Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Gólyamentés Sopronkövesden

Gólyafiókát mentettek meg a Fertő – Hanság Nemzeti Park munkatársai Sopronkövesden. A madár lábára műanyag kötél tekeredett a fészekben.

– A polgármesteri hivatalból kaptunk bejelentést – tájékoztat Pellinger Attila, a Fertő – Hanság Nemzeti Park zoológusa, – hogy az iskola udvarán álló épület kazánkéményén épült gólyafészekben az egyik fióka lába feltehetően beleakadt valamibe. Amíg ugyanis testvére már szárnyát próbálgatja, addig az naphosszat szinte mozdulatlanul ül a fészekben.

A körülbelül tíz méter magas kéményen épült hatalmas fészekhez nem tudtunk létrán feljutni, ezért emelőkosaras gépkocsit hívtunk a helyszínre. Amikor az emelővel a fészek mellé jutottunk, a gyanú bizonyossággá vált. Úgy láttuk, hogy a fióka lábára egy műanyag kötél gubancolódott.

– Az ismeretlen eredetű, különösen erős zsineget óvatosan fejtettük le a kis gólya lábáról – meséli Felber Péter őrkerületvezető, a nemzeti park munkatársa, aki szintén részese volt a cseppet sem veszélytelen akciónak. – A gólyafióka félelmében kárt is tehet a segítségére sietőkben a mintegy húsz centis, erős csőrével, ezért az ilyen beavatkozásokat csak kellő körültekintéssel szabad elvégezni a nagy magasságban. Majdnem tíz percig tartott, mire a madzagot sikerült eltávolítani úgy, hogy közben ne tegyünk kárt a fiókában. Ilyen műanyag kötelet még nem is láttunk, így azt sem tudjuk, mire használhatták eredetileg – mutatja a levágott darabot a szakember. – Szerencsére a zsineg nem vágott bele a kis állat lábába, így nem okozott maradandó sérülést.

– Többször találkoztunk már hasonló esettel – folytatja a zoológus. – Sajnos, a madarak gyakran beépítik fészkükbe a különféle hulladékokat: rongyokat, madzagokat, nejlondarabokat. Előfordul, hogy ezek aztán a fiókák nyakára, szárnyára, vagy mint ebben az esetben is, a lábára hurkolódhatnak, pusztulásukat okozva. A jó szándékú bejelentők ebben az esetben is a biztos haláltól mentették meg a fiatal gólyát. Társaival hamarosan útnak indulhat a távoli, afrikai telelőhelyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl a csúcson

Hazaérkezett az Afrika csúcsát, az 5895 méter magas Kilimandzsárót sikerrel meghódító soproni… Tovább olvasom