Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Határon átnyúló versengés az ügyfelekért

Az osztrák utazási irodák is csábítgatják a magyar utazni vágyókat.

A megkérdezett soproni utazási irodáknak az egy évvel korábbi téli szezonhoz képest kevesebb a munkájuk. Sokan csak egy-egy napra keresik fel a viszonylag közeli osztrák sípályákat, akik pedig hosszabb időt töltenek el ilyen helyen, többnyire saját maguk foglalják le szállásukat az interneten.

Uniós körülmények között természetesnek tekintendő a soproni és az osztrák utazási irodák konkurenciája. Fotó: Magasi
Uniós körülmények között természetesnek tekintendő a soproni és az osztrák utazási irodák konkurenciája. Fotó: Magasi


A soproni utazási irodáknak ugyanakkor komoly lehetőséget jelenthetne az a tény, hogy a városból és környékéről több ezren dolgoznak Ausztriában.

Osztrák bérszínvonallal számukra nem gond a tengerparti üdülések lefoglalása, egzotikus utak befizetése akár Ománba, Thaiföldre, Vietnamba, Kubába vagy más távoli országokba. Határon átnyúló versengés indult meg az utazási irodák között, hogy megnyerjék maguknak e réteget.

– Megtörtént, hogy „Magyarul beszélünk" szövegű reklámmal próbálták elcsábítani a lehetséges magyar ügyfeleket egyes osztrák utazási irodák – mondták a soproni szakmabeliek.

Részletezték: tévhit, hogy az osztrákok útjai olcsóbbak lennének, hiszen a soproniak is ugyanazokkal a tour-operátorcégekkel állnak kapcsolatban. Általuk mindnyájan ugyanabban a kedvezményben részesülnek, amit a számítógépes rendszer generál. Mégis tapasztalják, hogy az Ausztriában dolgozó magyarok egy része előnyben részesíti az osztrák irodákat.

– Az okok között talán az adóhatóságtól való félelem is közrejátszhat, pedig a személyiségi jogokat maximálisan védjük. Utasra vonatkozó információ csak akkor adható ki, ha ellene rendőrségi eljárás van folyamatban.

Globalizált világunkban viszont bárhol használja valaki a bankkártyáját, annak nyoma marad, csakúgy, mint a pénzkivételeknek – hangsúlyozták az irodák vezetői. A szakemberek egyúttal rávilágítottak arra is, hogy a fekete szervezésű utak elleni erőteljes fellépés elengedhetetlen lenne az üzletmenet tisztaságának védelme érdekében.

– Ami a soproni és az osztrák irodák közötti konkurenciát illeti, az az uniós körülmények között természetes dolog – nyilatkozta Horváth Vilmos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiumának elnöke, aki a soproni kamara elnöke is.

– Viszont a feketeszervezések, a számla nélküli befizetések gyakorlatilag áfa- és adóelkerüléseket jelentenek. Egyes felmérések szerint a hazai utazási piac közel egyharmadát teszi ki az illegális szervezés. Emiatt mindenképpen indokoltnak tartjuk az ellenük való fellépést. A tisztességes gazdasági szereplők védelme közös ügyünk: a kamara felvállalja a bejelentések NAV-hoz történő eljuttatását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendhagyó történelemóra a Liszt-központban

Ami a tankönyvekből kimaradt… - Hunyadi Mátyásról tartottak rendhagyó tanórát a… Tovább olvasom