Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hűségeskük a hűség városában

Sopron - Országos statisztikák szerint évről évre csökken a házasodási kedv. A nyár köztudottan az esküvők szezonja, annak jártunk utána, mi a helyzet Sopronban, hányan tesznek idén hűségesküt a hűség városában.
– Sopronban szerencsére az országos trenddel ellentétes irányt jeleznek a számok – tudta meg a Kisalföld dr. Tószegi Ildikótól, a soproni polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetőjétől. – Idén valamivel többen jelezték házasságkötési szándékukat, mint az előző év hasonló időszakában. Tizenhárom esztendővel ezelőtt, 1995-ben 310 pár házasodott Sopronban, 2000-ben 339, 2005-ben 367 házasságkötés volt a városban. Ebben az évben már tartottunk 138 esküvőt, s még 147 pár jelezte házasodási szándékát, ők az év végéig megtartják a ceremóniát – folytatta.


Az ügyintézés folyamata

A házasságkötési szándékot személyesen kell bejelenteni. Az ügyintézéshez szükség van a személyi igazolványra, 30 napnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonatra, elvált, özvegy esetén a családi állapotot igazoló anyakönyvi okiratra (nőtlen, hajadon családi állapot esetén az anyakönyvvezető nem kér igazolást). A házasságkötési szándék bejelentését jegyzőkönyvbe foglalják, ami a kiállításától számított hat hónapig érvényes. A jegyzőkönyv felvételétől számított 30 napos várakozási időt ír elő a családjogi törvény. A 31. nap és a hat hónap lejárta közötti időszakban kell alkalmas időpontot találni a házasságkötésre. A 30 napos várakozási idő alól indokolt esetben felmentést adhat a jegyző. A felmentés indokát hitelt érdemlően kell igazolni.

Budapestről is jönnek: Sopronban idén valamivel többen jelezték házasságkötési szándékukat, mint tavaly ilyenkor. Fotó: illusztráció
Budapestről is jönnek: Sopronban idén valamivel többen jelezték házasságkötési szándékukat, mint tavaly ilyenkor. Fotó: illusztráció

Élettársak nem jeleztek

Egy már meglévő jogszabály szerint 2009. január 1-jétől a házasokéval csaknem azonos jogok illetik meg az élettársakat is, ehhez az esküvőhöz hasonló hivatali bejegyzés szükséges. A párok az anyakönyvvezető jelenlétében létesíthetnek hivatalosan is bejegyzett élettársi kapcsolatot. A Kisalföld megtudta, érdeklődők vannak e témában, de tömegesen még nem jelentkeztek fiatalok élettársi kapcsolatuk legalizálása céljából a soproni polgármesteri hivatalban.

A szakembertől azt is megkérdeztük, szívesen választják-e esküvőjük helyszínéül a más településeken élő párok Sopront, s kíváncsiak voltunk arra is, vannak-e érdekes kérések, extrém esküvők a városban.
– Igen, sok vidéki jegyespár van, sőt, Budapestről is jönnek Sopronba házasságot kötni. Egyrészt azért, mert a hűség városa szimbólum igazán illik az esküvőkhöz, s azért is jönnek szívesen, mert szépnek találják a városházát és a Fő teret – mondta az osztályvezető.

Talán a hely szelleméből adódóan az ódon hangulatú Sopronban nem jellemzőek az extrém esküvők. A jogszabály elég kategorikusan fogalmaz, különleges kérések teljesítésére nincs lehetőség. – Senkit ne tévesszen meg a televíziós hírverés, ugyanis a hivatalos házasságkötés soha nem a hőlégballon kosarában vagy ejtőernyős ugrás közben történik – folytatta dr. Tószegi Ildikó. – A tévé a násznép előtti látványosságot mutatja csupán, amit az esetek többségében a tanúk jelenlétében tett hivatalos szertartás, anyakönyvvel, nemzetiszín szalaggal már megelőzött.


Országos adatok

A magyar történelemben csak az első világháború idején kötöttek olyan kevés házasságot, mint 2007-ben. A csökkenő tendencia több mint másfél évtizede elkezdődött, s ma már a 25 év alatti fia-
talok egyötöde él élettársi kapcsolatban. Ilyen nem törvényes együttélés a ’90-es években 125 ezer volt, 2005-ben már 350 ezer. Egyes demográfiai elemzők szerint a csökkenő házasodási kedv okai az anyagiakban keresendőek: a fiatalok előbbre valónak tartják a biztos egzisztencia megteremtését. A hozzáállás is változott az elmúlt évtizedekben, ma már egyáltalán nem szólják meg a „vadházasságban" élőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulhat a romos Balfi utcai műemlék épület

Sopron - Elhárítják a balesetveszélyt, új köntösbe öltöztetik az épület tetejét, régi pompájában… Tovább olvasom