Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Haydn-mű az ünnepre a Jerevánon Sopronban

A húsvéti szent három napra való méltó készülődés lelkiségében való megerősítésünkre csendül fel a Jereván lakótelepen a Szent Imre templomban március 17-én, szombaton, 19 órakor Haydn műve, Megváltónk

utolsó hét szava a keresztfán.
A felemelő zenei, de - szándékunk szerint - sokkal inkább lelki eseményre szeretettel várjuk a Jereván lakótelep közösségét és mindenkit a húsvéti ünnepekre való lelki készülődés alkalmára - mondta el Tóth Éva, önkormányzati képviselő, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke, hozzátéve: a koncertet húsvéti ajándéknak szánja a Részönkormányzat a Jereván és a város közönségének, ezért természetesen 
a részvétel ingyenes.

A koncert - amelyen a művet a Wespa Vonósnégyes adja elő Kóczán Péter vezetésével - , a Jereván lakótelepieknek szánt újabb művészeti esemény, amely a Pro Kultúra Sopron és a Jereván lakótelepi Részönkormányzat együttműködésében valósul meg, azoknak az előadásoknak a sorát gazdagítva, amelyeknek köszönhetően egy újabb, ünnepi művészeti élményben részesülhet a Jereván lakótelep közönsége.
A dél-spanyolországi Cadiz városában van egy híres barlangtemplom a Santa Cueva. Innen kapott felkérést Haydn egy zenekari mű megírására 1785-ben.

A felkérők levélben pontosan megírták számára a ceremóniát. A nagyhéti szertartás alatt lepellel teljesen beborított, csupán egy lámpa fényénél megvilágított templomban délben bezárultak a kapuk és megszólalt a  muzsika. A püspök a szószékre lépett, felolvasta a keresztre feszített Jézus első mondását és elmondta arról gondolatait. Lejött a szószékről és az oltár előtt hosszan térdre borult. Ekkor csendült fel a meditatív zene, melynek alcímeként Haydn ezt fogalmazta meg: "Hét szonáta bevezetővel és a végén földrengéssel."

A mű még Haydn életében legismertebb és legtiszteltebb műve lett. 

1787-ben elkészítette vonósnégyes- és fortepiano-változatát, később énekszólamok hozzáírásával oratóriummá is kibővítette - mondta el Kóczán Péter karnagy.

Sopronban, a Szent Imre templomban a vonósnégyes-változat csendül fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz7 Sopronban - A pénz jó szolga is lehet

Pénz7 Sopronban - A pénz jó szolga is lehet
A pénzügyi tudatosság elengedhetetlen a XXI. század ifjúsága életében. Tantárgyszerű oktatása már az… Tovább olvasom