Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Határnyitás Sopronban: a fiataloknak mesél az ünnep

A fiatalokra fókuszálnak az osztrák–magyar határnyitás 25. évfordulója alkalmából kihirdetett eseményeken.

„A gyermekeknek, unokáknak úgy kell átadni, hogy mi történt a rendszerváltozás korszakában, hogy az hiteles legyen, hogy megértsék, milyen drága a szabadság. Ebben segíthetnek az idei évforduló eseményei" – mondta az osztrák–magyar határnyitás 25. évfordulójának megünnepléséről tartott szerdai sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A fiatalok számára kell felfedezhetővé tenni a rendszerváltás előtti időszakot – ezt hangsúlyozták a tájékoztató szereplői, többek között Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is.

Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik Alapítvány elnöke a Kisalföldnek a hírre reagálva elmondta, maximálisan egyetért a fiatalok bevonásával. – Évek óta szorgalmazzuk már ezt, és német oldalról is voltak erre kezdeményezések.

Bőven van tennivalónk ezen a téren és az alapítvány partner minden ilyen tervben – mondta el az elnök.

Magas László arra a kérdésre, hogy az egykori szervezők csatlakoznak-e a programsorozathoz, frappáns választ adott: – Az 1848-as megemlékezéseket sem az egykori huszárok szervezik. Mi átadtuk ezt a feladatot a városnak...

A fővárosi sajtótájékoztatón mindenesetre ismertették az országos programterveket. Többek között dalpályázat, plakátkampány, konferenciák, karikatúra-kiállítás, ünnepi hangversenyek lesznek. Augusztus 19-re, a Páneurópai Piknik évfordulójára Sopronban koncertekkel és színházi előadásokkal készülnek.

Az osztrák–magyar határon kerékpárutat adnak át. Júliusban a VOLT Fesztiválon, augusztusban a Sziget Fesztiválon koncerteket és tematikus programokat rendeznek. Az egész éven át tartó programsorozat decemberben gálaesttel zárul a temesvári operaházban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit kerestek egy év alatt a soproni képviselők?

Megnéztük a soproni, önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatit. Feltűnő gyarapodást nem… Tovább olvasom