Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Huszonhét megtévesztett futhat a pénze után

Szerbiai nem létező bank képviselőjének és szingapúri bankfiók brókerének adta ki magát egy soproni lakcímmel rendelkező férfi.

A férfi és felesége ellen több mint hetvenmillió forintos csalás bűntette miatt kezdődött bírósági tárgyalás.

– Semmiféle csalási szándékunk nem volt, nem szorultunk rá, akkor vettünk egymillió euróért 22 méteres jachtot – védekezett egyebek mellett az a 49 éves építőipari technikus és hajókapitány, akit különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének vádjával állítottak bíróság elé, feleségével együtt. A dr. Holler Judit bírónő vezette tárgyaláson az ügyész felolvasta: a férj-feleség 2001 májusa és 2002 decembere között 30 milliótól egészen 49 milliárd forintnak megfelelő dollár közötti garantált hitelszerzés ígéretével ejtettek tévedésbe 27 embert. Tőlük projektkészítés és hitelügyintézés, illetve hitelfedezet biztosítása címén 400 ezertől 7,5 millió forint közötti összegeket csaltak ki. A férfi a tanúk és a vádirat szerint egy nem létező szerbiai bank magyarországi képviselőjeként s egy nyugat-európai bank szingapúri fiókjának brókereként lépett fel.

˝Senkit nem kényszerítettünk szerződéskötésre˝ – mondta a férfi, aki nem ismerte el bűnösségét.
A sértettek többsége új vállalkozás indításához, tönkrement cég fellendítéséhez, már fennálló hiteltartozás kiváltásához szeretett volna hitelhez jutni, azonban magyar pénzintézetektől nem, vagy nem ilyen kecsegtető feltételekkel kapott volna pénzt. A férj-feleség ugyanis gyors átfutással nagyon kedvező konstrukciójú pénzforrást ígért projektfinanszírozás keretében, külföldi bankokon keresztül. A cserébe átvett összegekről még számlát is adtak, ám mint az elhangzott a tárgyaláson, az ˝ügyfelek˝ egyike sem kapta meg a kilátásba helyezett nagy összegű hitelt. ˝Senkit nem kényszerítettünk szerződéskötésre˝ – mondta a férfi, aki nem ismerte el bűnösségét. Tagadta az ellenük felhozott másik vádpontot is, amely szerint járművek lízingügyleteinél időnek előtte abbahagyták a díjak fizetését. A Mitsubishit, a Capri Cuddy kishajót, a Ford Transitot, a Suzuki autót és egy Honda motorkerékpárt viszont Horvátországba, majd Szerbia-Montenegróba vitték. A házaspár ugyanis 2002 decemberében elhagyta hazánkat. Szerbia-Montenegróban kezdtek el tevékenykedni, de idővel csalás miatt ott is bíróság elé kellett állniuk, több mint 3 év börtönt kaptak. Kiadatás során kerültek ismét magyar földre.

A büntetőper kedden és csütörtökön további tanúk meghallgatásával folytatódik.

Olvasóink írták

  • 2. jánosi 2009. október 17. 12:09
    „" Normális " bankban is átverik a pácienst, balek ( de inkább mohó ) ember aki ilyeneknek bedől.”
  • 1. Truder 2009. október 14. 09:17
    „Megnéztem volna a képüket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron - Melyik a legidétlenebb közlekedési megoldás?

Pötty-forgalom, mindenkinek egyszerre zöld – ön szerint melyik Sopron legidétlenebb… Tovább olvasom