Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Háromszázan maradtak kollégium nélkül

Sopron - Egy-két hét és megérkeznek az egyetemisták Sopronba. Több ezren tanulnak a városban, őket 1050 kollégiumi hely várja. A szobák zöme színvonalas, ezért nagy a túljelentkezés. Mintegy háromszázan kint rekednek, de az elsősöknek van hely.


Bár nem mindenkinek jut kollégiumi férőhely Sopronban, az arány országos szinten jónak tekinthető. A tanulókat az Ady Endre úton, a Baross úton és a Ferenczy János utcában várják a szobák.

– A szolgáltatást tekintve széles a paletta, mintegy négyszáz apartman jellegű szobánk van az Ady és a Baross úton. Ezek a lakosztályok két szobából és a hozzájuk tartozó mosdóból, konyhából állnak, 44 négyzetméteresek. A többi szálláshely klasszikus kollégiumi szoba, 2–3 ágyasok, szintenként 30–34 embernek nyújtanak elhelyezést. Ennél a formánál a konyha és a vizesblokkok a folyosón találhatók. Az árak ágyszámtól függően változnak. A klasszikus elhelyezés – zuhanyzó, konyha a folyosón – 10.600–12.600 forint, az önálló vizesblokkos apartmanok 14.600–16.600 forintba kerülnek. A Baross úton 18.600 forintot kérünk az elhelyezésért. Itt némi extra is jár, az épületben van kerékpártároló, mélygarázs, konditerem, takarítás, ezenkívül edényeket is kölcsönözhetnek a diákok. A Ferenczy János utcai részleg felújítás előtt áll, így ott alacsonyabbak az árak, egy kollégiumi hely 10 ezer forint. Minden diákszállón lakó egyetemistára jut egy internetes végpont, az Ady és a Baross úton televízió is kölcsönözhető – mondta el portálunknak Polgár Rudolf, a soproni egyetem kollégiumát működtető kft. ügyvezetője.

A kollégisták számára a szobákból elérhető az internet, a modern lakosztályokban konyha és fürdőszoba is található. Fotó: Kisalföld-archívum, Magasi Dávid
A kollégisták számára a szobákból elérhető az internet, a modern lakosztályokban konyha és fürdőszoba is található. Fotó: Kisalföld-archívum, Magasi Dávid

A jelentkezés lezárult, mintegy háromszázan kerülnek várólistára, ennyi diáknak kell kollégiumon kívüli szállást keresnie. Az elsősöknek viszont jut a kollégiumi férőhelyekből, őket automatikusan felvették, de csak azokat, akik most kerülnek először az egyetemre.

A más szakokon korábban már tanuló, átjelentkező, esetleg más okokból újra első évfolyamra járó fiatalokra ez nem vonatkozik.

A felsőbb éveseket szociális helyzet, tanulmányi eredmény, a lakóhely szerinti távolság és egyéb szempontok alapján rangsorolták. A legrászorultabbak juthatnak kollégiumi férőhelyekhez. Vasárnap kezdődik a balekhét, addigra mindenki számára eldől, hová költözhet be a tanév kezdetére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy kihívás volt az ünnep biztosítása

Sopron - Pályafutása legnagyobb kihívásának tartja a piknikes évforduló programjainak rendőri… Tovább olvasom