Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

GYSEV-MÁV: iskolapadba ülnek a női mozdonyvezetők

Az országban most először nőket is kiképeznek mozdonyvezetőnek. Hétfőn volt az ünnepélyes tanévnyitó.

Mozdonyvezető képzést indított 21 hallgatónak a MÁV Zrt. Baross Gábor Oktatási Központja (BGOK) a MÁV-Trakció és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) megrendelésére, az országban most először nőket is kiképeznek mozdonyvezetőnek.

A hétfőn tartott ünnepélyes tanévnyitón Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a vasút számára fontos, hogy hosszú távon rendelkezésre álljon a szakképzett munkaerő.

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy tavaly nőtt a vonaton utazók száma, ami mutatja, szükség van a vasútra.
Dávid Ilona kiemelte, hogy a most indított tanfolyam iránt jelentős érdeklődés mutatkozott, mintegy 1100 jelentkezőből választották ki a képzésben részt vevő 21 hallgatót, köztük Magyarországon először 7 nő is van.

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója utalt arra, hogy MÁV-START Zrt. és a GYSEV korszerű motorvonatokkal rendelkezik, és a jövőben is vásárolnak hasonlókat.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta: a társasághoz a tavaly megkötött szerződések alapján az idei év vége felé megérkezhet az első modern, zöld-sárga színű FLIRT motorvonat, ezért számukra is lényeges, hogy gyakornokaik elvégezzék a motorvonat-vezetői tanfolyamot.

Tura Szvetlána, a BGOK vezetője az MTI-nek elmondta: az 1964 órás képzést 10 modulban valósítják meg, ezen belül 320 órát tesz ki a gyakorlati oktatás. Egy mozdonyvezető képzése mintegy 1 millió forintba kerül, ezen felül ki kell még fizetni az orvosi vizsgálat és a hatóság díjait.

Ungvári Csaba a MÁV-START motorvonat beszerzési tenderrel kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta: a vasúttársaság benyújtotta az európai uniós forrásból történő támogatási kérelmet a motorvonatok finanszírozására, várják a kedvező kormányzati, illetve uniós döntést.

A motorvonat tendert a jelenlegi, 2013-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban szeretnék lebonyolítani, azaz 2015 végéig kellene lezárni minden elszámolást. Ez azt is jelenti, hogy 2015 közepéig szállítani kellene a motorvonatokat, így az elkövetkező egy-két hónapban meg kell születniük a beszerzéshez kapcsolódó döntéseknek - tette hozzá.

A MÁV-START Zrt. múlt év novemberében hirdetett nyílt közbeszerzési eljárást saját részre 42, a GYSEV számára 6 villanymotorvonat beszerzésére. A kiírás szerint a járműveket 2015. szeptember 30-ig kellene szállítani. A kiírásra egyedül a Stadler Bussnang AG adott be ajánlatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek a Kakasok az Édenben - Olvasópróbával kezdett a stáb

Megtartották Tamási Áron Kakasok az Édenben (Ördögölő Józsiás) című zenés tündérjátékának… Tovább olvasom