Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Fokozatosan tűnik el a cukorgyár

Petőháza - Félidejénél tart a petőházi cukorgyár bontása. Fokozatosan tűnnek el az egykori gyártóépületek. A víztározó tavak rekultivációjával már végeztek.

Az elmúlt hetekben látványos részéhez érkezett a petőházi cukorgyár bontása. Nagy robajjal és hatalmas porfelhő közepette tűnnek el az egykori gyártócsarnokok, üzemi épületek. A még használható berendezéseket már kiszerelték, magyarországi és ausztriai gyárakba szállították át. A helyiek közben fájó szívvel követik az eseményeket, minden egyes bontással egy 125 éves gyár emléke halványul.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a petőházi cukorgyár az Európai Unió szerkezetátalakítási programjának esett áldozatul. Ennek értelmében Magyarországon csupán egy, a kaposvári gyár marad életben, a többit be kell zárni.


– A bontás az ütemtervnek megfelelően zajlik – mondta el Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. – Az egykori víztározó és ülepítőtavak felszámolása megtörtént, ezeken a területeken akár mezőgazdasági tevékenység is végezhető. Az ellenőrzést azonban fenntartjuk, így azonnal látjuk, ha káros anyag kerül a természetbe. A bontás végén csupán a raktár és a siló marad meg, az üzem területe sík terep lesz. Folyamatosan tárgyalunk befektetőkkel, ám konkrétumot még korai lenne kijelenteni.

Látványos részéhez érkezett a bontás: Nagy robajjal és hatalmas porfelhő közepette tűnnek el az egykori gyártócsarnokok. Fotók: Magasi
Látványos részéhez érkezett a bontás: Nagy robajjal és hatalmas porfelhő közepette tűnnek el az egykori gyártócsarnokok. Fotók: Magasi

A vezérigazgató a gyár bontása kapcsán szólt a cukorrépa-termesztők helyzetéről is. Petőháza és térségében két nagy integrátor mintegy 2500 hektáron termel, illetve termeltet cukorrépát. Egy tonna terményért támogatással együtt 41,50 eurót fizetnek.


– Azzal, hogy bezárt a petőházi gyár, a márkanév nem tűnik el, a hazai gyártású cukrot a megszokott név alatt hozzuk forgalomba. A célunk az, hogy az eladott cukor felét hazánkban állítsuk elő – zárta Fischer Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a 8,3 millió forint értékű falugondnoki buszt

Sarród - A napokban a falugondnoki szolgálatokról rendezett konferencia keretében adták át a… Tovább olvasom