Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Harmincnyolc alkotó művei az őszi tárlaton

Sopron - Harmincnyolc alkotó közel fél száz művéből szombaton Sopronban nyílt meg a Megyei Őszi Tárlat. A kiállítók közül kilencen vehettek át elismerő díjakat.

– Az ősz a termés betakarításának az ideje. Így van ez a művészetekben is: az őszi tárlat lehetőséget ad az alkotóknak, hogy bemutassák az elmúlt esztendő termését – mondta a tárlatnyitó házigazdájaként dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) rektora. A Megyei Őszi Tárlatnak ugyanis a NYME Alkalmazott Művészeti Intézete adott helyet, ahol a rektor külön örömét fejezte ki, hogy a kiállítók között az intézmény oktatói és hallgatói egyaránt megtalálhatók.

Hamvas Bélát idézte tárlatnyitójában Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés elnöke: – „A lét elveszett; ami maradt csak az élet." „A tudatból az esett ki, ami a legfontosabb, eltűnt az érzék, amely a létet és az életet meg tudja különböztetni; és eltűnt az ösztön, amely a létet az életben meg tudja valósítani." A művész pedig az a különleges adottsággal megáldott alkotó, aki a valós életből rést nyit a mindenkori, és a ma embere számára is elveszett lét felé. Tehetségtől, ihletettségtől, képességektől függően kisebb vagy nagyobb rést. Mert egyedül a művész rendelkezik még azzal az „ösztönnel", amely a „létet az életben meg tudja valósítani", és amely hitünk szerint minden alkotás alapja.

A szakemberek szerint évről évre nívósabb alkotásokat neveznek be a megye alkotói az őszi tárlatra. Fotó: Magasi Dávid
A szakemberek szerint évről évre nívósabb alkotásokat neveznek be a megye alkotói az őszi tárlatra. Fotó: Magasi Dávid

– A mű akkor teljesedik ki, amikor üzenete eljut a nézőhöz – tette még hozzá Firtl Mátyás, majd a megye önkormányzatainak és a díjakat felajánló szervezeteknek a képviselői átadták az elismeréseket.
A 2008. évi Megyei Őszi Tárlatra beérkezett alkotások közül a szakmai zsűri döntése alapján kilenc alkotó elismerésben is részesült.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának
díját a soproni fotóművész, Újvári Gábor kapta. A Bartók Bé-
la Megyei Művelődési Központ Kht. díját Kelemen Benő Ben-
jaminnak ítélték. Csorna önkormányzatának díját Szilágyiné Jéger Terézia, Kapuvár elismerését Kursics László kapta az idén.

Mosonmagyaróvár Varga György alkotását ismerte el, Győr pedig Járóka János művét. Sopron önkormányzata Imre Eszternek ítélte díját.
A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének díját Tatai Renáta vehette át, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának fődíját pedig Borbély Károly alkotó kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladta magát az osztrák gázoló

Nyárliget - Gyalogost gázolt egy osztrák állampolgár szombaton este Nyárligeten. Az autós… Tovább olvasom