a kiszabott büntetés mértékét?
– A tényszerűségre és a büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafusaira alapozva ítélnek a bírák, akik idővel kitűnő emberismerőkké válnak. Jó érzékkel megsejtik, a vádlottak szavaiban mennyi a valóság és mennyi a hamisság. Így a megbánást tanúsító szándék valódiságáról is képet nyerünk, ez árnyalhatja a büntetés mértékét. Ez a lehetőség elvész, amikor például a vádlott szökése vagy bújkálása miatt a távollétében kell döntést hoznunk.

Egyre több ügy

A soproni bíróságon tíz bíró dolgozik, közülük négyen büntető-, hatan polgári peres ügyekkel foglalkoznak. A régióban a vagyon elleni bűncselekmények mindig jelentős hányadot tettek ki. A másik nagy kategória – a csempészés – a földrajzi helyzetből eredeztethető. Az évtizedek során az ügyek súlyosabbakká és bonyolultabbakká váltak, a bizonyítás és a bírói munka pedig elnehezült. A büntetőperek száma évről évre nő: tavaly 934 büntető- és 1213 szabálysértési ügy indult. A polgári peres ügyek száma az elmúlt évben meghaladta az 1400-at.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átúszták a Fertő tavat

Másodszor rendezték meg a Fertő tó átúszását a hétvégén. A mezőny a tó ausztriai részéről, azon… Tovább olvasom