Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gaztenger öleli a földet Fertődnél

Sokhektárnyi földet hagytak parlagon idén Nyárliget és Fertőd határában. A gyom terjedése komoly környezeti károkat okoz a tisztességgel dolgozó földművelőknek.
  
– Elképesztő, hogy egyes földtulajdonosok vagy bérlők mennyire felelőtlenek: sok tíz hektár termőföldjüket parlagon hagyják, a gyom pedig kíméletlenül átterjed a rendesen gondozott területekre – panaszolta Horváth László, aki 1994 óta mezőgazdasági vállalkozó.

– A kritikus földeken a tavalyi betakarítási munkák óta semmilyen művelés nem történt. Virulnak a gyomnövények, köztük a mezei aszat, amely elvirágzott, s a szél messzire hordja a termését. Nagy gond ez nekünk, noha egy évben több mint tízmillió forintot fordítunk gyomirtásra – részletezte a gazda, akinek családi vállalkozása 350 hektárt ölel fel, 52 parcellában.

Horváth László: Ilyen gazos területek mellett kell művelnünk a termőföldet... Fotó: Magasi
Horváth László: Ilyen gazos területek mellett kell művelnünk a termőföldet... Fotó: Magasi


– Megyénkben nem jellemző a földek parlagon hagyása, e kirívó esetet is azonnal orvosolni kell. Az érintettek jelezzék a problémát a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal megyei igazgatóságánál – közölte Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– Művelési kötelezettség terheli a gazdát, hogy földje után területalapú támogatásban részesüljön, a gyommentesítés pedig alapvető feladat. A földtulajdonosnak vagy a bérlőnek mindig jó gazda módjára kell eljárnia.

Az üggyel kapcsolatban a megyei kormányhivatal földművelésügyi főosztályának növény- és talajvédelmi osztálya tudatta: az elhanyagolt, gazos területeket a gazdák a 96/529-330-as telefonszámon jelenthetik be, illetve levélben a 9028 Győr, Arató u. 5. szám alatti címen.

Az illetékes növényvédelmi felügyelő a helyszíni szemle után megállapítja, hogy a terület parlagfüves vagy allergén gyomnövénnyel fertőzött.
Ha a terület gyomos, akkor az ingatlan beazonosítása után határozatban szólítják fel a termőföld gazdáját vagy használóját a gyommentesítésre.
Az elvégzés határideje a határozat kiadásától számított huszadik nap.

A munka elvégzését a felügyelő ellenőrzi. Amennyiben az előírt kötelezettségének nem vagy nem megfelelően tesz eleget, úgy a hatóság a gyomfertőzés-megszüntetési kötelezettség elmulasztása miatt növényvédelmi bírságot szab ki.
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totális közúti ellenőrzés a magyar-osztrák határon

Rendszeres ellenőrzésekkel szorítanák vissza a bűnözést, illetve a fekemunkát Burgenlandban. Nem… Tovább olvasom