Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Foghíjak, torzók, romos házak a soproni belvárosban - fotók

Tettünk egy sétát Sopron belvárosában, fotóztunk, majd a látottakat megbeszéltük egy építésszel.
Újabb lendületet vett az építőipar Sopronban – írtuk meg egy korábbi cikkünkben. Akkor már jeleztük, hogy igény lenne a belvárosi házakra, lakásokra is. Ám sokszor nincs megfelelő állapotú ingatlan. Tettünk egy most kört a Várfalon túl, illetve a közvetlen környezetében.

Láttunk évek óta üresen álló telkeket, foghíjakat, torzókat, félbemaradt felújításokat. A körút végén a neves építésszel, Supka-Kovács Tamással beszéltük meg a látottakat.

- Azt hinnénk, hogyha ilyen jól megy az ingatlanpiac Sopronban, akkor a befektetők megcélozzák a belvárost, s ott is fejlesztenek. Ám, ahogy látjuk, az mégsincs így - vetettük fel elsőként a beszélgetés során.

- A dolog meglehetősen összetett – kezdte Supka-Kovács Tamás. –
Az 1990-es években, lehetőség nyílt az önkormányzati tulajdonú lakások megvételére. Így a belvárosi házak jelentős része magánkézbe került. Azaz egy esetleges felújítás, bővítés előtt az összes tulajdonossal meg kell egyezni.

Üres telkek és pozitív minták Sopronban


Ez pedig nem megy könnyen, elég ha valaki visszakozik, máris évekkel veti vissza a munkát. Ha meg is van a közös akarat, akkor jön a következő lépcső. Mivel zömmel műemléki, műemlék jellegű épületről van szó több körös egyeztetés kell tartani a tervtanácsokkal. Tegyük fel, megvan ezen hozzájárulás is, akkor be kell szerezni az engedélyeket. Megkaptuk. Majd a jönnek a kivitelezés buktatói.

Az építész erre konkrét példát is hoz: a Színház utcában az egyik földszintes házra három új szintet építenek. Az építkezéshez, illetve a rakodáshoz két parkolót bérelhetnek, továbbá nem használhatnak darut, az anyagokat csak kisteherautóval szállíthatják a helyszínre. Mindezeket összegezve jól látható, hogy egyszerűbb, gyorsabb, jövedelmezőbb egy külvárosi üres telket beépíteni.

- Építészként ugyanakkor azt gondolom, megéri a fáradozást, mert a végeredményként sokkal több értéket hordozó épületet kapunk. Ezek az épületek felújításuk után ugyanis a mai értékeik mellett a múlt értékeit is magukba foglalják. Persze ehhez sokkal, de sokkal több kitartás és elszántság kell – vall a belvárosi házakról Supka-Kovács Tamás.

A belvárosi épületek benapozottsága sem minden esetben megfelelő. Van olyan 100 négyzetméteres lakás, amelyen csupán kettő ablak van, s az is a szomszédos tűzfalra néz.

Aztán újabb szempont is előkerül, mégpedig a parkolás kérdése. A szűk belvárosba csak engedéllyel lehet behajtani. A környező utcákban sem sokkal jobb a helyzet. Egy beköltöző fiatal egyik fő szempontja az, hogy a közelben meg tudjon állni.

Galéria kép


- Emiatt nehéz jó funkciót találni a város első bérházának a Hátsókapu utcában – tudjuk meg. Egy szálloda esetében is kell a mélygarázs, de egy meglévő épület esetében már nehéz ezt kivitelezni. Továbbá meg is drágítja az építkezést. Vannak olyan helyzetek, amikor valakinek engedni kellene.

Ebben az esetben például ha az önkormányzat maga lépne fel beruházóként, és fiatalok számára bérelhető garzonokat alakítani ki parkolóhelyek nélkül, egyedi szabályozással, akkor a belvárosban egy romos épülettel kevesebb lenne.

Tudom hogy ez egyelőre fikció csupán, sok a mondatban a "ha", de piaci alapon véleményem szerint nem rendezhető az adott feltételekkel az ingatlan sorsa - emelte ki az építész.

S ekkor rátérünk az egykori ruhagyár épületére. A szakember meglátása szerint ez akkora léptékű beruházás lenne, amelyet Sopron nem bír el, túlságosan meghaladja az igényeket. Maga az épületegyüttes impozáns, az sokkal nagyobb, mint azt a Rákóczi Ferenc utca felől látni.

- Egy-egy jó példát látni a felújításra, de egyedül ez nem megy – folytatja Supka-Kovács Tamás. – Összefogás, közös akarat kell. Egy műemlék, műemlék jellegű épület felújítása jelentősen több pénze kerül, mint egy védettség nélkülié.

Támogatás pedig nem nagyon van. Olyanról még nem halottam, hogy magánszemély nyert volna plusz pénzt. Így az önkormányzatnak kellene lépnie, hogy közösen mentsük meg az olykor több évszázados épületeket. Természetesen az értéket nem képviselő házakat el lehet(ne) bontani, s a helyére egy újat építeni, a környezetbe illesztés írott és íratlan szabályainak betartásával.

Kitérünk még az Újteleki utcára is. Szép példa az egyik építőipari cég telephelyének épülete. A telken éveket át a Sopron szégyenfoltjának csúfolt romos háza állt. Aztán végül egy az utcaképbe illeszkedő, de mégis modern épületet építettek. Emellett azonban van még üres telek az utcában.

- Korábban elkészítettük az Rákóczi - Újteleki utcák építészeti tömbrehabilitációs tanulmánytervét. Az elképzelések akkor a helyi karaktert biztosító épületállomány megőrzése mellett olyan új többszintes, többlakásos lakóépületek kialakítását irányozták elő, amelyek illeszkednek a meglévő építészeti környezet hangulatához, ugyanakkor egy a XIX. század végén megrekedt városiasodás folytatását is lehetővé tennék.
Üres telkek és pozitív minták Sopronban

 Az utcára néző földszinteken közösségi, üzleti funkciókat alakítottunk ki, de tény hogy a meglévő üzletekbe is mind kevesebben térnek be, s azok közül több be is zárt már.

Így itt is átfogó, egyszerre több elemet is érintő összehangolt megoldásokra lenne szükség, amely vonzóvá tehetné ezeket a városrészeket is az igényes befektetők számára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős asszonyt ütött el az autós Sopronban

A sofőr tolatott, amikor elgázolta az autója mögött a gyalogost. Tovább olvasom