Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Gyerekegyetem: Élhetőbb Földet szeretnénk!

Sopron - Mit tehet a gyerek a globális felmelegedés ellen? E kérdésre is választ kapnak csütörtökön a Kisalföld Gyerekegyetem soproni zárórendezvényének résztvevői. A Gyerekegyetem előadásairól még a tanév végéig könyv jelenik meg, dupla DVD-vel.
A Kisalföld Gyerekegyetem csütörtökön rendezendő soproni, záróeseményén Cseri Barnabás győri iskolás kérdésére kaphatnak választ az előzetesen jelentkezett soproni és városkörnyéki iskolások, akiket a szervezők délután 2 és negyed 3 óra között várnak a Nyugat-magyarországi Egyetem Erzsébet utcai közgazdaság-tudományi kara aulájában. Ha megérkeztek a diákok, azonnal kezdődik a gyerekegyetem előadása.

„Mit tehet egy gyerek a globális felmelegedés ellen? Mi lesz a Földdel, ha tovább szennyezzük? Leállítható-e a globális felmelegedés? Lesz-e újabb jégkorszak? Át lehet-e telepíteni az embereket a Marsra, ha eljönne a világvége?" – e kérdéskör előadója dr. Vig Péter egyetemi docens, a NYME Erdőmérnöki Kar Környezet- és Földtudományi Intézet oktatója lesz.

– Nagyon jónak találom a kérdést, még ha a Marsra való áttelepülés gondolata egyelőre nem is aktuális – kezdte dr. Vig Péter. – Ugyanakkor a klímaváltozással foglalkozni mindannyiunk számára létkérdés, ugyanis a következmények nem mérhetők fel a maguk teljességében. A tudomány immár százezer évekre visszamenőleg képes megállapítani a légkör szén-dioxid-koncentrációját, ami fő okozója az üvegházhatásnak. Épp emiatt fontos tudnunk, hogy az üvegházgázok milyen szerepet játszanak környezetünkben, a légkörben.

– Ilyen vonatkozásban a probléma az újkor ipari forradalmától tart, egészen napjainkig. Azóta hihetetlen mennyiségű szén-dioxiddal és más gázzal károsítottuk a légkört – folytatta a docens. – Éppezért elsőként a levegőről mint a bennünket körülvevő közegről fogok szólni, majd az abban lejátszódó fontosabb fizikai folyamatokról, amelyek a klimatikus rendszerben meghatározóak. S hogy mit tehet a gyerek a globális felmelegedés ellen? Ez az úgynevezett emberi tényező, s ezért is fontos, hogy az erre vonatkozó ismeretek minél jobban a köztudat részévé váljanak.

Dr. Vig Péter egyetemi docens, a Kisalföld Gyerekegyetem csütörtöki előadója.
Dr. Vig Péter egyetemi docens, a Kisalföld Gyerekegyetem csütörtöki előadója.


Könyv a Kisalföld Gyerekegyetemről

A Kisalföld Gyerekegyetem megyei rendezvényeiről színvonalas kötet lát napvilágot, még e tanév végéig. A multimédiás könyv dupla DVD-je az előadásokról készült tévéfelvételeket, sok száz képből álló fotógalériát és a részt vevő gyerekek névsorát is tartalmazza. Az olvasók mindenkit érdeklő kérdésekre kaphatnak érthető, gazdagon illusztrált választ. Éreznek-e a növények? Mi hajtja a repülőket és a rakétákat? Miért nem kapunk főzelék helyett is édességet? Miért más a fiúk és a lányok lelke? Miért vannak gonosz emberek, ha mindenki jónak születik? Miért öregszünk meg? Hogyan működik a számítógép? Miből áll a Naprendszer? Mi a kapcsolat a hang és a zene között? Miért van ekkora hatalma egy darab papírnak, amit pénznek nevezünk? Mit tehet egy gyerek a globális felmelegedés ellen? Az előadó egyetemi oktatók bebizonyították, értenek a diákok nyelvén, és a legnehezebb kérdésekre is könnyen értelmezhető, tanulságos választ adtak. A 06-80/504-504-es ingyenesen hívható telefonszámon megrendelhető Kisalföld Gyerekegyetem könyv nemcsak a diákoknak, hanem a felnőtteknek is érdekes olvasmány lehet. A 3500 forintos kötetet előfizetőink hűségkártyával 1990 forintért vásárolhatják meg.

Barnabás aggódik bolygónkért

A Sopronban csütörtökön rendezendő Kisalföld Gyerekegyetem kérdésfeltevője, a 14 éves győri Cseri Barnabás komolyan veszi a környezetvédelem ügyét, s bolygónkat, a Földet.

– Nagyon meglepődtem, s örülök, hogy kérdésem bekerült a kiválasztottak közé – mondja érdeklődésünkre. – Szüleim sokat beszélnek a természetvédelemről, az állatok szeretetéről. Nálunk, nagybátyáméknál, nagyszüleimnél sok gazdátlan cica, kutya talált otthonra. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, külföldön ez megszokott látvány. Én ahova csak lehet, így például iskolába, kerékpárral megyek. Szüleimmel sokat beszélünk arról, hogy az emberek nem vigyáznak a természetre, tönkreteszik a környezetet, szennyezik a folyóvizeket. Láttam, a Rajna milyen kristálytiszta, ahol ered, ittam is belőle. A Dunát sajnos csak egy ronda, koszos folyónak ismerem. Szerintem a környezetszennyezés okozta nagy probléma a globális felmelegedés, amely miatt rengeteg állat élőhelye is veszélybe kerül.  Szeretnék tenni ellene, s a Kisalföld révén adódott a lehetőség, hogy választ kapjak a kérdésre: gyerekként mi a teendőm?

Cseri Barnabás kérdését fogják megválaszolni a soproni Kisalföld Gyerekegyetem holnapi előadásán.
Cseri Barnabás kérdését fogják megválaszolni a soproni Kisalföld Gyerekegyetem csütörtöki záróelőadásán.

Cseri Barnabás, a győri tulipános iskola nyolcadikosa kedvenc tantárgya a matematika, a német és az informatika. Tanulmányait a Krúdy Gyula-szakközépiskolában, vendéglátó szakon folytatja. Szabadidejében sokat biciklizik, s az elektronika is nagyon érdekli. Szeret fotózni, nemrég Szabó Béla fotó szakkörén vett részt, képei a www.indafoto.hu/fotok címen találhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy játszótér-teszt

Sopron - Felcsillant reggel a bennünk rejlő kisgyerek szeme, amikor felkerekedtünk, hogy… Tovább olvasom