Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Frissdiplomások nehézségei

A nyár végével a közeli napokban frissdiplomások tömegei készülnek munkába állni, már ha akad megfelelő helyük.
Az óvodapedagógusként idén végzett soproni Bálint Eszter azok közé tartozik, akiknek sikerült elhelyezkedniük szakterületükön. – Szerencsés voltam, a Király Jenő utcai óvodában gyesre menő óvónő helyére vettek fel egy évre, mert aztán visszatér dolgozni egy másik, most még gyesen lévő anyuka – mondta Eszter. – Egy ideig megoldódott hát az elhelyezkedésem, ám hogy mi lesz utána, nem tudom. Mindenesetre elvégzek egy gyógymasszőri tanfolyamot.

– Évfolyamtársaim – főként a bejárók – közül vannak, akik településeik óvodáiban kaptak állást – folytatta Bálint Eszter. – Sokan viszont – a szerény munkalehetőségekkel szembesülve – úgy döntöttek, folytatják tanulmányaikat, elvégeznek még egy szakot is.

Társaságot alapítottak

– Munkahely miatt nem kopogtattam egyetlen cég ajtaján sem, ugyanis társammal együtt tavaly innovációval foglalkozó betéti társaságot alapítottunk – árulta el az idén okleveles faipari mérnökként végzett Bencsik Balázs. – Úgy értesültem, hogy több évfolyamtársamnak is sikerült szakterületén elhelyezkedni az ország megannyi településén. Ugyanakkor az egykori diáktársaktól azt is tudom, Sopronban és környékén most elég reménytelen a helyzet.

Az országos tendenciához hasonlóan, Sopronban és környékén nehéznek ígérkezik a pályakezdő diplomások munkába állása. Az egyetem négy helyi karáról – az erdőmérnökiről, a faipari mérnökiről, a pedagógiairól és a közgazdaság-tudományiról – idén összesen több mint ezernégyszáz nappali, levelező és esti tagozatos hallgató vette át diplomáját, viszont az általunk megkérdezett soproni és környékbeli cégek, szervezetek között egy sem akadt, ahol pályakezdőt tudnának alkalmazni.

„ Telített a létszám"

– Az elmúlt években erdőmérnököt, közgazdászt is felvettünk, most azonban telített a létszám. Ez azt jelenti, idén nem fogadhatunk frissdiplomást – tájékoztatott dr. Jámbor László, a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója, aki elmondta: cégük 150 munkatársa közül jelenleg több mint hatvanan tartoznak a szellemi foglalkozásúak közé. Pk valamennyien Sopronban végeztek, a technikumban vagy az egyetemen.

Hasonlóképpen alakult a helyzet a Sopronkőhidai Börtön és Fegyházban, ahol pedagógusok, közte szociálpedagógusok töltik be a nevelői státuszt. – Sajnos idén nem tudtunk fölvenni frissdiplomásokat, betelt a létszám – közölte a parancsnok, dr. Pantali Zoltán ezredes. – Mivel a 16 nevelő átlagéletkora a negyven évet sem éri el, a közeli években nem várható változás. Annál inkább sem, mivel további 12 olyan diplomás munkatársunk van, akik csak tiszthelyettesi beosztásban látják el feladatukat, azaz egyelőre nem tudunk nekik végzettségüknek megfelelő munkát biztosítani.

Nyelvtudás és ambíció

– Az elmúlt években hét frissdiplomást vettünk fel, faipari mérnököt, gépészmérnököt, logisztikust, közgazdászt – mondta Kónya István, a fertődi Velux Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – Jelen pillanatban azonban nincs ilyen jellegű betöltésre váró helyünk. A térség munkaerőpiacának fontos résztvevői vagyunk, idővel mindig akad egy-egy megüresedés. Ilyenkor szívesen alkalmazunk akár pályakezdőket is, ha a jelentkező megfelelő nyelvtudással és ambícióval rendelkezik.

A soproni munkaerőpiac statisztikai adatai

A megyei munkaügyi központtól kapott statisztika szerint a soproni kirendeltségen regisztrált munkanélküliek száma 2005 júliusában 1549, 2006 azonos időszakában 1122 fő volt. Ebből pályakezdő tavaly júliusban 137, idén júliusban 60. Munkára váró frissdiplomást tavaly júliusban 35-öt, idén az év hetedik hónapjában 17-et tartottak nyilván.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét megloptak egy nyugdíjas asszonyt

Sopronban az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat azok a bűnözők, akik százezer forintot… Tovább olvasom