Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Húszéves a soproni Pannonia Galéria, a kultúra elkötelezettje

Egy szálloda az adott ország építészetének, gasztronómiájának, korának és művészetének a lenyomata.

Az idők során fogalommá vált Sopron kulturális életében a Pannonia szálló zenei és képzőművészeti kínálata miatt. A húsz éve megnyitott Pannonia Galériában hazai – közte Kossuth- és Munkácsy-díjas - képzőművészek, továbbá külföldi alkotók sora kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna és Schey Andrásné: a Pannonia Galéria ötletadója és rendezője. Fotó: M. D.
Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna és Schey Andrásné: a Pannonia Galéria ötletadója és rendezője. Fotó: M. D.


A Szilágyi házaspár mecenatúráját városi, megyei és országos kitüntetésekkel, civil szervezetek elismerésével díjazták.
– Vallom, egy szálloda az adott ország építészetének, gasztronómiájának, korának és művészetének a lenyomata.

A patinás Pannonia esetében – amely Hintráger Móricz, a városháza építője tervei alapján épült fel a XIX. század végén – kiváltképp. A ház az elődök idején is megkülönböztetett figyelemmel fogadta a művészeket, a kultúra elkötelezettjeit. Így máig büszkén tartja nyilván mindazon neves személyiségeket, akik a Pannoniában megjelentek.

Annak idején mi is kötelességünknek éreztük, hogy otthont adjunk kiállításoknak, koncerteknek – fogalmazott Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna, a szálloda társtulajdonosa, a galéria ötletgazdája. – Szándékunk az volt, hogy a soproniaknak és a városba látogatóknak egyaránt élményt szerezzünk, a művészeknek pedig megnyilvánulási lehetőséget.

Az 1994. március 5-én nyitott első kiállítást győri festőművész, Tóvári Tóth István műveiből állítottuk össze. A két évtized alatt kiállított több ezer festmény komoly áttekintést nyújtott a kortárs irányzatokról. A 100. tárlatunk alkalmából saját díjat is létrehoztunk. Jelenleg a 194. kiállításra készülünk, s a kétszázadikat is méltó módon szeretnénk majd emlékezetessé tenni.

– A tárlatrendezés feladata – 1996-tól mindmáig – Schey Andrásnéra hárul. – Minden művész egy külön világ. Megtörtént, hogy egy grafikusművész vonalzóval érkezett az előkészületekre. Kérte, egyik képét két milliméterrel feljebb, egy másikat másfél milliméterrel lejjebb rakjuk – mesél a kulisszatitkokról Schey Andrásné.

– A kiállításrendezés, az alkotások minél harmonikusabb összhatást keltő elhelyezése igazi műélvezet, az alkotókkal való megismerkedés pedig öröm a számomra. A Pannonia Galériának országos híre van, mintegy ötszörös a művészek részéről a túljelentkezés.

Ünnepi menetrend. Schey Andrásné részletezte: az idén 65 éves dr. S. Kárpáti György videofilm-vetítéssel egybekötött fotókiállításával ünneplik a húszéves évfordulót.

A megnyitó március 2-án lesz. Májusban Barabás László győri képzőművész, októberben Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, decemberben a soproni kötődésű Takáts Márton grafikus- és festőművész alkotásait láthatja a nagyközönség.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholszondás ellenőrzéseket tartanak Sopronban

Decemberben minden harmadik, januárban minden hatodik olyan balesetet, amely sérüléssel járt, ittas… Tovább olvasom