Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Huszonegy és fél milliárd forint adóhiány a régióban

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara fórumot szervezett hétfőn, a rendezvényre Varga Lászlónét, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatóját várták.

A programot megelőzően többek között az adóellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatokról, az adózási morálról kérdeztük a szakembert.

– Tavaly a nyugat-dunántúli régióban 32 ezer ellenőrzést tartottunk és 21,5 milliárd forint adókülönbözetet tártunk fel. Ennyivel kevesebbet fizettek be az adózásra kötelezettek. A mulasztás szankciót vont maga után, 17,9 milliárd forint bírságot, illetve késedelmi pótlékot vetettünk ki – sorolta.

Megtudtuk, a legnagyobb értékű mulasztást a cégek követik el az általános forgalmi adó területén elsősorban annak eltitkolásával, illetve meg nem fizetésével. Kiderült, az adóhátralékok mértéke az utóbbi években nőtt, a főigazgató szerint a gazdasági válság is negatív hatással volt a tendenciára.

A fórumon Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója az adózással kapcsolatos tudnivalókról beszélt.
A fórumon Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója az adózással kapcsolatos tudnivalókról beszélt.


– Bízunk abban, az adóbevallás egyszerűsítése és a kedvezőbb adókulcs pozitívan befolyásolja majd a folyamatokat és javul a fizetési hajlandóság – tudatta Varga Lászlóné, aki elmondta: továbbra is élhetnek majd a rászorulók az eddig megszokott kedvezményekkel, azaz kérhető fizetési halasztás és részletfizetés is, de fontos tudni, hogy a késedelemért a jegybanki alapkamatnak megfelelő napi kamatot számítja fel a hatóság. A tervek szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a vám- és pénzügyőrség (VPOP) összevonásával hatékonyabb lesz majd a költségvetés bevételeinek beszedése, ami e két hatóságon keresztül történt eddig. A továbbiakban a feladat a két jogelőd fúziójával létrejött új szervre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra vár majd. Az egyesülés miatt a feladatokat átcsoportosították, de az igazgató elmondása szerint régiónkban létszámváltozással nem járt együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringával a Fertő tó körül - a kerékpárutak fejlesztésével vonzóbb lehet a térség

A Fertő tó körül futó kerékpárutak fejlesztése a turizmus szempontjából is fontos. A térség… Tovább olvasom